Edirneli Genç Mühendis Topraksız Tarımla Üretime Başladı

Edirne'nin Lalapaşa ilçesine bağlı Sinanköy köyünde, 25 yaşındaki ziraat mühendisi Ebubekir Yavuz, devlet desteğiyle kurduğu topraksız tarım serasında sebze üretimine başladı.

TAKİP ET

Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesinden mezun olan Yavuz, bir süre topraksız tarım uygulamaları üzerine uzmanlaşmış bir firmada çalıştıktan sonra kendi işini kurma hayalini gerçekleştirmek için harekete geçti. Sinanköy'de bir arazi satın alan genç girişimci, Edirne İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün yüzde 75 hibeli Sera Kurulumu Projesi'ne başvurarak destek aldı.

Yaklaşık 300 metrekarelik bir kapalı alanda üretim yapan Yavuz, modern iç tesisat ve topraksız tarım teknolojisi sayesinde, 3 bin metrekarelik bir tarım alanına eşdeğer verim elde ediyor. Yavuz, sürdürülebilir ve verimli üretim yöntemleriyle tarım sektörüne katkı sağlamayı hedeflediğini belirtti.

Edirne İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri, genç çiftçilerin girişimlerini destekleyerek hem tarımda modern uygulamaların yaygınlaşmasına hem de yerel ekonominin güçlenmesine katkı sağlamayı amaçladıklarını ifade etti.

Yavuz, mezun olduğu bölümün alanında kendi işletmesini devlet desteğiyle kurduğunu anlattı.

Kendi işini yapmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getiren Yavuz, topraksız tarımla marul ürettiğini aktardı.

Katlı sistemle alandan ve sudan tasarruf ettiğini dile getiren Yavuz, 'Katlı bir sistem kurdum. 300 metrekare seramın kapasitesi 2 bin 400 kök. Kuraklık ve iklim değişikliği tarımsal üretimi etkiledi. Topraklı tarımda yaşanan sıkıntılar topraksız tarım sistemiyle aşılıyor. Burada hem su hem de gübre israfının önüne geçiyorum. Az kapasiteli seradan çok ürün yetiştirebiliyorum. Toprakta hastalık riski, haşere ve sulama sıkıntıları oluyor. Bundan dolayı hem maliyet oluyor hem de hasat süresi uzuyor. Topraksız tarımda küçük bir alanda kısa sürede daha çok ürün yetiştiriyorum. Hastalık riski çok daha az oluyor. Topraklı tarıma göre hastalık riski yüze 80 daha az oluyor. Aynı zamanda müdahalesi kolay oluyor. Kapalı sistem üretim yaptığımız için öncelikle haşere sıkıntısı neredeyse hiç olmuyor. Suyu geri dönüşümlü kullandığımız için sudan tasarruf ediyorum. Hasat sürem oldukça kısalıyor. Yılın 8 ayı ortalama 40 günde hasat yaparken, soğuk ve güneşin az olduğu aylarda bu süre 2 aya kadar çıkabiliyor. Üretimin artmasına yönelik devletin güzel destekleri var. Seramı yüzde 75 hibeli kurdum. Herkese tavsiye ediyorum. Allah'ın izniyle seramı büyütmek istiyorum.' Dedi.

DOĞUKAN VURGUN

Bakmadan Geçme