Edirne'de iftar sofrasının bedeli 100 ila 400 lira arasında değişiyor
Ramazan ayında birçok ziyaretçi payitaht Edirne'de bulunan selatin camiler gelerek ibadette bulunuyor. Yerli ve yabancı birçok turisti ağırlayan kentte iftar sofralarını Osmanlı'dan kalma lezzetler süslüyor. İftarını Edirne'de açmak isteyen vatandaşlar 100 ile 400 lira arasında leziz sofralarla buluşabiliyor.
Osmanlıya asırlar boyunca başkentlik yapmış Payitaht Edirne tarihi gastronomisi ile yerli yabancı turistlerin rotaları arasında bulunuyor. 11 ayın sultanı Ramazan'da Edirne'deki selatin camilerde ibadet etmek isteyen vatandaşlar aynı zamanda Osmanlı döneminden miras kalan lezzetleri de tatma fırsatı buluyor.
Edirne'de iftarını açmak isteyen vatandaşlar kentin meşhur lezzetlerinden tava ciğeri, ciğer sarma, piyaziye, mutancana, elbasan tava, mamzana, kandilli mantı, zerde, gerdan tatlısı, kabak tatlısı gibi lezzetlerin yerinde tatmak isteyen vatandaşlar iftar için kente özgü yiyecekleri tercih ediyor.
Kente gelen turistler, her bütçeye göre 100 ile 400 lira arasında değişen fiyatlarla iftarlarını yapabiliyor.
Edirne Tatlıcı Büfeci Kebap ve Lokantacılar Esnaf Odası Yönetim Kurulu Üyesi Sercan Yasitepe, Edirne'nin tarihi ve gastronomisiyle birlikte Ramazan ayının esnaflar açısından da yoğun geçmesini beklediklerini söyledi.
Yasitepe, “Önceliğimiz esnafımızın burada ciddi şekilde gelir kazanması. Ne kadar turist gelirse sonuç itibariyle hepimiz için verimli olur. Kültür turizm açısından bir başkent bizim şehrimiz. Ramazan bereket ayı olduğu için vatandaşlar bu mabetleri gezmek ve görmek istiyor. Ramazan ayında turistlerimiz gelip vakit geçirebiliyor ve Edirne lezzetlerinden tadabiliyor. Edirne'de her bütçeye uygun restoran mevcut, yiyecek içecek sektöründe ucu açık bir sektör. En lüksü 300-400 lira arası olan menüler, en düşüğü 100-150 lira arası olan menüler. Esnaflarımız bu fiyatlarda satışlarını müşterilere sunuyorlar. Bunların içerisinde sayılı restoran olmak şartıyla Edirne'ye özgü yemek sunanlarda var. Turistler gezmek ve Edirne'ye özgü menüleri görmek için geliyor. Osmanlıdan kalan günümüze ulaşan kültürel yemekleri de tatmak istiyorlar.” İfadelerine yer verdi.
Doğukan Vurgun