Faizler yükseldi konut satışları düştü

Konut kredileri ile yükselen konut satış oranları düşüşe geçti. Kamu bankalarındaki faiz oranının yükselmesi ile birlikte vatandaşların sıfır yerine ikinci el konut satın almayı tercih ettiğini belirten Trakya Umumi Emlak Müşavirleri Derneği Edirne Şubesi 2'inci Başkanı Namık Babacan "Son zamanlarda kredi faiz oranlarının yükselmesi ve konut kampanyalarının sona ermesiyle birlikte vatandaşlar sıfır konut yerine ikinci el konutlara yöneldi." Dedi.

TAKİP ET

Sıfır konutlarda yapılan kampanyaların sona erdiğini belirten Babacan, faizler yüksek olsa da vatandaşların ikinci el konutları tercih ettiğini dile getirdi. Şube 2'inci Başkanı Namık Babacan; "Faizi yüksek dahi olsa vatandaşlar ikinci el evleri alıyor. Sıfır konutlarda kampanyalar sona erdi. 500 bin ya da 600 bin lira olan sıfır dairelerin fiyatları bugün faiz oranlarıyla birlikte yükseldi. Vatandaşlar 300 bin lira ile 400 bin lira arasında değişen ikinci el evleri tercih ediyor. Vatandaşların alım gücü düşüyor. İleride ne olacağını bilemeyen vatandaşlar ev alma konusunda çekimser davranıyor." İfadelerini kullandı.

Nakit paranın piyasaya çıktığını belirten Babacan, inşaat sektöründe maliyetin yükseldiğini söyledi. Şube 2'inci Başkanı Namık Babacan; "Bugünlerde nakit para piyasaya çıkmaya başladı. Nakit paraya ihtiyacı olan vatandaşlar evlerini satmak zorunda kalıyor. 300 - 400 bin liralara ev satın alınabiliyor. Pandemi dolayısıyla her şeyin bir anda fiyatı yükseldi. Piyasadaki sıcak para çekilmeye başladı. Faizlerin yüksek olmasından dolayı vatandaşlar başka yatırımlara yöneldi. Bu da bizi olumsuz etkiliyor. Pandemi dolayısıyla devletimiz vatandaşlara iş verenlere belli bir ücret veriyor ama sonrasında ne olacağı bilinmediği için vatandaşlar nakit parasını harcamak istemiyor." Şeklinde konuştu.

Ogün Kurkan

Bakmadan Geçme