ERGENE NEHRİ KURU TARIMA YÖNELTİYOR
Edirne İl Genel Meclisi Ocak Ayı 3'üncü birleşimi gerçekleştirildi. Toplantıda Çevre ve Sağlık Komisyon Başkanı Erdoğan Gümülcineli tarafından hazırlanan raporda, Ergene nehrinin kirli olmasının, tarımı etkilediğini ve havza genelinde kuru tarıma yönelttiği belirtildi.
Edirne İl Genel Meclisi Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş Başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantı bir önceki toplantı tutanaklarının okunmasının ardından komisyonların hazırlamış oldukları raporların okunması ile devam etti.
Çevre ve Sağlık Komisyon Başkanı Erdoğan Gümülcineli'nin hızlı sanayileşme hamlesi yaşayan Trakya Bölgesinin Doğal Kaynaklarının kullanımı hakkında meclise sunulması üzerine hazırladığı raporda, ”Hızlı bir sanayileşme hamlesi yaşayan bölgemiz doğal kaynakların kullanımı konusunda dikkatli olmak zorundadır. Yerüstü sularının kirlenmesi ve sınırlı kullanımı yer altı suyu üzerindeki baskıyı arttırmış rezervlerin hızla tüketilmesine neden olmuştur. Trakya Bölgesinde su miktarını etkileyen en önemli değişken iklimdir. Bölgenin iklimine göz attığımızda genelde yazlar kurak ve sıcak, kışlar serin ve yağışlı geçmektedir. Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli illerinde, iklim verilerini incelediğimizde yağışlarda yaklaşık 10-12 yılda bir kurak yılın oluştuğu gözlenmektedir. Trakya Bölgesinde özellikle kirliliğin bulunduğu Ergene Havzasında su kirliliği kentsel atık su ve endüstriyel atık sudan kaynaklanmaktadır. Trakya ülkemizde birim alana en çok gübre kullanılan bölgedir. Bölgede birim alana kullanılan toplam gübre miktarı Türkiye ortalamasının iki katı kadardır. Aşırı gübre kullanımı uzun vadede bazı sorunları da beraberinde getirmektedir. Ergene nehrinin kirli oluşu, tarımı etkilemiş ve havza genelinde kuru tarıma yönelme olmuştur. Trakya Bölgesinde hayvan besiciliğinden kaynaklanan hayvan atıkları havzada doğal gübre olarak kullanılmaktadır.” İfadeleri yer aldı.
Ardından Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Önder Cin tarafından hazırlanan sınır ötesi bölgesel işbirliği programı çerçevesinde Trakya Bölgesi'nde uygulanan projeler hakkında bir rapor sunuldu. Raporda, Avrupa Bölgeler Komitesi Türkiye İlişkileri ve Sınır Ötesi Bölgesel İşbirliği Programı çerçevesinde 2006 yılında başlayan 20 adet işbirliği programının kabul edildiği belirtildi.
Avrupa Birliği tarafından Türkiye'ye sağlanan Katılım öncesi Mali Yardım kapsamında yürütülen Hibe Programları aracılığı ile Edirne'de toplam 29 projeye hibe desteği sağlandığı vurgulandı.
Edirne'de başarılı olan 29 projeye sağlanan hibe desteği toplam 1 milyon 599 bin 296 avro olarak belirlendi. Yapılan başarı değerlendirmesinde Edirne sağlanan hibe desteği 52'inci sırada yer aldığı belirtildi.
Burcu Temel