Edirne'de Keçi yetiştiriciliği artıyor
Edirne'de küçükbaş besiciliği yapanlar, yem maliyetlerinin artmasıyla birlikte keçi yetiştiriciliğine yöneldi. Koyun yerine keçi yetiştiriciliğinin maliyetinin daha az olduğunu belirten besici Ramadan Can, 'Koyun besiciliği keçiye göre daha masraflı. Keçi koyun kadar yemiyor. Maliyeti düşük olan keçi, gezerek ne bulursa onu yiyor. Keçi yetiştiriciliğine 3 yıl önce 3 keçiyle başladım şu an keçi sayısı 55'e ulaştı' dedi.
Türkiye'de en çok Akdeniz bölgesinde yetiştiriciliği yapılan keçinin son yıllarda Edirne'de besicisi artıyor. Koyuna göre daha az maliyeti olan keçi, bakımı daha kolay olması ile dikkat çekiyor. Orman, çalı ve yapraklı alanlarda otlayan keçi, her türlü arazi zorluklarında otlaya biliyor. Yeşil olan hemen her besinle beslenen keçi, sütü ile de üreticinin yüzünü güldürüyor.
'Koyuna göre keçi daha karlı'
Merkeze bağlı Sinanköy'de küçükbaş besiciliği yapan Ramadan Can, koyun yetiştiriciliğinin yanı sıra keçi besiciliği de yapıyor. Koyuna göre keçi beslemenin daha karlı olduğunu belirten Can, 'Keçilerin koyuna göre bakımı daha kolay. Keçi besiciliği Trakya bölgesinde pek tercih edilmiyor ama son zamanlarda artış olduğunu da görüyoruz. Keçi bakmanın bazen sorunlarla da karşı karşıya kalmamızı sağlıyor. Mesela komşulardan şikyet alıyoruz, 'ağacımızın dalını yedi' diye. Ama yine de çok sevimli hayvanlar, çocuklarımız gibi oldular. Keçi bakmayı tüm besicilere öneririm' dedi.
'3 yıl önce 3 keçi ile başladım, 55 keçiye ulaştım'
Yaklaşık 3 yıl önce keçi besiciliğine 3 keçi ile başladığını ve şu anda 55 keçisi olduğunu anlatan Can, 'Ben genelde küçükbaş besiciliği yapıyorum. Yani bildiğiniz gibi koyun. Bundan 3 yıl önce merak edip 3 keçi aldım. Keçilerimin sayısı her geçen gün arttı. Arada sattığımda oluyor. Yani sürekli üzerine para kazandırıyor. Şu an 55 keçim var. Tanesi 15 bin lira, oğlaklar ise 6 bin liradan satıyorum. Keçi besiciliğini herkese tavsiye ederim.' diye konuştu. Ramadan Can ile birlikte Sinan köyde keçi besici sayısının artığı söylendi.