Gazi Mihal Hamamı Müze olarak kullanılacak
Edirne'de Tunca Nehri kenarında inşa edilen Gazi Mihal Hamamı'nın restorasyonu çalışmaları devam ediyor. Edirne Valisi Yunus Sezer, restorasyonun tamamlandığında hamamın müze olarak kullanılacağını söyledi.
Osmanlı'nın erken dönem eserlerinden Edirne'deki Gazi Mihal Hamamı restorasyonu devam ediyor.
Yaklaşık 600 yılık ecdat yadigârı, ayağa kaldırılıyor. Ekipler çalışıyor, yıllardır toprak altında kalan tarihi miras gün yüzüne çıkarılıyor.
Restorasyon çalışmaları tamamlandığında Gazi Mihal Hamamı müze olarak düzenlenecek. Çalışmalar kapsamında kazı yapan ekipler toprak altında kalan yapıları ortaya çıkarttı.
Tarihi hamam, Akıncı Ailelerinden Mihaloğulları'ndan Gazi Mihal Bey tarafından 1422 yılında inşa ettirildi. Hamam 1829 yılındaki Rus işgalinde tahrip oldu ve hizmete kapatıldı.
Edirne Valisi Yunus Sezer gazetecilere yaptığı açıklamada, restorasyon çalışmaları süren Gazi Mihal Hamamı'nın müze olarak
kullanılacağını belirtti.
Hamamın yapısı itibarıyla özel bir mimariye sahip olduğunu dile getiren Sezer, “Çalışmalar hızlı şekilde sürüyor. Yıl sonuna kadar belli bir aşamaya getirmeyi ve bitirmeyi düşünüyoruz. Hamam uluslararası yolun alt tarafında kalıyor. Yol ile hamam arasında büyük bir istinat duvarı yapmamız lazım. Yol biraz da hamamın duvarlarının üzerinden geçiyor, böyle bir açmazımız var. Hamamı turizme kazandırmayı amaçlıyoruz. Kente değer katacağı kanaatindeyiz. Orada birkaç projemiz var. Hamamı müze şeklinde kullanabiliriz, çünkü hamam niteliğini de yitirmiş durumda. Hamamlarla ilgili ya da Mimar Sinan eserleriyle ilgili bir müze yapmayı planlıyoruz." dedi.
Doğukan Vurgun-Berkan Yılmaz