EŞİNE DESTEK OLMAK İÇİN BAŞLADIĞI İŞTE USTA OLDU
Babadan kalma elektrikçilik mesleğini sürdüren eşine desteğe giden Edirneli Cemile Polat, kısa sürede işi öğrenerek önce çırak, simdi ise usta oldu. 42 yaşındaki Cemile Polat, saç kurutma makinasından, elektrikli cezveye, ara kablo tamirinden elektrikli süpürgeye kadar her türlü cihazın tamir işini başarıyla yapıyor. Kayınpederinin vefatından sonra eşine destek olmak için başladığı elektrikli aletlerin tamir işinde usta olan Polat, çevredekiler tarafından takdir topluyor. Â
Edirneli 1 çocuk annesi Cemile Polat, 12 yıldır Kervansaray Dış Dükkânları Antik Park karşısındaki iş yerinde kayınpederinden kalma elektrikçilik mesleğini eşiyle birlikte sürdürüyor. Cemile Polat (42), bozulan elektrikli aletlerini tamire getirenleri ustalığıyla şaşırtıyor. İşinde 12 yılı geride bırakan 1 çocuk annesi Polat, ‘Elektrikli aletlerin tamiri erkek işidir' diyenlere rağmen gururla çalışmaya devam ediyor.
Her sabah dükkânın kepenklerini eşiyle birlikte açan Cemile Polat, müşteriler tarafından ‘Cemile Usta' olarak anılıyor. Kadınların istediğinde her işi başarabileceğini söyleyen Polat, eşine destek olmak için başladığı işte usta olmanın ve evdeki elektrikli aletlerin tamirini de yapmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi.
“‘Siz yapabilecek misiniz' deyip şaşırıyorlar”
Gelen müşterilerinin kendisine hayretle baktığını aktaran tırnakları ojeli Cemile Polat; “Gelen müşteriler ilk başta ‘siz yapabilecek misiniz' deyip şaşırıyorlar. Ama sonra güzel işler ortaya çıkardığımı görünce hayranlıkla izliyorlar” dedi.
“Hem ev ekonomisine katkı sağlıyor, hem de evdeki tamir işlerini kendisi yapıyor”
Kayınpederinin hayatını kaybetmesinin ardından eşine destek olmak için dükkâna gelmeye başladığını söyleyen Cemile Polat; “12 yıl önce Baba mesleğini bırakmamak ve bu mirası sürdürmek için eşime yardımım dokunur mu düşüncesiyle dükkâna gitmeye başladım. Eşim ilk başlarda dükkânda elemanlarla birlikte çalışıyordu. Sonra elemanlar işi bırakınca bu işte çırak yetişmiyor eleman bulmak zor oluyor gel birlikte çalışalım dedi. Ben de eşimden bakarak yavaş yavaş denemeye başladım. İlk başlarda elektrik tamir işi erkek işi olduğu için biraz tedirginlik vardı. Tamir ettikçe alıştım ve ortaya güzel işler çıkardıkça motivasyonum arttı. Dikkatli ve temkinli davranınca her işin üstesinden gelinebileceğini gördüm. Evde de kendi prizlerimi kendim değiştirebiliyorum. Şimdi bir usta çağırmaya kalksanız hiçbir şey olmazsa 50 liradan aşağı çıkmıyor. Bu sayede ben hem ev ekonomime katkı sağlıyorum hem de evdeki tamir işlerini de kendim yapabiliyorum” şeklinde konuştu.
“Çırak bulmak bile zorlaştı”
Babadan kalma mesleği yaşatmaya ve ayakta tutmaya çalıştıklarını ifade eden Polat; “19 yaşında 1 oğlumuz var. Oğlum hiç dükkâna gelmedi. Bu işi öğrenmek istemedi. Günümüzde elektrik tamirciliğinde çırak bile bulmak zorlaştı. Kendi çocuğumu bile yetiştiremedim. Gençler bu tarz işleri yapmak istemiyor. Bu işi yapan çok az esnaf kalmıştır” dedi.
Erkek mesleği gibi algılanan bir işi başardığı için çevredekilerin takdirini toplayan Cemile Polat; “İşimizde çok tatmin edici gelirimiz yok ama ileride bu işe olan ilgi artacaktır. Çünkü eleman yetişmediği için bu işi devam ettiren az sayıda esnaf kalıyor. Keşke daha genç yaşta çalışmaya başlamış olsaydım diye düşünüyorum. Her türlü tamir işini yapabiliyorum. Hem babadan kalan mesleki bir mirası yaşatmanın hem de çalışmanın mutluluğunu yaşıyorum” dedi.
Özlem Ceylan