Eskimeye yüz tutmuş eşyalar, sanatla buluşturularak geri dönüşüme kazandırılıyor

Ortaokul yıllarından beri çizimle uğraşan ve resim çizmekten vazgeçmeyen Emine Ayas, yaptığı atölye çalışmaları ile hem geri dönüşüme, hem de eskimeye yüz tutmuş eşyaların sanatla buluşup hayata kazandırılmasına katkı sağlıyor.

Çocukluk hayali olan tasarım işinden vazgeçmeyen ve her geçen gün kendisini yenileyen Gümrük İşletme mezunu Edirneli Emine Çevik Ayas, dolabın bir köşesine atılmış ve eskimeye yüz tutmuş ayakkabı, çanta, kemer, pantolon ve kot ceket gibi birçok ürüne işlediği tasarımlarla günümüze uyarlayarak kullanılabilir hale getiriyor.

Edirne'de Mor Ev Atölye'de açtığı kursta geri dönüşümü aşılayarak sürdürülebilirliğe katkı sağlayan Ayas, birçok kişinin takdirini topluyor.

Ortaokul yıllarından beri çizim yaptığını söyleyen Emine Ayas, resim çizmekten hiçbir zaman vazgeçmediğini ve her geçen gün bu konuda kendisini geliştirerek farklı tasarımlara yöneldiğini belirtti.

Gümrük İşletme bölümü mezunu Emine Ayas, uzun yıllar ithalat ihracat firmalarında çalıştıktan sonra hobi olarak başladığı resim sanatı mesleği oldu. Yaklaşık 6 yıldır geri dönüşüm konusuna çok önem verdiği için bu alana yönelen Ayas, atölye çalışmalarıyla sürdürülebilirliğe dikkat çekiyor.

"Atmaya kıyamadıkları ürünlerini boyayarak geri dönüşüme katkı sağlıyorlar"

Sürdürülebilirliği en eğlenceli hale getirmeye çalıştığını söyleyen Emine Ayas, "Sanatın giyilebilir olmasını amaçladım. Sanatı zanaatla birleştirmek için bu işe başladım. Bunu Türkiye'de ve yurtdışında yapanlar var. Ama ben Edirne'de farklı bir şey yaratmak istedim. Atölye çalışmamızda herkes kendi ürününü getirip dönüşüm yapıyor. Her hafta renkli çalışmalar ortaya çıkarıyoruz. Kursiyerlerimiz atmaya kıyamadıkları ürünlerini getirip burada günümüze uyarlayıp renklendiriyorlar. İsteyen basit çizimlerle isteyen ise internetten kaynaklanarak çizimler yapıyor. Her hafta farklı ürün getiriyorlar. Bir hafta deri çanta, bir hafta kot ceket ve pantolon boyadık" dedi.

Kursa katılanların kendilerine özgü çizimlerle evden getirdiği ürünleri günümüze uyarladıklarını ifade eden Ayas, ayakkabı, çanta, kot ceket, kot pantolon,şapka, kemer gibi eskimeye yüz tutmuş ürünleri boyayarak tekrar canlandırdıklarını belirtti.

Eskileri yenilemeyi çok sevdiğini söyleyen Ayas, "Görsel sanatı moda ile bütünleştirip, kişinin isteği üzerine eski kıyafetlerine, ayakkabılarına, kişisel eşyalarına çizim yapıp sanatım ile geri dönüşüme katkıda bulunuyorum. Bana bu imkanı sunan herkese çok teşekkür ediyorum" dedi.

"Birçok genç kursa yoğun ilgi gösterdi"

Mor Ev Atölye'de haftanın 5 günü 2 kurs olduğunu söyleyen Edirne Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Sevim Karaman, geri dönüşüme katkı sağlamak ve bu konudaki duyarlılığı arttırmak adına açılan bu geri dönüşüm atölye çalışmasının özellikle gençler tarafından yoğun ilgi gördüğünü ifade etti.

"Gençlerin de geri dönüşümün önemini anlaması ve buna katkı sağlamasını istiyorduk"

Unutulmaya yüz tutmuş, dolabın bir köşesinde duran birçok ürünün tekrar canlandığını ifade eden Karaman, "Ayrıca bunun yanı sıra ikinci el kıyafet ve çantalar satan yerlerden ürün alıp onları tekrardan günümüze uyarlayıp kullanıyoruz. En çok dikkatimizi çeken şey de genç öğrencilerin kursa yoğun ilgi göstermesi oldu. Bizim isteğimiz de bu yöndeydi. Gençlerin de geri dönüşümün önemini anlaması ve buna katkı sağlamasını istiyorduk. Hedefimize ulaştık ve gençlerin ilgisini bu yöne çekmeyi başardık. Emine hocamız kendine ait bir atölye açma hayali vardı. Bu kurslar sayesinde kendisine olan güveni de arttı ve hayalini gerçekleştirme yolundaki adımlarını atmaya başladı. Bunan sonraki çalışmalarını kendi atölyesinde yapacak. Bu da kadın meclisinin verdiği destek ve cesaretin bir göstergesi oldu. Bu yıl 5'nci kadına bu şekilde destek veriyoruz. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da kadınlarımızın yanında olmaya devam edeceğiz" ifadelerine yer verdi.

"Yıllar önce para biriktirip aldığım pantolonumu sanatla buluşturuyorum"

Hayatının her anında müzik olduğu için farklı bir sanat dalı ile de uğraşmak istediğini ve bu şekilde bir kurs açıldığını duyunca hemen katıldığını söyleyen Kursiyerlerden Müzik öğretmeni Burcu Candan, "Ailemden ayrı yaşadığım dönemlerde kendi paramı biriktirerek aldığım pantolonuma zebra deseni yapmaya çalışıyorum. Bunu yeniye çevirmeye çalışıyorum siyah pantolon herkeste var. Ben farklılık olsun istedim. Daha güzel ve daha yeni bir çalışma ile onu sanata çeviriyorum" şeklinde konuştu.

"Annemin 23 yıllık çantasını günümüze uyarlıyorum"

Üniversite eğitimi için Kosova'dan Edirne'ye gelen ve kursa katılan 19 yaşındaki İrem Çuço,

"Bu şekilde bir kurs açıldığını duyunca atmaya kıyamadığım ürünleri boyayarak tekrardan canlandırmak istedim. Annemin kenarda duran 23 yıllık bir çantası vardı. Onu alıp günümüze uyarlayarak kullanırım diye düşündüm. Annemin şuan haberi yok bitince fotoğrafını atacağım ona da sürpriz olacak" dedi.

Özlem Ceylan

ÖZLEM CEYLAN

Bakmadan Geçme