Edirneli Girişimcilerden Yurt Dışına Seramik Tabak İhracatı
Edirne'de bir seramik atölyesinde üretilen dayanıklı ve özel tasarım seramik tabaklar, yurt dışındaki prestijli otel ve restoranların tercih ettiği ürünler arasında yer alıyor.
Trakya Üniversitesi Geleneksel El Sanatları Bölümü mezunu olan girişimci Tuğba Kutoğlu (45), seramiğe olan ilgisini profesyonelliğe dönüştürmek için çeşitli eğitimlere katıldı. Ortağı Tevfik Burak Çelebi ile birlikte, prestijli otel ve restoranlara uygun seramik tabaklar üretmek amacıyla yıllarca AR-GE çalışmaları yürüttü.
“Küçük Atölyeden Büyük Başarıya”
Dört yıl önce küçük bir atölyede başlayan bu girişim, kısa sürede büyük bir üretim alanına taşındı. Özel tasarım tabaklar, yüksek sıcaklıklarda pişirilerek hem dayanıklılığı artırılıyor hem de estetik görünümüyle dikkat çekiyor.
Hem yurt içindeki hem de yurt dışındaki otel ve restoranların yoğun ilgi gösterdiği bu ürünler, Edirne'den dünyaya kalite ve tasarımı bir arada sunuyor. Kutoğlu ve Çelebi, seramik tabak üretiminde Türkiye'nin adını uluslararası alanda duyurmanın gururunu yaşıyor.
Kadın girişimci Tuğba Kutoğlu, ar-ge çalışmaları sonrası seramik atölyesi açtıklarını, Türkiye'de ve yurt dışında prestijli otellere, Michelin Yıldızı olan şeflere özel tasarım tabaklar yaptıklarını söyledi.
Şeflere kendilerine ait imza tabakları tasarladıklarını ifade eden Kutoğlu, “Şeflerimizin istediği ölçüde ve doğrultuda onlara özel olmuş oluyorlar. Tabaklarımızın dayanıklılığı konusunda çok iddialıyız endüstriyel ve porselene göre biraz daha dayanıklı seramiklerimiz Yüksek derecede pişirim yapıyoruz. Çünkü kullandığımız çamur ve sıralamamız artık tekniğimiz onu biraz daha diğer ürünlere göre daha sağlam ve dayanıklı kalıyor. Yani şeflerimize özel oluyor ve sürdürülebilirlik anlamında da bayağı bir onlar için hem işletme için hem şeflerimiz için daha böyle uzun vadede değil hatta kısa vadede karlı hale geliyorlar dayanıklı oldukları için.” Ddedi.
Kutoğlu, Amerika'dan siparişler aldıklarını ve ihracat yaptıklarını anlattı.
Edirne'de kadın girişimci olarak bu başarıyı elde etmekten gurur duyduğunu aktaran Kutoğlu, “İlk önce tasarımını hazırlıyoruz nasıl bir tabak olacağı ile ilgili sonrasında çamurumuzu alıyoruz yoğuruyoruz şekillendiriyoruz ve kurumaya bırakıyoruz. Yaklaşık kışın 4-5 günde bir kuruma süreci oluyor. Sonrasında rötuş yapıyoruz. Rötuştan sonra ilk bisküvi fırına koyuyoruz. Bin derecede pişiriyoruz. Sonrasında sırlamayı yapıyoruz. Sırlamayı yaptıktan sonra fırında soğumasını bekliyoruz ve sırlanmış bir şekilde sürprizlerle dolu seramik tabaklarımız çıkıyor. Sonrasında da paketleyip şeflerimize götürüyoruz ya da restoranlarımıza götürüyoruz. Teslim ediyoruz ürünlerimizi.” Diye konuştu.