Edirne'de koruyucu aile sayısının arttırılması hedefleniyor

Edirne Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından bakanlığın hizmet modellerinden olan 'Koruyucu Aile Hizmet Modeli' geniş kitlelere, farklı kurum ve kuruluşlara tanıtılmaya devam ediliyor.

TAKİP ET

Edirne'de koruyucu aile sayısını arttırmak, çocuklara yönelik hizmetleri ve özellikle koruyucu aile hizmet modeli hakkında bilgi vermek amacıyla Edirne Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Bilgin Özbaş ile İl Müdürlüğü Personeli M. Furkan Doğan tarafından, Edirne İl Müftülüğü personellerine yönelik eğitim düzenlendi.

Eğitime, Edirne İl Müftüsü Alaattin Bozkurt, İl Müftülüğünde Görevli Personeller ve örnek model olması açısından Koruyucu Aile olup koruyucu ailelik sürecinde yaşadıklarını katılımcılara aktaran Turan Ailesi katılım sağladı.

Koruyucu aile hakkında bilgi veren Edirne Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Bilgin Özbaş, Öz ailesinin yanında bakımları bir süre için sağlanamayan çocukların kendi aile ortamlarında eğitim, bakım ve yetiştirilme sorumluluğunu kısa veya uzun süreli olarak, ücretli veya gönüllü statüde devlet denetiminde paylaşan, hissettikleri toplumsal sorumluluğu gösterebilen uygun aile ya da kişiler olduğunu söyledi.

“Çocukların sıcak aile ortamına ihtiyacı vardır”

Çocukların sağlıklı gelişebilmeleri için kendilerini koruyacak, sevecek, destekleyecek, güven sağlayacak, sosyal ve maddi gereksinimlerini karşılayabilecek sıcak bir aile ortamına ihtiyaçları olduğunu hatırlatan Özbaş, “Çocukların yeterli sevgi alabildikleri, gereksinimlerinin düzenli olarak karşılandığı sıcak aile ortamında yetiştirildiklerinde sağlıklı bireyler olabildikleri bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Kuşkusuz anne-babalar da çocuklarını en iyi şekilde yetiştirmek için çaba harcarlar. Ancak yaşam her zaman düşünüldüğü gibi olmayabilir. Bazı aileler “zihinsel, bedensel, ya da psikolojik sorunları veya ekonomik yetersizlikleri, boşanma, ölüm gibi sosyal sorunları” nedeniyle bütünlüklerini devam ettiremeyip, çocuklarının gereksinimini karşılayamaz hale gelebilmektedirler. Böyle durumlarda, çocuklara yardım edebilmenin en iyi yolu, öz ailesinin koşulları iyileşinceye kadar başka bir ailenin yanında bakımlarının sağlanmasıdır. Bu nedenle, tüm dünyada korunmaya muhtaç çocuklar için en çok tercih edilen bakım şekli, ülkemizde de olduğu gibi koruyucu aile bakımıdır. Koruyucu aile bakımının, çocuğa sağladığı aile ortamı çocuğun psiko-sosyal gelişiminin sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilmesi açısından önem taşımaktadır” ifadelerine yer verdi.

Koruyucu Aile Hizmetindeki amacın, çocuk için karmaşık ve sorunlu olan bir dönemde özenli davranılarak çocuğun bu dönemi örselenmeden geçirmesini ve normal hayatını devam ettirmesini sağlamak olduğunu hatırlatan Özbaş, “Koruyucu aile çocuklara; öz ailesi, okulu ve çevresiyle ilişkilerini devam ettirmelerini sağlayarak yardımcı olur. Koruyucu aile yanına yerleştirilebilen, korunan, tehlikeli ortamlardan uzak tutulan her çocuk sorumluluğu paylaşan herkesin sevinci, başarısı olmaktadır. Bakanlık olarak bizler, koruyucu ailelerimizi ve bakım altında bulunan çocuklarımızı her anlamda desteklemekteyiz. Edirne Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü olarak ta; Koruyucu Aile Modelini benimsemek isteyen, Koruyucu Aile olmak isteyen bireyleri İl Müdürlüğümüze davet ediyoruz, sizde bir çocuğumuzun elinden tutun, koruyucu aile hizmet modelini çevrenize ve yakınlarınıza aktarın” şeklinde açıklamada bulundu.

İl Müftülüğünde görevli Uzman Vaiz Hakan Ayer tarafından gerçekleştirilen “Dini Referanslar Bağlamında Koruyucu Ailelik” sunumunun ardından, katılımcıların sorularının cevaplandırılması ile eğitim sona erdi.

İpek Esma Çeşme

Bakmadan Geçme