Geç ekilen ayçiçeği kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya kalabilir

Trakya'nın sarı gelini olarak adlandırılan ayçiçeği, çiçeklenmeye başladı ve tarlalar sarıya boyandı. Geç ekilen ve yüksek sıcaklıklara maruz kalan ayçiçeklerinin tehlike altınsa olduğunu söyleyen Trakya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bitki Islahı Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yalçın Kaya, erken ekilen bölgelerde bir sıkıntı gözükmediğini belirtti.

TAKİP ET

Türkiye'nin yağ ihtiyacının önemli bir bölümü Trakya Bölgesinden karşılanıyor. Çiçeklenme döneminde olan ve bölge halkı tarafından “sarı gelin” olarak adlandırılan ayçiçeği, tarlaları sarıya boyadı.

Kış yağışlarının zamanında geldiğini ve bunun bir avantaj olduğunu söyleyen Prof. Dr. Yalçın Kaya, geçen yıla oranla bakıldığında bu yıl kışın neredeyse 2 katına yakın yağış olduğunu ve toprağın suya doyduğunu belirtti. Erken ekim yapılan bölgelerin avantajlı olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Kaya, Edirne bölgesinin bu yıl Mayıs ayı başında ekim yaptığını ve 1 aylık bir avantaj olduğunu aktardı.

Geçtiğimiz yıl ayçiçeğinde birçok olumsuz etken olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Yalçın Kaya, son yılların en kurak döneminin yaşandığı Trakya'da düşük verim alındığına değindi.

"Süt olum evresi çok önemli"

Bu dönemde bitkiler için en önemli olan noktanın su stresi olmaması ve havaların serin gitmesi olduğuna değinen Prof. Dr. Kaya, süt olum evresinde de bu durumun büyük öneme sahip olduğunu söyledi.

Geçen yıl ekimin 1 ay geç yapılmasından dolayı hem tane doldurma, hem de tane oluşturma periyodunda çiçeklenme döneminin tamamen sıcaklara denk geldiğini hatırlatan Prof. Dr. Kaya, bu yıl erken ekilen alanlarda fazla sıkıntı yaşanmadığına vurgu yaptı.

Kurban Bayramı öncesi etkili olan yağışların ayçiçeğine can suyu gibi geldiğini belirten Prof. Dr. Kaya, Normalde Haziran sonu Temmuz başı ve ortasına denk gelen çiçeklenmenin bu yıl erken gerçekleştiğini ifade etti.

İklim değişikliklerine bağlı sıcaklık ve yağış zamanlarının değişmesine bağlı yüksek verim elde edilme şansı olduğunu dile getiren Prof. Dr. Kaya, geç ekilen ayçiçeklerinin stres problemi olduğunu belirtti.

Geçtiğimiz yıllarda ayçiçeğinde yoğun şekilde görülen çayır tırtılının istatistiksel olarak bu yıl beklenmediğini söyleyen Prof. Dr. Kaya, son 50-60 yılın en sıcak kışlarının yaşandığını hatırlatarak üreticilere tarlalarını sık sık kontrol etmeleri konusunda uyarılarda bulundu.

Küresel ısınma çerçevesinde bitkilerin stresle karşılaşma şanslarının daha fazla olduğunu aktaran Prof. Dr. Kaya, ayçiçeğinin süt olum evresinde kuraklık stresi ile karşı karşıya kalmamasının büyük önem taşıdığını ifade etti.

Bu yıl yüzde 80'e yakın bir kesimin erken ekim yaptığına değinen Prof. Dr. Kaya, "Geçen sene geç ekimden ve kuraklıktan dolayı kötü verimler elde etmiştik. Temmuz başında ve ortasında süt olum evresinde yapraklarını tamamen dökünce o dediğimiz dönemde bir yağış ve benzeri serin havalar yaşanırsa güzel verim elde edileceğini düşünüyoruz" dedi.

Doğukan Vurgun

DOĞUKAN VURGUN

Bakmadan Geçme