Ergülen ailesi 3 kuşaktır tahin helvası üretiyor
Helvacılık, babadan oğula geçen bir gelenek. Edirne'de esnaflık yapan Ergülen ailesi 1933'ten bugüne tahin helvası yapıyor.
Havanın soğuması ile birlikte geleneksel kış tatlısı tahin helvasına talep arttı. Saray lezzetleri ile ünlü Edirne'de tahin helvasının ayrı bir yeri var.
Helva, tahin ile pancar şekerinden bakır teknede kıvama gelinceye kadar ahşap kaşıklarla karıştırılıyor, ardından elle yoğrulup hazırlanıyor.
Karışımın ardından helva, soğumaya bırakılıyor sonra da satılmak üzere paketleniyor. Tahin helvası, Türkiye'nin çeşitli şehirleri ile Yunanistan, Bulgaristan ve diğer Balkan ülkelerinde çok sayıda müşteri tarafından tüketiliyor.
Edirne helvasını diğerlerinden ayıran en önemli özelliği ise elle yoğrulup ve bölgede üretilen susamlardan yapılan tahin ve pancar şekerinin kullanılıyor olması geliyor.
Helvacılık, babadan oğula geçen bir gelenek. Ergülen ailesi 1933'ten bugüne tahin helvası yapıyor.
Ailenin 3 kuşaktır yaptığı mesleği Gökhan Ergünel devam ettiriyor. Ergünel her sabah imalathanesini açarak tahin helvası yapıyor.
Helvanın yapını ince işçilik istiyor. Bakır kazanda pişirilen helva tarihi usullere göre üretiliyor.
İlk olarak bakır kazanda Trakya'da yetiştirilen pancardan elde edilen şeker kaynatılıyor. Daha sonra soğuk tencerede tahinle şeker yavaş yavaş karıştırılıyor. Karıştırma aşamasının ardından kıvama gelen helva damaklarda keskin bir tat oluşturuyor.
Ergülen, mesleklerinin dededen kalma olduğunu söyledi.
Mesleği öğreniş sürecini anlatan Ergülen, “10 senedir Çilingirler Caddesi'nde satış noktamız var. İmalathanemizde ürettiğimiz ürünleri burada satıyoruz. Normal tahin helvalarına göre bizim helvamız daha farklı. Önce mesleği sevmek gerekiyor. Ondan sonra işçilik geliyor. Ana malzemenin en iyisini bulup kullanmamız gerekli. Ana malzememiz tahin ve şeker. Tahin Edirne yöresine ait yerli susamdan üretiliyor. Yine bu yöreye ait pancar şekeri kullanıyoruz. Bunun dışında başka bir katkı maddesi yok. Elle yoğurarak, zaman harcayarak, emek sarfederek yapıyoruz. Konulan malzemeden kısamayarak en iyi kıvamı bulana kadar yoğuruyoruz. Kıvam bizim için çok önemli. Her gün yeni helvada yeni formüller çıkar bizde. Şeker helvanın içerisinde kaybolacak.” Dedi.
Kış aylarında helvaya daha fazla rağbet olduğunu ifade eden Ergülen, helvanın içeriğinde bulunan pancar şekeri ve tahinin enerji verici özelliği olduğunu dile getirdi.
Ergülen, yaz aylarında helvanın pek tercih edilmediğini aktardı.
Balığın bulunduğu sofralarda mutlaka tahin helvasının da bulunması gerektiğini vurgulayan Ergülen, Eylül ayında açılan avlanma sezonuyla birlikte satışlarının yükseldiğini anlattı.
Edirne'nin sınır kenti olmasından kaynaklı yurt dışından da müşterilerinin olduğunu söyleyen Ergülen, “Fazlaca Bulgar müşterimiz var. Yunanistan'dan gelen müşterilerimiz zaten tahin helvasını yadırgamıyor. Onların kültürlerinde de helva var. Kentin yerli turizmi de geliştikçe gelen misafirler ürünümüzü deniyor. Alışanlar mutlaka bize uğrayarak helva alıyor. Gelemedikleri zaman ise arayarak sipariş veriyorlar kargoyla gönderiyoruz. Taze taze yedikleri için vazgeçemiyorlar.” Şeklinde konuştu.
Doğukan Vurgun