Edirne kırmızısı ilmek ilmek dokunuyor

Yapılan araştırma ve çalışmalar sonucunda doğduğu topraklara tekrardan dönen Edirne Kırmızısı iş insanları Gökhan- Çiğdem Balta çiftinin projesiyle yüzyıllar sonra halı ve kilimlerde hayat buluyor.

TAKİP ET

15'inci yüzyılın başında Osmanlı İmparatorluğu'nda ortaya çıkan ve adı doğduğu kent ile anılan Edirne Kırmızısı zamanla unutuldu. Şimdilerde ise Edirneliler bu değerli mirası yeniden gün yüzüne çıkarmaya çalışıyor. Son yapılan çalışmalarla doğduğu topraklara tekrardan dönen Edirne Kırmızısı, iş insanı Gökhan-Çiğdem Balta'nın projesi sayesinde yüzyıllar sonra halılarda hayat buluyor. Tasarımı İş İnsanı Çiğdem Balta tarafından yapılan halı ve kilimler geleneksel yöntemlerle dokunuyor.

Geleneksel halı tezgâhlarında dokunan halı ve kilimlerde Edirne Kırmızısı ile boyanmış iplikler kullanılıyor.

Daha önce Kaleiçi'ndeki tarihi konağını Edirne Kırmızısına boyatan Edirneli İş İnsanı Gökhan Balta, şehrin turizmine katma değer sağlamak adına yeni bir çalışma başlattı. Ciğer, badem ezmesi, Edirne mis sabunu ve süpürgesinden farkı yeni bir ürün ortaya çıkarmak adına yapılan çalışma ile ‘Edirne kırmızısı' halı ve kilimler şehrin turizmine katma değer sağlayacak.

Edirne kırmızısı doğduğu topraklarda halıya işlenmeye başladı”

Sanayi casusluğuna neden olmuş bir Edirne kırmızısı gerçeği olduğunu aktaran Türkiye Otelciler Birliği Edirne Temsilcisi ve iş insanı Gökhan Balta, bu rengi yapılan çalışmalar ve projelerle son yıllarda Edirne'de ön plana çıkarmaya çalıştıklarını ifade etti.

“Hem unutulmaya yüz tutmuş meslek hem de Edirne Kırmızısı gün yüzüne çıkacak”

Şehrin turizmine katma değer sağlayacak yeni bir çalışmaya imza attıklarını ifade eden Balta; “Bir asra yakın süre Osmanlı'ya başkentlik yapmış bir şehirde halı, kilim sektöründe katma değeri yüksek bir ürün ortaya çıkardık. Antika halı üzerine babamızın vasiyeti üzerine bir dükkân açtık. Edirne Kırmızısı rengini kullanarak halı, kilim ve kumaş üretmek için çalışmalara başladık. Proje aşamasındayız. Proje kısmını eşim yönetecek. Ciğer, badem ezmesi, Edirne mis sabunu ve süpürgesinden farkı yeni bir ürün ortaya çıkarmak adına 70-80 yıllık eski bir halı-kilim tezgâhı aldık” dedi.

Kilim-halı dokuma hocası ve eşinin birlikte çalışmalar yaptığını aktaran Balta, eskimeye yüz tutmuş dokumacılık mesleğini de yeniden gün yüzüne çıkararak ayrıca kadınlara istihdam sağlamayı hedeflediklerini vurguladı.

“Amacımız bunu sürdürülebilir bir proje haline getirmektir”

Amaçlarının bunu sürdürülebilir bir proje haline getirmek olduğunu belirten Balta; “İşin üretim kısmını proje halinde hazırlıyoruz, pazarlama noktasına da bu işte uzman arkadaşlarımızla beraber Edirne'ye gelecek olan turistlere hizmet etmek istiyoruz. Ulusal ve Uluslararası pazarlara yeni bir ürün olarak Edirne kırmızısı üzerinden halı ve kilim çıkararak pazarlamaya çalışacağız” dedi.

“En büyük amacım kadın istihdamına katkı sağlamak”

Edirneli İş İnsanı Çiğdem Balta, hem unutulmaya yüz tutmuş dokumacılık mesleğini hem de Edirne Kırmızısını gün yüzüne çıkaracak bir projeye imza attı.

Proje çalışmalarına çok heyecanlı ve umutlu başladıklarını söyleyen İş İnsanı Çiğdem Balta, amacının Edirne Kırmızısını gün yüzüne çıkarmanın yanı sıra unutulmaya yüz tutmuş mesleklerden birisi olan dokumacılık alanında kadın istihdamına katkı sağlamak olduğunu ifade etti.

“Edirne'deki kadınlarımızla birlikte başaracağız”

Unutulmaya yüz tutmuş tarihi değerleri, motifleri, desenleri ve Edirne Kırmızısını kilim ve halılarda gün güzüne çıkarmak istediklerini ifade eden Çiğdem Balta, bunu da Edirne'deki kadınlarla birlikte başarmak istediklerini aktardı.

“Edirne ve ülke ekonomisine katkı sağlamayı hedefliyoruz”

Projenin çok başında ve henüz deneme aşamasında olduklarını belirten Balta; “Öğrenmek isteyen kadınlarımız için çalışma yapmayı planlıyoruz. Evlerinde ya da atölye tarzı başka bir yerde olabilir. İlerleyen aşamalarda bu dokuma tezgâhlarını ve hocalarımızı arttırmayı planlıyoruz. Dokuma hevesi merakı olan herkes bunu öğrenebilecek. Hem keyifli vakit geçirmek hem de ev ekonomilerine katkı sağlamak adına güzel bir girişim olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Edirne kırmızısı ile ilgili çalışmalar yapmak ve daha fazla alanda olmasını sağlamak için çalışmalara devam edeceklerini dile getiren Çiğdem Balta, özellikle kumaşlara ve desenlere bu rengi işleyerek hem Edirne ekonomisine hem de ülke ekonomisine katkı sağlamayı hedeflediklerini söyledi.

Edirne Kırmızısı kilimler, kadınların ellerinde hayat buluyor

Dokuma Hocası 42 yaşındaki Meryem Şimşek, unutulmaya yüz tutmuş nakışları yaşatmak için İş İnsanı Çiğdem Balta'nın çizimleriyle geçmişe dönük desenleri gün yüzüne çıkardıklarını aktardı.

Dokumacılığı uzun yıllar geçmesine rağmen ilk günkü gibi severek yaptığını söyleyen Şimşek, özellikle salgın döneminde yaptıkları çalışmanın psikolojik olarak da rahatlama sağladığını belirtti.

Geçmişte dokumacılık kursunun çok ilgi gördüğünü ve genç kızların bunu meslek olarak sürdürdüğünü ifade eden Şimşek, şuanda da yoldan geçenlerin ilgi gösterdiğini ve kurs açılacak mı diye soranların olduğunu dile getirdi.

Osmanlı dönemine ait desenleri Edirne Kırmızısı ile gün yüzüne çıkaracaklarını vurgulayan Şimşek, tarihi dokuyu halı ve kilimlerde yaşatmak istediklerini söyledi.

Özlem Ceylan

Bakmadan Geçme