En büyük rol ebeveynlerin

İnsan sağlığı açısından kritik öneme sahip dönemler arasında yer alan çocukluk ve ergenlik döneminde sağlıklı beslenme oluşabilecek birçok hastalığın önüne geçiyor. Bu dönemde sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırılmasına yönelik açıklamada bulunan Uzman Diyetisyen Selin Başkurt, en büyük görevin ebeveynlere düştüğünü söyledi.

TAKİP ET

Beslenme alışkanlıklarının nasıl şekillendiğini ve bu süreçlerin bireyin gelecekteki sağlığını nasıl etkileyebileceğini incelemek, bu yaş grubundaki bireylerin sağlıklı bir yaşam sürmelerini sağlamak için büyük önem taşıyor. Düzensiz beslenme ve abur-cubur tüketimi obozite başta olmak üzere birçok sağlık sorununa yol açabiliyor. Çocukluk ve gençlik döneminde sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırılmasına yönelik tavsiyelerde bulunan Uzman Diyetisyen Selin Başkurt, Ebeveynlerin, çocukların sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmelerine yardımcı olacak stratejileri benimsemesinin, onların gelecekte daha sağlıklı bireyler olmalarını sağlayacağını söyledi.

Çocuk ve ergenlik döneminde büyüme ve gelişmenin de çok hızlı olmasından dolayı pek çok besin öğesine olan gereksinimin yaşamının diğer dönemlerine oranla daha fazla olduğuna değinen Uzman Diyetisyen Başkurt,Bu dönemde yeterli ve dengeli beslenmenin yanında sağlıklı beslenme alışkanlıklarının da kazandırılması gerektiğini belirtti.

Çocukların dengeli ve çeşitli bir diyetle beslenmelerinin, gerekli tüm besin öğelerini almalarını sağlayacağını dile getiren Uzman Diyetisyen Başkurt, "Bu, büyüme, gelişme, öğrenme ve genel sağlık için temel gereksinimdir. Bir çocuğun diyeti, karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler ve mineraller dahil olmak üzere çeşitli besin gruplarını içermelidir. Ebeveynlerin, çocukların sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmelerine yardımcı olacak stratejileri benimsemek, onların gelecekte daha sağlıklı bireyler olmalarını sağlayacaktır" dedi.

"Bu tür gıdalara dikkat'"

Çocuklar ve gençlerin günlük beslenmesinde okulda evde sıklıkla atıştırmalık olarak yüksek şeker içeren abur-cuburlar ve gazlı içecekleri tercih ettiğini söyleyen Uzman Diyetisyen Başkurt, Bu tür gıdaların aşırı tüketiminin, obezite, tip 2 diyabet ve diğer sağlık sorunlarına yol açabildiğini belirtti.

Sağlıklı atıştırmalıklar sunmanın, onların enerjik kalmasını ve aynı zamanda besleyici gıdalar almasını sağlayacağını vurgulayan Uzman Diyetisyen Başkurt, "Meyve ve sebzeler, vitamin, mineral ve lif bakımından zengindir. Çocukların günlük diyetinde yeterli miktarda meyve ve sebze bulunması, onların sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmalarına yardımcı olur. Su, sağlıklı beslenmenin önemli bir öğesidir. Meyve suları, gazlı içecekler, şuruplu kahveler ve diğer tatlandırılmış içecekler yerine su, çocuklar ve gençler için en iyi içecek seçeneğidir" dedi.

"Çocuklar, ebeveynlerin beslenme alışkanlıklarını da örnek alıyor"

Çocukların ebeveynlerin beslenme alışkanlıklarını da örnek aldığını belirten Uzman Diyetisyen Başkurt, "Ailelerin birlikte ve düzenli yemek yemeleri, çocuklara sağlıklı beslenme alışkanlıkları konusunda iyi bir örnek teşkil eder. Ayrıca yemek saatlerinin planlanması, alışveriş ve yemek hazırlama süreçlerinde sorumluluk vermek, sağlıklı beslenme alışkanlıkları hakkında öğrenmelerini ve ilgilenmelerini sağlar. Çocukların yeni gıdaları deneme konusunda hevesli olmalarına yardımcı olabilir. Ailelerin de fast food beslenme tarzından kaçınmak, abur-cubur gibi sağlıksız gıda alımının kısıtlanması da önemlidir" ifadelerine yer verdi.

" En önemli öğün kahvaltı"

Çocuklarda ve gençlerde fiziksel büyüme ve gelişime, hem de mental gelişim açısından en önemli öğünün kahvaltı olduğunu söyleyen Uzman Diyetisyen Başkurt, "Kahvaltının aile üyeleriyle birlikte yapılması ve hafta sonları da tüm aile bireylerinin katıldığı sabah kahvaltılarının planlanması alışkanlığın edinilmesinde yararlı olacaktır. Sağlıklı bir kahvaltının içeriğinde mutlaka peynir, yumurta, süt gibi protein kaynaklarına yer vermek bunun yanında, lif kaynağı olarak taze sebze, meyve, kaliteli yağ kaynağı olarak zeytin ve ceviz de tercih edilmedir. Kahvaltı sevmeyen çocuklar için tost, süt- şekersiz müsli-meyve-kuru yemiş şeklinde alternatifler sağlanabilir. Ayrıca kahvaltının okul başarısında oldukça etkili olduğunu unutmamalıdır" şeklinde açıklamada bulundu.

"Planlama iyi yapılmalı"

Ergenlik döneminde düzenli spor yapan gençlerde enerji açığı arttığı için beslenme düzeninde de mutlaka bu ihtiyacın göz önünde bulundurulması gerektiğini aktaran Uzman Diyetisyen Başkurt, "Antrenman öncesi ve sonrası öğünler de bu doğrultuda planlanmalı. Yapılan sporun türüne göre özellikle protein alımına dikkat etmeli, öğünlerde mutlaka et ve balığa yer vermeli ve sağlıklı kemik gelişimi için süt ve süt ürünleri ara ve ana öğünlerde bulundurulmalı. Yeterli besin tüketimi olmayan ya da yemek seçen çocuklarda ve özellikle spor yapan kız çocuklarında yoğun adet kanamalarının eşlik ettiği durumlarda doktor kontrolünde olmak kaydıyla vitamin ya da mineral desteğine başvurulabiliyor" ifadelerini kullandı.

Dilek Şahin

ÖZLEM CEYLAN

Bakmadan Geçme