Erkeklere Kurdeleli farkındalık
Türkiye Barolar Birliği Edirne Barosu Kadın Hakları Komisyonu tarafından, 25 Kasım 'Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü' dolayısıyla Pazar günleri kurulan kadın emek pazarında etkinlik düzenlendi.
Edirne Barosu Kadın Hakları Komisyonu üyeleri, kadına yönelik şiddetle mücadele gününde farkındalık yaratmak için emek pazarına gelen erkeklere kadına şiddet uygulamayacaklarına dair söz verdirdi.
Pazara gelen erkeklere turuncu kurdele takan Edirne Barosu Kadın Hakları Komisyonu Üyeleri, kadına şiddete hayır dediler.
Edirne Barosu Başkanı Av. Alper Pınar'a, Edirne Ticaret İl Müdürü Mahmut Altun'a ve erkek müşterilere turuncu kurdele takıldı.
“Hep yol gösterici olduk”
Hazırlanan basın açıklamasını okuyan Avukat Özge Hazır, kadına şiddetle mücadele eden yeri geldiğinde gece gündüz demeyen mesafe tanımayan bir avuç insanlar olduklarını söyleyerek; “Bugüne kadar kadınlara hep şiddete uğradıklarında neler yapmaları gerektiği konusunda yol gösterdik. Bugün yetersizde olsa pek çok kadın şiddete uğradıklarında adli makamlara korkmadan başvurabiliyor. Ancak ne yazık ki kadına yönelik fiziksel psikolojik ekonomik ve cinsel şiddet hala devam ediyor. Bu erkeklere neler oluyor? Daha önce tüm dünyada yankı uyandıran bir kadına yönelik şiddetle mücadele kampanyasından ilham aldık şiddetin karşısında durmak için sokaklara inmeye karar verdik. Kadına şiddetin rengi olan turuncuyu da yanımıza aldık. Ve dedik ki söz verin. Kadınlar şiddet karşısında korkmayacağınıza susmayacağınıza ve her daim cesurca mücadele edeceğinize söz verin. Ve erkekler artık cesur olun ayağa kalkın asla şiddet uygulamayacağınıza ve şiddete karşı kadınların karşısında değil her zaman yanında dimdik duracağınıza söz verin.” Şeklinde konuştu.
Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonu (TÜBAKKOM) tarafından Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü etkinlikleri kapsamında hazırlanan basın açıklamasını Avukat Büşrahan Altun okudu.
“İnsan hakkı ihlalidir”
Avukat Altun, kadına yönelik şiddet bir insan hakkı ihlali olduğunu vurgulayarak; “Günümüzde yalnızca kadın olmaları nedeniyle cinsiyete dayalı ayrımcılığa uğrayan, şiddete maruz kalan kadın sayısının giderek arttığını görmekteyiz. Yapılan tüm eğitim, bilinçlendirme çalışmalarına ve yasal düzenlemelere rağmen kadınların temel hak ve özgürlüklerinin ihlal edilmesi engellenememektedir. Ülkemizde her üç kadından birinin şiddete maruz kaldığını ve her yıl yüzlerce kadının katledildiğini görüyoruz. Her üç kadından birisi fiziksel, cinsel, psikolojik, ekonomik şiddete maruz kalmakta, her yıl artan oranda yüzlerce kadın öldürülmektedir. Dünya Ekonomik Formu'nun 2017 yılı Küresel Cinsiyet Uçurumu raporuna göre ülkemiz cinsiyet eşitliği sıralamasında 144 ülke arasında 130. Sırada yer almaktadır. Kadınlarımız istihdam alanlarından çekilmekte; sosyal güvenceden yoksun bir şekilde zor çalışma koşullarında çalışmaya zorlanmaktadır. Kadınların siyasete katılma, karar mekanizmalarında yer alma oranları olması gereken düzeyde değildir” şeklinde konuştu.
Açıklamaların ardından pazardaki erkek müşterilere turuncu kurdele takılarak, kadına şiddet konusunun hassasiyeti anlatıldı.
Özlem Ceylan