Sigara, birçok hastalığın temel sebebi olabilir
Sigaranın birçok hastalığın temelinde yatan sebeplerin başında geldiğini söyleyen Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Celal Karlıkaya, fazla sigara tüketiminin hastalıkların habercisi olabileceğine dikkat çekti.
Dünyada ölümle sonuçlanan hastalıkların nedenleri arasında sigara kullanımı ilk sırada yer alıyor. Akciğer kanseri, ani kalp ölümleri, KOAH gibi birçok ciddi rahatsızlığa yol açan sigara, yaşam sürenizi de oldukça kısaltıyor. Tütün endüstrisinin gerekli önlemleri alması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Karlıkaya, fazla sigara tüketimine bağlı olarak kanserler, kalp damar hastalıkları, kalp krizleri ve kalpten çıkan ana damarın yırtılmasıyla ani ölümlerin meydana geldiğine değindi.
"Tütün kullanımı ölümcül hastalıkların riskini arttırıyor"
Dünyada her yıl KOAH hastalığı yüzünden milyonlarca insanın hayatını kaybettiğini aktaran Prof. Dr. Karlıkaya, "Zatürre ve verem ölümlerinin yarısının tütüne bağlı olduğunu hesaplıyoruz. Verem bir mikrobik hastalık ama sigara içenlerde verem mikrobunun akciğerlere ulaşması ve hasta etmesi daha yüksektir. Tütün, Covıd ve grip gibi hastalıkların riskini artırıyor. Kısacası tütün kullanımı ölümcül hastalıkların riskini arttıran temel sağlık sorunudur. Sigara içenlerde Covide yakalanma, Covid'den ölme ve yapılan aşıların zayıf kalması gibi büyük etki ediyor. Kafein de bağımlılık yapıcı bir madde, bağımlılıklar birbirini destekliyor. Sigara alkolle, şekerle ve kahveyle birlikte riskleri daha da arttırıyor. Sigara diğer bağımlılıklara açılan bir kapıdır. Sigarayla birlikte alkol 3 kat, esrar 8 kat ve kokain bağımlılığını 22 kat daha fazla arttırıyor. Pediatrik bağımlılık 18 yaşından önce başlıyor. Sigara ve bu tür kafein barındıran ürünlerin beraber kullanılması daha kanserojen bir etki yaratıyor" ifadelerine yer verdi.
Erzurum yöresinde kıtlama denilen yöntemle aşırı çay tüketiminin yemek borusu kanserini beraberinde getirdiğini aktaran Prof. Dr. Karlıkaya,"Dünyanın birçok ülkesinde sigara bağımlılığı 18 yaşından önce gelişir. Ülkemizde de %90'lara varan oranda sigaraya başlama yaşı 18'den önce olduğunu istatistikler gösteriyor" dedi.
Özlem Ceylan- Dilek Şahin