Edirne ilkleri yaşayacak
* 400 yataklı Edirne Devlet Hastanesine 8 yataklı Yanık Ünitesi açılıyor. Türkiye'de 12 Yanık merkezi ve 18 Yanık Ünitesi olduğunu belirten yetkililer, Edirne'de açılacak ünitenin bölgeye hizmet verecek. * Doğumhane tarih oluyor. Yeni hastanede doğum yapacaklar doğumu aynı odada yapacak, aynı odadan taburcu olacak.
30 Ağustos 2015 tarihinde hizmete açılması planlanan 400 yataklı Edirne Devlet Hastanesi ilklerin hastanesi olacak. Ülke genelinde 19 ncu yanık ünitesinin kurulacağı hastanede doğumhane'de tarih olacak. Türkiye genelinde 12 Yanık Merkezi ile 18 Yanık Ünitesi olduğunu belirten yetkililer, Edirne Devlet Hastanesine açılacak olan 8 yataklı Yanık Ünitesinin bölgeye hizmet vereceğini söylediler.
8 YATAKLI OLACAK
Edirne Devlet Hastanesinin Ağustos ayı sonunda hizmete açılmasının planlandığını belirten Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu gazetemize yaptığı açıklamada “8 yataklı olacak olan yanık ünitesinde ihtiyacı olan hastalarımıza gerekli yara bakımının çok daha konforlu ve sağlıklı yapılmasına olanak veren, yeterli medikal tedaviyi yapmak için gerekli ekipman ve bu konuda donanımlı ve deneyimli ekip bulunacak..Yanık ünitesi Bakanlığımız Yataklı Tedavi Merkezleri Yönetmeliği kriterlerine uygun olarak hizmet verecektir” dedi.
YANIK TEDAVASİ NASIL YAPILIR?
Yanık yaraları medikal ve cerrahi olarak tedavi edilebilen, her yaştan her iki cinsi de etkileyebilen, dışardan takip edilecek kadar hafif; klinikte olabileceği gibi çoklu organ yetmezliği, uzun dönem hastane takibi ve hatta ölümle sonuçlanabilen, katabolizmayı en çok artıran travmalardır.Yanık hasarı tanımlanırken etiyoloji, etkilenen dokuların derinliği, etkilenen bölgelerin lokalizasyonu belirlenmelidir. Yanık hasarı termal, asidik veya bazik maddelerle temas sonucu kimyasal ve akciğer hasarına bağlı inhalasyon hasarı şeklinde oluşabilir. Etkilenen doku derinliğine göre 1.derece (yüzeysel),2. derece (kısmi kalınlıkta) , 3. derece (tam kalınlıkta), 4. derece(daha alttaki dokuların etkilenmesi) olarak tanımlanır.
Yanık hastalarında hava yolu açıklığı sağlanması, solunum sağlanması ve dolaşım sağlanması sonrasında ilk yaklaşım IV mayi desteği yapılması, solunumu etkileyen göğüs duvarı yanıklarında ve ekstremiteyi tehlikeye sokan dairesel yanıklarda eskarotomi yapılması; çeşitli topikal ajanlarla yara bakımı yapılmasıdır. Sıvı desteği ciltten kaybedilen sıvının yerine konmasını amaçlar ve böylece organların yeterince perfüze olması açısından hayati öneme sahiptir.Yanık hasarının hiperkatabolik ve hipermetabolik süreçlere yol açması nedeniyle hastalara beslenme desteği verilmesi hayati önem taşır. Yeterli kalori desteği, vitamin ve eser element desteği dikkatlice yapılmalıdır. Yanık hastalarında strese bağlı oluşabilen Curling ülserlerinden korunmak için histamin reseptör blokörleri, sükralfat, proton pompa inhibitörleri kullanılmalıdır. Hastalar uzun süre yattığı ve hastalarda katater kullanıldığı için derin ven trombozundan korunmak için proflaksi uygulanmalıdır.uzun dönem hastanede yatan, entube olan ve mekanik ventilasyon uygulanan, eskar üzerinde potansiyel bakteriyel kolonizasyon gelişme riski olması, vaskuler katater kullanılan ve idrar sondası takılan hastalarda enfeksiyon riski korkutucu sonuçlar doğurabilir. Yanık hastalarında özellikle narkotik ajanlarla ağrı kontrolü yapılmalıdır.
Tam kalınlıkta yanık yaralarında cerrahi tedavi yanık sonrası 3. günde erken evre eksizyon ve greftleme olarak yapılmalıdır. Cerrahi tedavide gecikme yanık yarasında bakteriyel kolonizasyon, sepsis, çoklu organ yetmezliği ve çoğunlukla ölümle sonuçlanabilmektedir.
Vücut yüzey alanının %10'undan fazla olan 2. 3. derece, 10 yaş altı 50 yaş üzeri hastalar ile diğer yaş gruplarındaki vücut yüzey alanının %20 sini etkileyen 2. ve 3. derece yanıklar, herhangi bir yaş grubunu etkileyen 3. derece yanıklar, elektrik yanıkları, kozmetik ve fonksiyonel bozukluklara yol açan kimyasal yanıklar, inhalasyon yanıkları; sirkumferensiyel yanıklar, komplikasyona yol açabilecek eşlik eden medikal bozukluk olması; morbidite ve mortalite riskinin yüksek olan eşlik eden travma olması yanık merkezine transfer gerektirir.
“DOĞUMHANELER TARİH OLACAK”
Edirne Devlet Hastanesinin çok modern bir şekilde inşa edildiğini ve buna göre teçhizat alındığını belirten Bakan Müezzinoğlu, yeni hastanede doğumhanelerin tarih olacağını söyledi.
Bakan Müezzinoğlu, “ yeni hastanede doğumlar doğumhanede olmayacak. Doğum yapacaklar hasta odalarına alınacak ve tüm müdahale burada yapılacak. Hasta doğum sancısı dahil tüm evreleri burada yaşayacak. Bu odaların bitişinde ise acil sezaryen ünitesi olacak. 4 doğum odasında tuvalet, banyo bulunacak ve doğum yapacak kişi bu odaya yatırıldıktan sonra doğumunu burada yapacak ve buradan taburcu olacak. Bu yeniliği ülke genelindeki tüm hastanelerimize yaymak istiyoruz” dedi.