Dünya Sağlık Örgütü acil durum ilan etti
Dünya Sağlık Örgütü'nün maymun çiçeği hastalığına ilişkin global olarak acil durum ilan etmesi nedeniyle telaşa kapılan vatandaşlar hastalık hakkında en doğru bilgileri arıyor. Konuyla alakalı değerlendirmelerde bulunan Halk sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Faruk Yorulmaz Virüsten korunmak için hayvanlara olan temasa dikkat edilmesi gerektiğini, et ürünleri tüketirken doğru pişirilmesi gerektiğini ve ellerin sık sık temizlenmesi gerektiğini belirtti.
Maymun çiçeğinde görülen vakaların artması nedeniyle dünyada acil durum ilan edildi. Afrika'dan yayılan maymun çiçeği virüsü hakkında Sağlık Bakanlığı açıklamalarda bulundu. Türkiye'de henüz bir vaka tespit edilmediğini belirten bakanlık aynı zamanda şuan için herhangi bir ek tedbir ve kısıtlama olmayacağını belirtti.
Halk sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Faruk Yorulmaz ise hastalıkla ilgili merak edilen konular hakkında açıklamalarda bulundu.
Bu hastalığın öncelikle kemirgenlerde tespit edildiğini fakat bir çocukta da görülmesi nedeniyle insanların da bu hastalığa yakalanabileceğinin tespit edildiğini söyleyen Halk sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, Maymun çiçeğinin ilk olarak 1970 yılında Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde 9 yaşındaki bir erkek çocukta tanımlanmasıyla birlikte hayvan hastalığı olmaktan çıkıp insanlarda da görülebilen önemli bir hastalık şeklinde değerlendirildiğini ifade etti.
“Titreme ve bitkinliğe neden oluyor”
Maymun çiçeği hastalığının, ateş, baş ağrısı, kas ağrıları ve sırt ağrıları, şişmiş lenf düğümleri, titreme ve bitkinlik gibi belirtilerle kendini gösterebildiğine değinen Prof. Dr. Yorulmaz, "Çiçek hastalığında olduğu gibi kas ağrıları oluyor. Lenf bezleri şişiriyor ve yorgunluk halsizlik oluyor. Hastanın yüzünde başlayan su dolu kabarcıklar oluşuyor. Ağır bir hastalık değil iki ile dört hafta içerisinde kendiliğinden iyileşebiliyor. Fakat öldürücü de söz konusu, %1 ile %6 arasında genellikle bu hastalıktan ölen kişiler, bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde ve çocuklarda etkili oluyor. Görece iyi huylu bir hastalık kendiliğinden geçiyor'' dedi.
“Sağlıklı görünmeyen hayvanlarla temas etmeyin”
Virüsten korunmak için hayvanlara olan temasa dikkat edilmesi gerektiğini, et ürünleri tüketirken doğru pişirilmesi gerektiğini ve ellerin sık sık temizlenmesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Yorulmaz, ‘"Tedaviler ile zaten kendiliğinden geçebilen hastalık olduğu için maksimum 4 hafta içerisinden kendiliğinde geçmiş olacak. Tedavimiz bu şekilde sürüyor. Elbette bir bulaşıcı hastalık dolayısıyla korunma her şeyden daha önemli. Mademki hayvandan bulaşıyor. O halde hayvanlarla temas ederken bir parça dikkat etmek doğru bir davranış olur. Özellikle sağlıklı görünmeyen hayvanlarla temas etmemek en doğru davranış. Zorunlu ise hayvanlarla temas etmek o zaman da koruyucu kullanmak son derece önemli. Hasta ise insanlarla temas etmekten de ya da hasta olacağını düşünen insanlarla temas etmekten de kaçınmak en doğrusu olur. Et veya hayvansal gıda içeren tüm yiyecekler iyi pişirilmeli ve çiğ tüketilmemelidir. Eller sık sık ve doğru bir şekilde su ve sabunla yıkanmalıdır. Virüsle enfekte kişilere bakım verirken kişisel koruyucu ekipman kullanılmalıdır. Böylesine bir ortamda bulunmak durumunda maske kullanmak en önemli koruyucu önlemlerden bir başkası. Kemiriciler çok önemli ne yazık ki bizim ülkemizin de kemiricilerden özellikle fare evlerimizde bulunabilen bir kemirici canlı. Bunlardan kurtulmamızı büyük yarar var. Maymun çiçeği hastalığından korunmak anlamında, evlerimize girebilecek yerlerin dikkatlice ortadan kaldırılmak. Eğer girmişlerse bunların ortadan kaldırmak, öldürmek, yakalamak ama bunların girdiği her yeri de aynı zamanda dezenfekte etmek ve iyice temizlemek çok önemli olacaktır'' dedi.
“Öldürücülüğü daha düşük yüzeyde”
Afrika'da yayılmaya başlayan hastalığa ilişkin olarak, Dünya Sağlık Örgütü'nün de uyarı yaptığını söyleyen Prof. Dr. Yorulmaz, Bu hastalığa karşı yapılan uyarılan dikkate alınması gerektiğini belirtti.
Maymun Çiçeği virüsünün çiçek hastalığının bir aile üyesi olduğuna değinen Prof. Dr. Yorulmaz, "Bu özelliğiyle bizim için önemli, çiçek hastalığı öldürücü bir hastalıktı çok bulaşıcı hastalık idi bu onun daha iyi huylu bir aile üyesi. Daha hafif hastalık yapıyor. Öldürücülüğü çok daha düşük düzeyde İnsanlar ve hayvanların daha yakın temasta bulunduğu bölgelerde görülen bir hastalık, aynı Covid 19 da olduğu gibi bunun da covid-19 olduğu gibi mutasyonları gelişti. Afrika'da çok nadir görülen bir hastalıktı. Fakat giderek hastalığın insandan insana bulaşmasıyla birlikte yaygınlaştığını gördük. Dünya Sağlık Örgütü, çeşitli bulaşma yollarından bir tanesi de cinsel yolla bulaşabileceği bildirdi. Hastalık Afrika'da sık görülen ve Afrika'da sık olarak görülmeye devam ediyor'' ifadelerine yer verdi.
“Özel bir tedavi yok”
Maymun Çiçeği Virüsünün tedavisine ilişkin açıklmalar yapan Prof. Dr. Yorulmaz, Maymun çiçeği virüsüne özel bir tedavi olmadığını belirtti.
Tedavini semptomları azaltma üzerine kurulduğunu ifade eden Yorulmaz, ‘' Maymun çiçeği virüsü tedavisi temel düzeyde belirtileri yok etmek amacına sahiptir. Hastalık için spesifik bir tedavi bulunmamakla birlikte, hastalığın semptomlarını hafifletmeye ve komplikasyonları önlemeye yönelik tedaviler uygulanabilir. Dinlenme gibi vücudun kendini iyileştirmesine yardımcı olmak için yeterli uyku almak önemlidir' dedi.