'EDİRNE'DE DEPREM RİSKİ YOK DİYEMEYİZ!'

Edirne Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürü Ali Altındal, Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın Edirne'ye 80 kilometre uzaklıkta olduğunu belirterek, 'Dördüncü derece deprem bölgesi diye burada deprem riski yok diye düşünmeyin. Bunun arkasına saklanıp yapılardaki yıkımda kaçamayız. Deprem değil, bina öldürüyor. Kuzey Anadolu Fay Hattına 80 km mesafede olduğumuzu göz önüne alarak binalarımızı depreme dayanıklı hale getirmek zorundayız.' Dedi.

TAKİP ET

İl Genel Meclisi Kasım ayı bütçe görüşmeleri devam ediyor. Dokuzuncu toplantının 11'inci birleşimi Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş başkanlığında gerçekleştirildi. Edirne İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürü Ali Altındal, çalışmalar ve desteklenen projelerle ilgili meclis üyelerine sunum yaptı.

Altındal, Edirne İl Genel Meclisi'nin 2021 yılı mali toplantılarına katılarak, kurum çalışmaları ve olası afetlere karşı alınan önlemlerle ilgili bilgi verdi.

“Meriç'te su taşkını riski kalmıyor”

Edirne'de yaklaşık 230 km'lik su hattı olduğunu söyleyen Edirne Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürü Ali Altındal, 168 km'sinin Yunanistan, 88 km'sinin ise Bulgaristan sınırını oluşturduğunu ifade etti.

Su taşkınının Edirne'de gündemde çok yer alan bir konu olduğunu dile getiren Altındal, “2015 yılında 2 bin 149 metreküp ile en yüksek seviyesine ulaşan Meriç Nehri'nde DSİ'nin yaptığı ByPass kanalıyla 770 metreküp suyun aktarılacağını düşünürsek eğer su taşkını riskinin büyük oranda ilimiz için risk olmaktan çıktığını söyleyebiliriz. Karaağaç'a ulaşım konusunda da Türkiye'nin en büyük 2'inci viyadüğü olan Mehmet Müezzinoğlu Viyadüğü ile ulaşım riski de kalmayacak. Meriç'teki planlı su taşkını riskimiz kalmıyor. Çünkü biz Meriç'teki suyun yükseleceğini kurduğumuz sensörlerle 14 saat 18 saat yer yer önceden haberini alıyoruz. Meriç ve Tunca Nehirleri üzerindeki barajları işaretledik.” Şeklinde konuştu.

“Edirne'de deprem riski yok diyemeyiz”

Depreme karşı gerekli önlemleri aldıklarını anlatan Altındal, yaptıkları ölçümlerle risk haritası oluşturulduğunu ifade etti. Edirne'nin eski ifadeyle 4'üncü derece deprem bölgesi olduğunun altını çizen AFAD Edirne İl Müdürü Ali Altındal, deprem risk haritasının 1 Ocak 2020 tarihiyle güncellendiğini söyledi.

Edirne Merkez ile Gülçavuş Köyü ivme değerlerini ölçtüklerini ifade eden Altındal, “İvme değerleri normalde 0 ile 0.5 arasında çıkıyor. Gülçavuş Köyü'nün ivme değeri 0.4. Merkezin ivme değeri 0.18. İzmir depreminde Seferihisar noktasıyla depremin olduğu yer arasında benzeri bir mesafe var. Israrla altını çize çize tekrar ediyorum. Dördüncü derece deprem bölgesi diye burada deprem riski yok diye düşünmeyin. Bunun arkasına saklanıp yapılardaki yıkımda kaçamayız. İzmir'de de bunun örneğini gördük. Deprem değil, bina öldürüyor. Binalarımızı Kuzey Anadolu Fay Hattına 80 km mesafede olduğumuzu göz önüne alarak binalarımızı depreme dayanıklı hale getirmek zorundayız. Bundan kaçamayız. Öncelik binaların sağlam olması. Sağlam binalarımız var ise o zaman deprem çantamız, toplanma alanlarını konuşuruz. Edirne'de deprem riski yok diyemeyiz. Edirne'de ve ilçelerinde toplam 10 adet deprem kayıt istasyonumuz var.” Dedi.

“Edirne'de radyasyon riski de var”

Edirne'ye kuş uçuşu 300 km mesafede iki tane nükleer santral olduğunu belirten Altındal, “Birisi Bulgaristan'da, diğeri de Romanya'da. Bulgaristan'daki nükleer santral Bulgaristan'ın elektrik ihtiyacının 3'te birini karşılıyor. Romanya'daki de 5'te birini karşılıyor. İkisi de aktif durumda. Bulgaristan'dakinin reaktör kuvveti 2 bin megavat. İlimiz çevresindeki bütün nükleer santralleri kuş uçuşu mesafeden ölçtük. Çernobil'de bizden çok ilerdeydi. Patlamanın etkilerini çok yaşadı. Taşınım yoluyla, patlamanın etkilerini ilimiz yaşadı. O günleri hatırlayanlar vardır. Tarım arazilerinin üzerine yağmurların yağdığı zamanlar olmuş. O yüzden bunları da bilmemiz ve buna karşı önlem almamız da gerekmektedir.” İfadelerini kullandı.

“KYK'larda tüm önlemler alınıyor”

Covid-19 çalışmaları kapsamında Vefa Sosyal Destek Grupları ve diğer gruplar aracılığıyla 43bin talebe cevap verdiklerini hatırlatan Altındal, tüm Edirne halkının koronavirüsle mücadelede etkin rol oynadığını belirtti. KYK'larda karantina süreçlerinin devam ettiğini söyleyen Altındal, “Burada 3 öğün yemek, bir ara öğün olacak şekilde vatandaşlarımıza veriyoruz. Her türlü ihtiyaçları karşılanıyor. Odalar boşaltıldıktan sonra tekrar dezenfekte ediliyor. Yeni bir hasta gelmeden önce odaya 24 saat giriş yapılmıyor.” Açıklamalarında bulundu.

Toplantı sonundan AFAD İl Müdürü Ali Altındal Edirne AK Parti İl Genel Meclis Üyesi Tamer Karadağ'a AFAD Gönüllülük Seferberliği sertifikası verdi. Altındal, tüm vatandaşları “Gönüllülük Seferberliği” projesine katılmaya davet etti. Altındal, tüm eğitimlerin online olarak verildiğini söyleyerek, Gönüllüğün afet bilinci yaratacağını söyledi.

Burcu Temel

Bakmadan Geçme