Genç bilimciler TED Edirne Koleji'nden yetişecek
Sanattan, spora, yüzmeden, kültürel etkinliklere kadar birçok alanda öğrenci yetiştiren TED Edirne Koleji, ‘Bilim İnsanı Yetiştirme Programı' ile geleceğin bilim insanlarını yetiştiriyor. TED Edirne Koleji Lisesi'nin yüzdelik dilim ortalaması olarak Edirne'deki birçok okulun önüne geçtiğini belirten Lise Müdürü Kaan Sezgin, 2021-2022 Bilim İnsanı Yetiştirme Programı yüzdelik dilim ortalamasının 2,25 olduğunu söyledi.
Öğrencilerin yükseköğrenim ve meslek hayatlarına katkı sağlamayı hedefleyen ve TED Kolejlerine özgü olan ‘Bilim İnsanı Yetiştirme Programı' TED Edirne Koleji'nde de uygulanmaya başladı. Söz konusu program sayesinde öğrenciler ulusal, uluslararası ve TÜBİTAK projelerinde daha etkin rol üstleniyor.
“Edirne'nin en iyi öğrencileri TED Koleji'ni tercih etti”
TED Edirne Koleji Lisesi'nin 2. senesinde yüzdelik dilim ortalaması olarak kentteki birçok okulun önüne geçtiğini dile getiren TED Edirne Koleji Lise Müdürü Kaan Sezgin; “2,25'lik Bilim İnsanı Yetiştirme Programı ortalamamız mevcut. Bu öğrenci grubunun içinde tam puan yapan öğrencilerden diğer farklı yüzdelik dilimlerine kadar çok iyi bir öğrenci grubu TED Edirne Lisesi'ni tercih etmiştir. 2,25'lik bir LGS ortalaması yakaladık. Daha önce 2,80'di. Bu sene 2 tane sınıfın ortalaması olduğu için daha iyi ve büyük bir başarıdır. Öğrencilerin bu ortalamayı yakalaması bölgedeki birçok okuldan daha iyi bir mevcut durum sağlıyor. Devlet okullarının yüzdelik dilimleri çok fazla düştü. Bu sene 4,50'ler, 10-12-13'lerle öğrenci kapattılar” şeklinde açıklamada bulundu.
“Bu ortalama şuan Edirne'nin en iyi ortalamasıdır”
Edirne'nin en iyi öğrencilerinin TED Koleji'ni tercih ettiğini dile getiren TED Edirne Koleji Lise Müdürü Kaan Sezgin, Bilim İnsanı Yetiştirme Programını seçen öğrencilerle 3-4 sene sonra çok güzel başarılara imza atmayı hedeflediklerini aktardı. Lise olarak büyük bir farklılık yarattıklarının altını çizen Sezgin, bu ortalamanın şuan Edirne'nin en iyi ortalaması olduğuna değindi.
“Hedefimiz TÜBİTAK projelerinde iyi hedefler elde etmektir”
Bilim İnsanı Yetiştirme Programı'nın, fizik, kimya, biyoloji ve matematik derslerinin Talim Terbiye Kurulu tarafından ayrı alınmış bir müfredatı olduğunu söyleyen Sezgin; “Bu müfredat daha çok proje ve deney odaklıdır. Merkezinde deneyler vardır. Öğrencinin üretebilen, yaratabilen, deneyin içinde olan, proje üretebilen ve sunabilen bir bilim adamı olmasını istiyoruz. Üniversiteye gittiklerinde bu bakış açısıyla devam etmelerini istiyoruz. Biz bu temel eğitimi lisede 9'uncu sınıftan itibaren bir bilim insanı ne yapar, araştırma becerileri nasıl olur, yeniyi nasıl keşfeder, sorunların üzerine nasıl gider bunları öğrenmesini istiyoruz. En büyük hedefimiz budur. Bilim insanı yetiştirme programında çok yoğun etütlerle birlikte fazla ders saati var. Akademik ağırlıklı bir programdır. TÜBİTAK projelerini her öğrenci yazmak zorundadır. Hedefimiz bu projelerde iyi hedefler elde etmektir. Bu durum öğrencilerin gelecek hayatlarına büyük katkılar sağlayacaktır. Bu sayede geleceğe daha emin ve sağlam adımlarla ilerlemiş olacaklar” ifadelerine yer verdi.
Başvurular 30 Eylül'e kadar devam edecek
Bilim insanı yetiştirme programı ile araştırmacı ruha sahip, üretken, bilimsel düşünceyi özümsemiş ve bu özellikleri yaşam biçimine dönüştürmüş öğrenciler yetiştirilmesi hedefleniyor. Milli Eğitim Bakanlığı'nın Talim Terbiye Kurulu tarafından onaylı TED kolejlerine özgü zengin müfredatı olan ‘Bilim İnsanı Yetiştirme Programı' fizik, kimya, biyoloji ve matematik derslerini içine alarak 4 yıl boyunca uygulanan bir programdır. ‘Bilim İnsanı Yetiştirme Programı'na başvurular 30 Eylül 2021 Perşembe gününe kadar devam edecek.
Özlem Ceylan