Esnaf Kakava ve Hıdrellez Şenlikleri'ne hazır

Edirne'de her yıl 5-6 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Kakava ve Hıdrellez Şenlikleri için hazırlıklar başladı.

TAKİP ET

Edirne'de Romanların eğlenceli görüntülerle kutladığı Kakava Şenlikleri'ni izlemek için kente binlerce turist geliyor. Edirne'de her yıl 5-6 Mayıs'ta, Hızır ve İlyas peygamberlerin yeryüzünde buluştuğu anın simgesi, baharın gelişi ve yenilenme ritüeliyle kutlanan Kakava eğlencelerine katılmak için Türkiye'nin dört bir yanından ve yurt dışından kente turist geliyor. Özel olarak Kakava turları düzenlenirken, turla gelmeyenler ise kendi imkanlarıyla adeta kente akın ediyor. Kakava'nın yarattığı hareketlilik kentteki ciğerci, şekerlemeci, otel işletmecisi başta olmak üzere tüm esnafın yüzünü güldürüyor.

Edirne'de rengarenk kıyafetlerini giyerek cadde ve sokaklarda dolaşan romanlar, 9/8'lik ritimler eşliğinde 5-6 Mayıs'ta düzenlenecek Kakava ve Hıdırellez Şenliklerine davet ederken, esnaf da gelecek ziyaretçiler için hazırlıklarını tamamladı. Şenliklere özel hıdrellez kurabiyeleri yapıldı, ciğerciler ve hediyelik eşya satıcıları da yaşanacak yoğunluğa hazır...

Kakava ve Hıdırellez Şenlikleri'ne gelen binlerce ziyaretçi, hem kentin tarihi ve turistik noktaları dolaşıyor, yemek yiyor ve alışveriş yaparak esnafa da katkı sağlıyor.

Ciğerciler müşterilerini bekliyor

Şenlikler için aylar öncesinden rezervasyonlar yapıldı. Otellerde doluluk oranları neredeyse yüzde 100'e ulaştı. Kentin meşhur lezzeti tava ciğerciler de de yoğunluk oluşması bekleniyor. Ciğerci esnafı da müşterilerin taleplerini karşılayabilmek için aylar öncesinden hazırlığa başladı.

'Doluluk oranı neredeyse yüzde 100'e ulaştı'

Şenlikler için yaklaşık 5-6 aydır rezervasyon yoğunluğu yaşanmaya başladığını söyleyen Türkiye Otelciler Birliği Edirne Temsilcisi Gökhan Balta, 'Edirne'de yaklaşık 90'a yakın tesisimiz var. Şuanda doluluk oranları yüzde 90-95'lere ulaştı. Gelecek olan misafirlerimizi bekliyoruz. Çok güzel bir kakava şenliği geçireceğimize inanıyoruz. Rezervasyonlar 3 4 ay öncesinden başlıyor,yıl başından itibaren rezervasyon almaya başladık. Bazı gruplar geçen sene kakava biter bitmez rezervasyonlarını standart belirliyorlar. Bu sene ağırlık olarak yılbaşından sonra rezervasyon almaya başladık. Kakavanın kendi şenlik programı eğlence üzerine insanların oradaki kültürel atmosferi yaşamaları üzerine kurulu. Gelen misafirlerimiz sadece Sarayiçi alanında bulunmuyor, şehrin kültürel ve tarihi yerlerini de geziyorlar. Şuan Selimiye cami kapalı olduğu için onun dışındaki üç şerefeli, eski cami diğer camiler, Beyazıt külliyesi, müzelerimizi, nehir kenarlarını, kapalı çarşı buraları geziyorlar. Dolu dolu bir gün geçiriyorlar' dedi.

'Edirne dolup taşıyor, akın akın gelip eğlencenin doruğuna ulaşıyorlar'

Şekerleme işletmecisi Erkan Ersöz, 'Kakava bizim şenliğimiz, bayramımız. Çok iyi geçirdiğimiz günlerden birisi. Kakava bizim için sadece müşterilerin gelmesi değil. Edirne'yi gezmeleri görmeleri. Biz bu 2 günü onlarla birlikte daha neşeli geçiriyoruz. Daha önceki yıllara da nazaran bir Edirne'yi görüp de ciğerimizi yiyor, giderken kavala kurabiyesi, badem ezmesi alıyor. Biz ayrıca bu güne özel anne kurabiyesi dediğimiz kurabiyelerden hazırladık. Konserlerimiz oluyor ateş yakılıyor. Her yerde davul-zurna eşliğinde oynuyoruz, eğleniyoruz. Bu gelen kişileri de biz daha çok eğlendiriyoruz. Edirne dolup taşıyor. Akın akın gelip eğlencenin doruğuna ulaşıyorlar. Bu da bizim için bayram niteliğinde geçiyor' ifadelerine yer verdi.

