'Edirne'nin suçu ne Sayın Başbakan?'

Doğuya servet akıtma kararları alınırken, Edirne teşvikten bile yararlanamıyor. Ekonomisi her geçen gün kötüye giden Edirne'nin suçu ne?

TAKİP ET

Edirne adeta cezalandırılıyor. Teşvikten yararlanmayan, ucuz enerjisi kullanmayan, yatırımlardan nasibi almayan, tüm bunlara karşılık devlete ait tüm görevlerini eksiksiz yerine getiren Edirneliler, vergi ödemeyen, devlete karşı görevlerini yerine getirmeyenler kadar adam yerine konulmuyor.

Edirne'nin unutulduğunu belirten vatandaşlar, “Sayın Başbakana soruyoruz. Edirne'nin suçu ne? Güneydoğu'ya milyarlar akıtılacakken, Edirne'ye bir teşvik bile çok mu görülüyor? Edirne'de esnaf siftah yapmadan dükkan kapatırken, aldığı krediyi ödemek için yeni kredi çekerken, OSB'de fabrikalar en pahalı elektriği kullanırken, Gümrük kapılarından fayda yerine zarar görürken, çocuklarımız iş bulmak için başka İl'lere giderken, daha ne kadar bekleyeceksiniz? Yoksa Edirne'yi unuttunuz mu?” dediler.

“EDİRNE CEZALANDIRILIYOR”

CHP İl Başkanlığında konuya ilişkin açıklama yapan Milletvekili Erdin Bircan, “Edirne cezalandırılmaktadır. Bunu Meclis kürsüsünden defalarca dile getirdim. Atatürkçü, Cumhuriyet değerlerine sahip çıkan, demokrat, aydın Edirne cezalandırılıyor ve teşvik kapsamına bile alınmıyor. Düzce bile teşvik alırken Edirne'ye verilmiyor. Fabrikalar yetersiz olduğu için OSB Doğalgaz kapsamına alınmıyor” dedi.

GÜNEYDOĞU'YA NELER VERİLECEK?

İşte Başbakan Binali Yıldırım'ın Güneydoğu için vaatleri.

23 ilde yapacağımız toplam konut 67 bin olacak.

Sosyal hizmet yardımlar için 393 milyonluk bütçe tahmin ediyoruz.

CAZİBE MERKEZLERİ GELİYOR

23 ilde cazibe merkezleri yapıyoruz. 5 gruba ayırdık. Buralara yatırım yapanlara, yapacağı işe göre yer veriyoruz. İhtiyacı olduğu fabrikayı yapıp teslim edeceğiz. Bu fabrikaları sembolik rakamla onlara kiraya vereceğiz. 8 ilde 10 fabrika kuracağız. Senede 80 fabrika eder. Ortalama 40 bin istihdam anlamına geliyor.

Terör yüzünden buralara yatırım yapılmıyor. Terörü ortadan kaldıramazsak bu projeler gecikir. Başka destek, makine ve teçhizat için faizsiz kredi veriyoruz. Teminat desteği de kredi garanti fonundan. Yeter ki yatırımcı gelsin, üretim yapsın, insanlara iş versin. Bu destekler 2027 yılına kadar devam edecek. 1 yıl ödemesiz 4 yıl vadeli olacak. Toplamda 5 yıl.

Üretim faaliyetlerini buralara taşımak isteyenlere nakliyet desteği veriyoruz.Bu 23 ilde, çağrı merkezlerinde istihdam kapasitesi 20-25 bin olacak, anahtar teslimi binalar yapılacak.

ÜRETENE ALIM GARANTİSİ

Üretimini doğuda yapanlara kamuda alım garantisi vereceğiz. 'Sen bunları alıcısı biziz' diyoruz. Bu desteklerin yıllık maliyeti 1.3 milyar. Toplam destek tutarı 16 milyar.

TARIMSAL ÇALIŞMALAR

Tarımsal destekleri ilçe bazında destekleyeceğiz. 330 bin hektarlık alanda toplulaştırma çalışmaları devam ediyor. Güney ve Doğu Anadolu'da 3.7 milyarlık yatırım yapacağız tarım ve hayvancılık için. Ayrıca 380 milyon lira destek vereceğiz bölgeye.

PETROL ARAMA VE ULAŞIM ÇALIŞMALARI

6900 km'lik yeni elektrik, 22 km'lik yeni doğalgaz hattı döşeyeceğiz. Petrol doğalgaz aramaları için 900 milyon bütçe ayırdık. 900 km'lik 27 adet güvenlik yolu yapıyoruz. 71 km uzunluğunda 28 tünel yapacağız. Ulaşım için bölgede 8.5 milyar lira harcayacağız. GAP bölgesi için 881 km yeni deril yolu yapıyoruz. 11 milyar lira tutuyor.

SULAMA ÇALIŞMALARI

Cep telefonu kapsama alanlarını genişletiyoruz. 1 milyon hektarlık sulanabilir alanın geriye kalan yüzde 80 için 5 katrilyonluk bütçe ayırdık. Sulanabilir tarım arazilerini arttıracağız. Silvan Barajı'nı yapacağız. Tarım gelirlerinde 3.7 milyarlık artış olacak.

SAĞLIK YATIRIMLARI

Toplam 1011 sağlık merkezi açacağız. Bedeli 1.1 milyar lira.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme