Edirne'de Üretilen Yangın Önleyici Ürünler Büyük İlgi Görüyor
Edirne'nin Süloğlu ilçesindeki bir fabrikada yerli imkanlarla üretilen yangın battaniyesi, kaynak örtüsü ve duman perdesi gibi koruyucu ürünler, yurt içi ve yurt dışından yoğun talep görüyor.
Cam elyaf kumaş, keçe ve iplik gibi malzemeler kullanılarak üretilen bu yangın önleyici ve izolasyon sağlayıcı ürünler, yangın güvenliğini artırmanın yanı sıra ısı kayıplarını da önlüyor. Ayrıca koruyucu kıyafetler de fabrikanın geniş ürün yelpazesi arasında yer alıyor.
Yerli malzeme ve teknolojilerle üretilen yangın battaniyeleri, acil durumlarda alevlerden korunarak güvenli tahliyeye olanak sağlıyor. Fabrika yetkilileri, yangın güvenliği ürünlerinin pazarda gördüğü ilgiden memnun olduklarını ve üretim kapasitesini artırmayı hedeflediklerini belirtti.
Süloğlu ilçesindeki fabrikasında yangın battaniyesi ve koruyucu ekipmanlar üreten firma sahibi Yüksek Kimya Mühendisi Bedri Koza, yangınlardan korunmada bu ürünlerin kritik öneme sahip olduğunu belirtti.
Koza, yangın önleyici ekipmanları yerli imkanlarla geliştirmeye yönelik çalışmalar yaptıklarını ifade ederek, 'Amacımız Türkiye'nin ihtiyacını karşılamak ve yurt dışından temin edilen malzemeleri yerli ve milli üretimle ikame etmektir.' dedi.
Yangın battaniyesinin firma için en önemli ürünlerden biri olduğunu vurgulayan Koza, Bolu Kartalkaya'daki otel yangınının ardından bu tür koruyucu ekipmanların kamuoyunun dikkatini daha fazla çektiğini dile getirdi.
Yangın battaniyesini kullanan kişinin alevlerin içinden rahatlıkla geçtiğini vurgulayan Koza, 'Yıllar önce yangın battaniyesini Türkiye'de üretmeye başlamış bir insan olarak gurur duyuyorum ama bir taraftan da bu ürünün kullanımının yaygınlaşmaması ve insanlarımızın zarar görmesinden üzüntü duyuyorum. Yangın battaniyesi, cam elyaf kumaştan çeşitli ölçülerde imal edilen bir malzeme. Temel amacı insanların yangından korunmasını, yangın başladıysa yanan alanın üzerine atarak hemen söndürülmesini sağlamaktır. Yangın başladığında üzerine bu battaniye serildiği zaman alevlerin havayla temasını keser ve yangının büyümesini önler. Onun dışında kişilerin yangın alanından zarar görmeden kaçmasını sağlayan bir malzemedir. Kişi bu battaniyeyle alevin içinden rahatlıkla geçebilir ve canını kurtarır. Bolu'daki otel yangınının ardından koruyucu ürünlere ilgi arttı. Böyle olaylardan sonra talepler artıyor. Gönül ister ki bu talepler normal akışı içinde olsun ve bu kadar insanımızı da kaybetmeyelim. İş yeri ve ev benzeri mekanların tadilatları esnasında kullanılan kaynak makinesinden sıçrayan cürufların da yangına sebep olabiliyor. Bu çalışmalar esnasında kullanılacak kaynak örtüsü önemli bir koruyucu. Kaynak yapılırken sıçrayan cürufların etrafta bulunan plastik, kağıt ve tahtaları tutuşturmasıyla yangınlar çıkıyor. Oysa çok basit ve düşük bir maliyetle kullanılacak kaynak örtüsü, kaynak sırasında cürufların çevreye sıçramasını önler. Aynı zamanda kaynağın insanların gözlerine verdiği rahatsızlığın önüne geçer.' Dedi.