Edirne'nin gastro turizmindeki payını arttıracak proje başladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında Edirne'de başlattığı 'Gastro Akademi ile Gelecek Mutfakta' projesinde kursiyerler eğitim almaya başladı. Kentin gastro turizmden aldığı payı arttırmak için başlatılan kursta, katılımcılar 450 saat eğitim görecek. Eğitimi başarılı olan kursiyerler istihdam edilecek.

TAKİP ET

Kentte gastronomi sektöründe kaliteyi arttırmayı amaçlayan program 12 hafta sürecek.

Kursiyerler temel mutfak disiplinleri, doğru pişirme teknikleri ve Türk – Osmanlı mutfağını öğrenecek.

Edirne'de başlayan ‘Gastro Akademi ile Gelecek Mutfakta' projesi sektörde kaliteyi arttırmayı amaçlıyor. Proje kapsamında Edirne Ticaret ve Sanayi Odası'nda profesyonel bir mutfak hazırlandı. Programa kabul edilen kursiyerler teorik ve pratik eğitimler almaya başladı.

Temel mutfağın disiplinlerinden başlayan eğitimler 12 hafta sürecek. Program sonunda katılımcılara MEB onaylı aşçı yardımcılığı sertifikası verilecek.

Kentin gastro turizmden aldığı payı arttırmak için başlatılan kursta, katılımcılar 450 saat eğitim görecek. Eğitimi başarılı olan kursiyerler istihdam edilecek.

12 hafta sürecek ve aranan şartları karşılayan kursiyerlerin yüzde 50'si ilgili sektörde istihdam edilecek.

Projenin paydaşları arasında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Trakya Kalkınma Ajansı, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası, Edirne İşkur İl Müdürlüğü ve Milli Eğitim Müdürlüğü yer alıyor.

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sezai Irmak, kursta başarılı olanları istihdam etmeyi düşündüklerini belirtti.

Projenin 6 ay süreceğini ifade eden Irmak, “Gastro ekonomi mutfak projemiz kalkınma ajansı hibe destekli restoran sektörüne yeme içme sektörüne ara elaman yetiştirmek için aşçı yardımcısı garson mutfakta ve serviste olan bütün elemanların nitelikli ve kalite olarak iş garantili yetiştirme konusunda yaptığımız bir çalışma. Kursta başarılı olanlar istihdam etmeyi planlıyoruz. Proje 6 ay süreli bir proje ama biz bunu uzun vadeli devam ettirmeyi düşünüyoruz. Yıllarca. Şu an 20 civarında kursiyerimiz var. 2 gün önce eğitime başladılar.” Dedi.

Proje Koordinatörü Elif Yardımcı ise Edirne'de hiç olmayan bir yapı oluşturduklarını anlattı.

Gastro akademi mutfağında kursiyerlere nitelik kazandırıp sektöre hazırlamak istediklerini aktaran Yardımcı, “Tabi bu Edirne'nin de bir ihtiyacı çünkü bizim üyelerimiz de restoranlar lokantalar sürekli bu ihtiyacını dile getiriyorlardı, projenin oluşum aşamasında da dediler ki siz buraya böyle bir mutfak kurun, biz buradan yetişenleri alacağız ve istihdam edeceğiz. İlk modüle pilot uygulama olarak 20 kişi başladık akabinde 20 kişilik de komi yani garson seriş elemanı programı yürütülecek ve bu toplam 40 kişiden de yüzde ellisi kurs sırasınca gösterdikleri başarıya istinaden istihdam edilecek.” Şeklinde konuştu.

Edirne'de turist yoğunluğunun fazla olduğuna değinen Yardımcı, ziyaretlerle beraber yeme içme sektöründe ciddi bir artışın olduğuna dikkat çekti.

Yardımcı kente gelen turistlere kaliteli hizmet vermeği hedeflediklerini söyledi ve şunları kaydetti:

“Yani bir servis elemanı bir garson nasıl hizmet edeceğini bilmeli. Ya da mutfaktaki usta, mutfak elemanları hangi kurallar çerçevesinde ürünü çıkarabileceğini bilmeli ve sonuna kadar gelen turistleri de biz memnun etmeliyiz. Bu aslında herkesi bir şekilde besleyen hem sektörü besliyor diğer yandan turizmi de besleyecek diğer yandan genç istihdamını besleyecek aslında çok yönlü çok kapsamlı fayda sağlayan bir program bakalım sonuçları biz de heyecanla bekliyoruz, mutluyuz.”

Usta Öğretici Berrin Deliormanlı da kursiyerlerin 12 hafta sürecek eğitim ardından istenilen seviyeye ulaşmaları durumunda istihdam edileceğini anlattı.

Deliormanlı, projenin paydaşlarına teşekkür etti.

Doğukan Vurgun

DOĞUKAN VURGUN

Bakmadan Geçme