'Herkesi şenliklerimize bekliyoruz'

Yoğun bir ziyaretçi akını olduğunu söyleyen Ciğerci esnafı Mustafa Kemal İmrak, 'Rezerveli yerlerimiz var. Her şey güzel gidiyor. Bu yıl daha güzel olacağını bekliyoruz. Gelen herkes mutlu oluyor. Edirne'ye gel ciğerimi ye diyoruz ve herkesi şenliklere bekliyoruz' dedi.

'Her sene yoğun ilgi oluyor'

Şenliklerin her sene yoğun bir ilgi gördüğünü söyleyen Kafe işletmecisi Ömer Tuzcu, 'Edirne artık uluslararası boyutta ziyaretçi almaya başladı bu konuda. Geçen yıl da binlerce misafirimiz geldi, bu sene de çok daha fazlasını bekliyoruz. Tüm Türkiye'yi bekliyoruz' dedi.

'Heyecanla bekliyoruz'

Her sene olduğu gibi bu sene de heyecanlı olduklarını söyleyen esnaf Ahmet Çakır, 'Edirne İstanbul'a yakın olmasından dolayı çok büyük yoğunluk oluyor. Geçen sene çok yoğundu. Hazırlıksızdı biraz inşallah bu sene daha hazırlıklıyız. Heyecanla bekliyoruz. İnsanlar eğlenmeye müziğe geliyorlar' dedi.

'Haftaya tekrar geleceğiz'

İstanbul'dan Edirne'ye gezmeye gelen Kerem Çatalbaş, 'Ailemizle beraber ciğer yemeğe geldik. Bu süreçte de ayın 5'inde kakava festivali olduğunu öğrendik. Haftaya tekrardan geleceğiz. Gelmişken Edirne'nin tarihi yerlerini ve çarşısını gezdik. Böyle güzel bir mekanda ciğer yemeden İstanbul'a dönülmezdi. Güzel keyif alarak geziyoruz, eğleniyoruz. Haftaya da herkesi Edirne'ye bekliyoruz. Bu festivali kaçırmasını istemiyoruz vatandaşlarımızın umarız güzel bir festival olur' ifadelerine yer verdi.

Geçen sene şenliklerin çok kalabalık olduğunu hatırlatan Edirneli esnaf Esra Türker, bu yıl da aynı şekilde kalabalık yaşanmasını beklediklerini aktardı. Kalabalığın esnafa katkı sağladığına değinen Türker, mutlu ve heyecanlı olduklarını söyledi.

Şenlikler nasıl kutlanıyor?

Edirne Belediyesince organize edilen kutlamalar, Tunca Nehri'nin çevrelediği Sarayiçi'nde yapılıyor. Roman kültürüne ait bin 400 yıllık gelenek olan ve 5-6 Mayıs tarihlerinde kutlanan Kakava ve Hıdırellez Şenlikleri Sarayiçin'de dev ateşin yakılmasıyla başlıyor. Ateşin etrafında toplananlar kor olmasıyla birlikte üzerinden atlayarak dilek tutuyorlar. Alanda çalınan 9/8 ritimli müzik ile birlikte göbek atanlar gönüllerince eğleniyorlar. Bir bayram havasında gece ilerleyen saatlere kadar devam eden Kakava ve Hıdırellez Şenlikleri sabahın ilk saatlerinde Tunca Nehri'ne kğıda yazılan dileklerin atılmasıyla devam ediyor. Evlenme yaşındaki genç kızların gelinlik giyerek geldiği nehir kıyısında yüzlerini yıkayarak evlilik dileklerini dilerken, diğer katılanlar da yüzlerini yıkadıktan sonra niyetlerini suya atıyor. Ayrıca sabahın ilk ışıklarıyla birlikte bölgedeki ağaç dallarını koparanlar evlerinin kapılarına asarak yıllık bereketli geçeceğine inanıyorlar.....

İPEK ESMA ÇEŞME

Bakmadan Geçme