Gülmek ve kahkaha atmak kalp krizi riskine karşı koruyor

Gülmek ve kahkaha atmak insanların sadece ruh halini iyileştirmekle kalmıyor, aynı zamanda fiziksel ve zihinsel sağlığın üzerinde de olumlu bir etki yaratıyor. Bu konuda araştırmalar yapıldığını belirten Kardiyoloji Uzmanı Dr. Çetin Gül, gülmek ve kahkaha atmanın kardiyovasküler hastalıklar, kalp krizi ve felç riskini azalttığının ortaya çıktığını söyledi.

TAKİP ET

Depresyona, uykusuzluğa, bunamaya bağlı semptomlara iyi geldiği, bağışıklık sistemine, insülin duyarlılığına olumlu katkı yaptığına dair bulguların yanı sıra kahkahayla gülmenin koroner kalp hastalarında olumlu etkilerini rapor eden, bir nevi “kalp koruyucu” etkisi olduğunu öne süren araştırmalar mevcut.

Türünün ilk örneği niteliğindeki yeni bir çalışma, kahkahanın özellikle kalp hastaları için gerçekten de iyi bir ilaç olabileceğini gösterdi.

Avrupa Kardiyoloji Derneği'nin Amsterdam'da düzenlenen yıllık toplantısında sunulan ve henüz hakem değerlendirmesinden geçmeyen araştırmaya göre kahkaha terapisi kalp, akciğer, atardamar ve toplardamarları içeren dolaşım sisteminin işlevsel kapasitesini artırabiliyor.

Gülmek ve kahkaha atma durumunun kalp üzerindeki etkisine ilişkin açıklamada bulunan Kardiyoloji Uzmanı Dr. Çetin Gül, yapılan araştırmalar sonucu gülmek ve kahkaha sonucu mutluluk hormonlarının artığından dolayı kardiyovasküler hastalık, kalp krizi ve felç riskinde azalma görüldüğünün ortaya çıktığını söyledi.

"Vücuttaki fizyolojik değişikliklerin bilinmesi gerek"

Gülme sırasında öncelikle vücuttaki fizyolojik değişikliklerin bilinmesi gerektiğini söyleyen Kardiyoloji Uzmanı Dr. Çetin Gül, "İnsanlar güldüğünde veya kahkaha attığında stres ve stres hormonları dediğimiz kortizon, adrenalin, dopomin gibi hormonlar azalmaktadır. Mutluluk hormonu dediğimiz hemdorfin hormonu artmaktadır. Kan basıncı-tansiyon, kan şekeri düşer, bağışıklık artar, ağrıya dayanıklılık artar, depresyon azalır. Sonuçta tüm bunlardan dolayı kardiyovasküler hastalık riskinde, kalp krizi riskinde azalma, felç riskinde azalma, kronik akciğer hastalığı ve astım hastalarında da oksijen isteğinde azalma dikkati çekmektedir. Bunları klinik olarak gösteren Avrupa Kardiyoloji Derneği'nin toplantısında sunulan ve Brezilya'da yapılan bir çalışma örneği gösterilmiştir" ifadelerine yer verdi.

"Hastalar iki gruba ayrılıp çalışma yapılmış"

Belli sayıda hastanın iki gruba ayrılarak bir çalışma yapıldığını belirten Uzman Dr. Gül, "Bir

grup hastaya 3-4 hafta boyunca siyasi içerikli yayınlar, belgesel tarzı yayınlar, yağmur ormanları gibi yayınlar izletilmiştir. Bir grup hastaya da sürekli komedi filmleri ve komedi programları izletilmiş, gülmeleri ve kahkaha atmaları sağlanmış. Aylar sonra iki grup arasında yapılan fizyolojik testlerde, kalp ve damar sistemine yönelik yapılan testlerde komedi izleyen ve gülüp kahkaha atan grupta kalbin oksijen pompalamasının yüzde 10 daha yüksek olduğu görülmüş. Bu da gülmek ve kahkaha atmanın kardiyovasküler hastalık riskinde, kalp krizi riskinde, felç riskinde azalma yaptığının bir ön çalışması olarak görülmüş" ifadelerine yer verdi.

"Kalıplaşmış deyimlerin anlamı var"

Türk toplumundaki bazı kalıplaşmış deyimler olduğuna değinen Uzman. Dr. Gül, "Tüm bunlar dışında bazen Türk toplumunda "gülmekten öldüm", "gülmekten bayıldım" "gülmekten yarıldım" yada "gülmekten altıma işedim" gibi bazı deyimler vardır. Bunlar da bazen nefesimiz tıkanacak kadar aşırı derecede katılarak yada kahkaha atarak gülmenin zararlı olabileceğini gösteren terimler aslında" dedi.

Bu deyimlerin hepsinin bir anlamı olduğunu söyleyen Uzman. Dr. Gül, halk arasında yaygın olarak kullanılan 'Gülmekten Bayıldım' deyiminin gülme krizinde aniden tansiyon düşmesiyle birlikte beyine az kan gittiği için geçici bilinç kaybı ve bayılma yaşanabileceği anlamına geldiğini aktardı.

aşırı derecede gülme krizi sırasında kalp ritim bozukluğu ve ani kalp krizi nedeniyle ölümler görüldüğünü söyleyen Uzman Dr. Gül, bu duruma da ' Gülmekten öldüm' deyiminin yakıştırıldığını belirtti.

Aşırı gülme sırasında idrar yollarındaki kaslarda gevşeme olduğundan idrar kaçırma yaşanabildiğini belirten Uzman. Dr. Gül, bunun da 'Gülmekten altıma işedim' deyimi ile tanımlandığını aktardı.

Yoğun gülme krizi sırasında kalbin yırtıldığının bile gözlendiğini söyleyen Uzman Dr. Gül, buna da eskiden beri 'Gülmekten yarıldım' deyiminin yakıştırıldığını ifade etti.

Gülmenin faydalarının yanı sıra bu tür zararlarının da göz önünde bulundurulması gerektiğine değinen Uzman Dr. Gül, gülmek ve kahkaha atmanın dozunda olduğu takdirde sağlık açısından çok faydalı olduğunu dile getirdi.

Dilek Şahin

DİLEK ŞAHİN

Bakmadan Geçme