Genç aşçı adayları, tava ciğerin aşamalarını öğrendi
Edirne'de Türk Mutfağı Haftası etkinlikleri çerçevesinde tava ciğerin hazırlanmasından pişirmesine kadar her aşamasını öğrenen aşçılık programı öğrencileri ilk deneyimlerini yaşadı. Atölye çalışmasıyla öğrencilere tava ciğerin inceliklerini öğretmeye çalıştıklarını söyleyen Edirne'yi Tanıtma ve Tava Ciğeri Kalite Koruma Derneği Başkanı Uğurcan İmrak, Tava ciğer ustalarının uzun bir çıraklık sürecinin ardından yetiştiğini anlattı.
Genç aşçı adayları, coğrafi işaretli tava ciğerin hazırlanmasından pişirmesine kadar her aşamasını işin ustalarından düzenlenen etkinlikte öğrendi.
Trakya Üniversitesi Arda Meslek Yüksekokulu Aşçılık Programı öğrencileri turizm elçisi Merhum Bahri Dinar'ın işletmesinde gerçekleştirilen atölye çalışmasında, tava ciğeri kesiminden pişirilmesine kadar geçen süreci deneyerek öğrendi.
Tava ciğer ustalarıyla birlikte ciğer doğrayan geleceğin aşçıları, ilk olarak kesim işlemini, daha sonra ise ocağın başına geçerek pişirmesini öğrendi. Ciğeri unlayıp kızgın yağda pişiren öğrenciler, hem ciğerin tadına baktı hem de arkadaşlarına ikram etti.
Tava ciğerin Edirne ile özdeşleşmiş bir lezzet olduğuna değinen İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, bu lezzetin kent gastronomisi için önemli bir lezzet olduğunu aktardı.
Atölye çalışmasıyla öğrencilere tava ciğerin inceliklerini öğretmeye çalıştıklarını söyleyen Edirne'yi Tanıtma ve Tava Ciğeri Kalite Koruma Derneği Başkanı Uğurcan İmrak, Tava ciğer ustalarının uzun bir çıraklık sürecinin ardından yetiştiğini anlattı.
Özellikle bıçak ustalarının 7-8 yılda yetiştiğini söyleyen İmrak, "Ciğer hazırlamak zor bir iş. Bu atölyeye katılan öğrenciler işin mutfağından geldikleri için onların bıçak tutmaları farklı oluyor. Gayet iyi doğruyorlar. Birkaç öğrencimiz oldukça iyiler, onlara çalışma teklifinde bulunduk. Maalesef bıçak ve tava ustalarımız çok yetişmiyor, bu konuda biraz sıkıntımız var. İnşallah bu tür çalışmalar yeni ustaların yetişmesine vesile olacaktır" dedi.
Tüm dünyaya Edirne ciğerinin nasıl yapıldığını göstermek istediklerini söyleyen İmrak, "Çok güzel ve kapsamlı bir proje. Edirne'nin bilinmeyen birçok gastronomi alanında mutfağının ne kadar olduğunu biz bu programla çok daha iyi öğrendik. Eminim ki diğer şehirlerimizde de 81 ilde de aynı şekilde bilinmeyen birçok gastronomi alanında bir değerimiz olduğunu sizlerin vesilesiyle görüyoruz. O yüzden burada Arda Meslek Yüksekokulu'ndan katılan kıymetli müdürleri, öğretmenleri ve öğrencileri başta olmak üzere herkese çok teşekkür ediyorum" dedi.
"İş teklifinde bulunduk”
Öğrencilerin yetenekli olduğuna ve bazı öğrencilere iş teklifinde bulunduklarını söyleyen İmrak, “Birkaç usta arkadaşımıza burada teklifte bulunduk. Bize gelerek çalışabilirsiniz. Arkadaşlarımız oldukça iyilerdi. Yani bizim mesleki olarak Edirne ciğeri dünyaya tanıtılmış bir gastronomi anlamında önemli bir değer, Edirne için önemli bir değer. Bu kadar önemli olmasına rağmen maalesef bıçakçı ve tavacı ustalarımız yetişmiyor. Bu konuyla alakalı Edirne'de sıkıntımız var. Buradan yetişen arkadaşlar umudumuz o ki inşallah bize de buradan bir pay düşer, ciğercilere de bir pay düşer. Aslında ciğeri öğrenmek çok zor değil. Yani pişirmeyi öğrenmek veya doğramayı öğrenmek çok zor değil. Önemli olan istemek yapmak ve başarmak. İnşallah bu programdan sonra Edirne'de ustaların yetişebileceğini ümit ediyoruz. Bu gastronomi programları inşallah daha ustalık anlamında Edirne ciğeri ve diğer restoranlardaki ustalık anlamında gelişeceğini ümit ediyorum” ifadelerine yer verdi.
İlk kez ciğer doğradığını ve güzel bir deneyim olduğunu söyleyen Öğrencilerden Asiye Cengiz, Edirne'ye gezi amaçlı geldiğinde tava ciğerin tadına baktığını ve gelen herkesin ilk önce kentin meşhur lezzeti tava ciğer yediğini belirtti.
İlk defa eğitimli bir şekilde ciğer doğradığını söyleyen öğrencilerden Miyasi Kazan, güzel bir deneyim olduğunu ve gelecekte kendine bu sektörde bir işletme açmayı hedeflediğini belirtti.
Burcu Temel