Genç Başpehlivan Şimşek geleneği bozmadı

661. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri2nin sona ermesinin ardından Başpehlivan olan Cengizhan Şimşek ile Mustafa Taş, Edirne'den ayrılmadan önce 'geleneksel veda' ziyaretini Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan'a yaptı.

TAKİP ET

Belediye Başkanı Recep Gürkan'ı ziyaret eden Başpehlivan olan Cengizhan Şimşek, babası İbrahim Şimşek, Mustafa Taş, Cazgır Emin Ger ve antrenörler, ardından ise Selimiye Meydanı'nda hatıra fotoğrafı çektirdi. Burada vatandaşlar ve meydanda görev yapan işçiler tarafından ilgiyle karşılandı.

Türk'ün ata sporu ve Türk Milleti'nin sporu anlamındaki en eski organizasyon olan Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerinin 661'ncisini başarılı bir şekilde tamamlamanın mutluluğunu yaşadıklarını söyleyen Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Güreşlere toplam 14 boyda 2 bin 475 pehlivanın kayıt yaptırdığını ve dualı çayıra çıktığını ifade etti.

Başpehlivanlıkta 54 pehlivan olduğunu belirten Gürkan, “Bir başpehlivan Kırkpınar'da kürsüye çıktıysa 45 yaşına kadar Kırkpınar'da kürsüye çıkamamışsa en fazla 40 yaşına kadar Kırkpınar çayırına çıkabilir. O yüzden bu Kırkpınar'ın güreş kalitesini arttırabilmek için alınmış bir tedbirdir bunu uygulayacağız” dedi.

Bu yıl Kırkpınar Güreşlerinde özellikle başpehlivanlık kategorisinde gençlerin değişime olan bağlılığını, gücünü ve heyecanını gördüklerini söyleyen Başkan Gürkan, “Gençler tam anlamıyla fırtına gibi estiler. Mustafa Taş'ın ilk yılı idi. Cengizhan'ın ikinci yılıydı. İkinci yılda Altın Kemer'e ulaştı. Her ikisi de isimlerini tarihe altın harflerle yazdırdılar. Z kuşağının o değişimi başarmak anlamındaki çok somut bir örneği oldular. Bizi, hocalarını ve ailelerini gururlandırdılar. Kel Aliçoların, Koca Yusufların, Adalı Halillerin, Kurt Derelilerin, Kara Eminlerin, Ahmet Taşçıların kol bağlayıp, altın kemere ulaştıkları bu dualı çayırda onlarda aynı şerefe nail oldular. Çok gençler, inanıyorum ki çok uzun yıllar Mustafa'nın, Cengizhan'ın ve diğer kardeşlerimizin isimlerini hem Kırkpınar'ın dualı çayırında hem de diğer güreşler de daha çok duyacağız” ifadelerine yer verdi.

661. Kırkpınar'ın Türkiye Güreş Federasyonu çatısı altındaki son Kırkpınar olduğunu vurgulayan Başkan Gürkan, 1 Ağustos'tan itibaren yeni kurulan Geleneksel Güreşler Federasyonu'nun yağlı güreşi kendi bünyesine alacağını hatırlattı.

“Kırkpınar ile ilgili önemli değişiklikler yapacağız”

Kırkpınar ile ilgili önemli değişiklikler yapmayı planladıklarını dile getiren Gürkan, “2 bin 475 pehlivanın güreşini 3 günde bitirmeye çalıştık. Zaman zaman sahada adım atacak yer kalmadı. Her pehlivanın hayali Kırkpınar'ın dualı çayırına çıkmaktır. Hedef burasıdır, zirve burasıdır, olimpiyat burasıdır. Hiçbir elemeye tabi tutulmadan, hiçbir başarı kriteri olmadan her pehlivan zembilini alıp, kispetini giyip dualı çayıra çıkmalı mı? Çıkmamalı mı? Bunun tartışılması gerekiyor. Ben bunu 8 yıldır söylüyorum” dedi.

Önümüzdeki yıldan itibaren pehlivanların bütün güreşlerini izleyerek ve yıl içerisindeki başarılarına göre bir puanlama sistemi getirmek istediklerini ifade eden Gürkan, “Başarılı olan pehlivanların Kırkpınar çayırına çıkmasını arzu ediyoruz. Böylece hem Kırkpınar'daki güreş sürelerini uzatmaya hem de güreşin kalitesini arttırmayı hedefliyoruz” dedi.

Gençlerin rastgele değil daha bilinçli güreştiğini belirten Gürkan, bu gençlerin Kırkpınar tarihine isimlerini altın harflerle yazdıracaklarına inandıklarını aktardı.

661. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Başpehlivanı Cengizhan Şimşek “Mustafa Taş ile final yapmak nasip oldu. Aynı kulüpteyiz. Birlikte ter akıttık. Dişe diş, kana kan antrenmanlar yaptık. İkimiz de çok emek verdik. Dualı çayırda güreşme olanağı sağladığı için Belediye Başkanı Recep Gürkan'a ve kendisine destek veren herkese teşekkür ederim” dedi.

Özlem Ceylan

Bakmadan Geçme