Gönüllüler sahaya indi

Edirne'de Mahalle Afet Gönüllüleri Acil Müdahale Derneği (MAG/AMESAR) gönüllülere yönelik eğitim süreci başladı. 42 gönüllü sahaya inerek arama kurtarma çalışmalarında kullanılan ekipmanlar konusunda bilgi aldı. MAG/AMESAR Edirne Ekip Lideri Enver Dubriçe, afet eğitim merkezinde gönüllülere ekip oluşumu, lojistik, intikal, güvenlik, bina yapı sistemleri, olay yeri yönetimi ve sahaya giriş süreci hakkında bilgi verdiklerini aktardı.

TAKİP ET

Edirne'de doğal afetler ve felaketlerde görev alacak olan mahalle afet gönüllüleri için eğitim süreci devam ediyor. Gönüllüler saha çalışmaları kapsamında arama kurtarmada kullanılan ekipmanları deneyimledi. Alanlarında profesyonel olacak gönüllülerin eğitim süreci başladı. 1 yıl sürecek eğitim süreci boyunca alanında profesyonel olacak gönüllüler ilk saha deneyimlerini yaşadı.

Ülke genelinde olası depremin ardından arama ve kurtarma çalışmalarını daha etkili şekilde sürdürmek için mahallelerde afet gönüllülerinden oluşan ekipler görev alacak.

Bu kapsamında MAG/AMESAR bünyesinde gönüllü olacak ekip alanlarında profesyonel olarak yetiştiriyor. Türkiye'de yaşanan ve beklenen felaketlerin ardından arama-kurtarma faaliyetlerinin önemi bir kez daha ön plana çıktı.

Edirne'de AFAD ve MAG/AMESAR iş birliğiyle 'Mahalle Afet Gönüllüleri' projesi hayata geçiyor. Olası Marmara depremi sonrasında saha çalışmalarında önemli rol oynayacak arama kurtarma ekiplerinin artırılması için yürütülen proje kapsamında 42 gönüllü uzmanlar eşliğinde eğitim görüyor.

“Her zaman göreve hazır olmamız gerekiyor”

MAG/AMESAR Edirne Ekip Lideri Enver Dubriçe, saha çalışmalarına başladıklarını söyledi.

Gönüllülere yönelik teorik eğitim tamamlandığını, pratik eğitimle sahada tecrübe kazanmalarını amaçladıklarını belirten Dubriçe, “42 gönüllümüzle sahaya indik. Burada ekip oluşumu, lojistik, intikal, güvenlik, bina yapı sistemler, olay yeri yönetimi ve sahaya giriş süreci gibi birçok konuda eğitimlerimiz olacak. İlk olarak gönüllülere sahada kullanılacak ekipmanlar anlatılacak. Gönüllülerimiz bunları tanıdıktan sonra nerede nasıl bir şekilde kullanacak onları anlatacağız. Kendi aralarında çeşitli branşlara yönelecekler. Tabi branşlar içinde farklı eğitimlerimiz olacak. Arama kurtarma işinin ne kadar ciddi ve sorumluluk gerektiren bir iş olduğunu anlatacağız. Eğitim sürecinin ardından belki de ilerleyen yıllarda onlarda bir eğitmen olacak ve yeni arama kurtarmacaların eğitiminde rol alacaklar. Bizler her zaman hazır olmalıyız. Felaketlerin ne zaman geleceği belli olmaz. Profesyonel ekibimiz eğitim sürecine katılarak bildiklerinin üzerinden yeniden geçiyor. Sık sık eğitimler düzenleyerek her zaman göreve hazır olmamız gerekiyor.” Dedi.
Gönüllülerden Mehtap Mec, afet gönüllülüğünün önemine değindi.

Toplumun afet gönüllülüğüne karşı bilincinin artırılması gerektiğini vurgulayan Mec, “Bizler gönüllüler olarak felaketlerde bir nebzede olsa yardım edebilmek için buradayız. Kuruluş bünyesinde uzmanlar tarafından en iyi şekilde eğitim görüyoruz. Gönüllü sayılarının her zaman artması gerek. Her bir vatandaşımız olası felaketlerde nasıl davranması gerektiğini bilmeli. Afet gönüllülüğü ilk olarak bireyde başlar. Bizler ilk önce kendimiz öğreneceğiz, sonra ailemize öğreteceğiz, çevremize öğreteceğiz. Gönüllü olarak başladığımız arama kurtarmada inşallah bir gün bizlerde eğitmen oluruz ve insanlara bir şeyler öğretme fırsatı buluruz” dedi.

Gönüllülerden Hakkı Ceylan ise afet durumlarında gönüllülerin oynadığı role değindi.

Eğitimlerin çok olumlu olduğunu ifade eden Ceylan, “Türkiye'nin afet gönüllülerine çok ihtiyacı var. Biz bir deprem ülkesiyiz. Felaketlerin boyutları büyük olduğunda can kaybının yaşanmaması, kayıpların en aza indirilmesi için gönüllüler büyük bir rol oynuyor. Bu konuda eğitimli olmak için herkesin üye olması gerekiyor.” Şeklinde konuştu.

Doğukan Vurgun

DOĞUKAN VURGUN

Bakmadan Geçme