Eğitimde şiddet yasasının çıkarılmasını talep ettiler

İstanbul'un Eyüpsultan ilçesinde Okul Müdürü İbrahim Oktugan'ın yabancı uyruklu bir öğrenci tarafından silahlı saldırısı sonucu öldürülmesine tepkiler çığ gibi büyüyor. Yurt genelinde iş bırakma eylemi yapılırken, Milli Eğitim Müdürlüğü önünde bir araya gelen Türk Eğitim Sen Edirne Şubesi üyeleri de basın açıklamasında bulundu.

TAKİP ET

Milli Eğitim Müdürlüğü önünde bir araya gelen Türk Eğitim Sen Edirne Şubesi üyesi öğretmenler, iş bırakma eylemi yaparak basın açıklamasında bulundu.

Basın açıklamasını Türk Eğitim-Sen Edirne Şube Başkanı Mustafa Kaplan okudu. Eğitimde şiddet yasasının çıkarılmasını istediklerini belirten Kaplan, "Kamuoyunu ve eğitim camiamızı büyük yasa boğan şiddet olaylarına bir yenisi daha eklendi. İstanbul'un Eyüpsultan ilçesinde okul müdürü olarak görev yapan İbrahim Oktugan, bir öğrenci tarafından menfur bir saldırıyla silahla vurularak canice öldürüldü. Öncelikle kıymetli meslektaşımıza Allah'tan rahmet; ailesine, yakınlarına ve eğitim camiamıza başsağlığı diliyoruz" dedi.

Çoğu okulda güvenlik görevlisinin bulunmaması, güvenliğin sadece nöbetçi öğretmenler eliyle sağlanmaya çalışılması, kamera sisteminin olmamasının şiddet olaylarına zemin hazırladığını belirten Kaplan, her okula güvenlik görevlisi alımı yapılması ve okulların tamamında kamera bulundurulmasının hayati bir zorunluluk olduğunu ifade etti.

Türk Eğitim-Sen olarak eğitimde şiddetin önlenmesi, etkili ve caydırıcı tedbirler geliştirilmesi, eğitim çalışanlarının güvenli bir ortamda çalışmasının yasal koruma altına alınması amacıyla hem 2019 hem de 2023 yıllarında iki kez kanun teklifi hazırlayarak, milletvekilleri aracılığıyla TBMM'ye ilettiklerini söyleyen Kaplan, Kanun tekliflerimizde özellikle eğitim çalışanlarına yönelik şiddete asla hoşgörü gösterilmeyeceği, aksine şiddet suçlarının mutlaka cezalandırılacağı düşüncesinin yerleştirilmesi ve kamu sağlığını bozduğu için de ayrıca cezalandırılacağı düşüncesinin oluşturulmasının hükme bağlanmasını istediklerini hatırlattı.

Özel eğitim kurumlarında çalışan eğitim çalışanlarının da, görevleri sırasında veya görevleri dolayısıyla kendilerine karşı işlenen suçlar bakımından kamu görevlisi sayılması, cezaların artırılması ve şikâyete bağlı kalmaksızın fail hakkında kamu davası açılmasını talep ettiklerini dile getiren Kaplan, Bu noktada tüm siyasi partilerin birlik içinde olarak bu teklife destek vermesi ve teklifin yasalaşmasının en büyük beklentileri olduğunu söyledi.

Eğitimde Şiddet Yasası çıkarılmasının yanı sıra Meclis Araştırma Komisyonu kurulması, Türk Ceza Kanunu'nda eğitim çalışanlarına yönelik şiddetin ayrı bir suç tipi olarak düzenlenmesinin de Türk Eğitim-Sen'in öncelikli taleplerinden olduğunu belirten Kaplan, Daha fazla eğitim şehidi verilmesine müsaade edilmemesi gerektiğine dikkat çekti.

Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda eğitim çalışanlarına yönelik şiddet ile ilgili yasal düzenlemenin yer alması için de büyük mücadele verdiklerini söyleyen Kaplan, Milli Eğitim Bakanlığı'nın mutlaka kamu/özel ayrımı yapmadan eğitimde şiddete yönelik özel bir politika geliştirmesini istediklerini aktardı.

İpek Esma Çeşme

İPEK ESMA ÇEŞME

Bakmadan Geçme