Gümrük Sorunları Masaya Yatırıldı
Edirne Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO)' da Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Yaman Ocak'ın katılımıyla 'Ticaretin Kolaylaştırılması ve Gümrük Uygulamaları' hakkında toplantı gerçekleştirildi. Ocak:' İki buçuk yıldan beri de Kapıkule'deyim. TIR kuyruğu benim teşkilata girdiğim zamandan beri var. Ama şunu söylemek lazım ihracatımız da artıyor. Geçen yıldaki rakamlara baktığımızda biz 750-800'e sevinirken, şu anda 850 araca sevinmiyoruz' dedi.
Etso Meclis salonunda gerçekleşen toplantıya Etso Başkanı Recep Zıpkınkurt, kamu kuruluşları, özel sektör kuruluşları temsilcileri ile iş dünyasından birçok katılımcı katıldı.
Recep Zıpkınkurt, toplantının amacının Edirne'de gümrüklerde işadamlarının yaşadığı sıkıntılar ve geçişlerdeki problemlerle ilgili hem nakliyatçıların hem de esnafların sorunlarını gündeme getirmek olduğunu ifade etti. Ayın 25'inden itibaren Ukrayna, Moldova, Rusya ve Belarus ülkesine giden bitki-sağlık Tırlarının Hamzabeyli'ne yönlendirileceğini belirten Ocak, amacın kuyrukları azaltmak ve kendi ihracatçı ve nakliyecileri mağdur etmemek olduğunu vurguladı.
“Projelerle Sorunlar Çözüme Kavuşturulacak”
İlerleyen günlerde hayata geçirilecek olan bir Kapıkule'de devam eden bir veteriner sınır kontrol noktası, TIR Parkı'nın genişletilmesi ve tek durak sistemiyle ilgili olarak proje olduğunu belirten Ocak, şunları kaydetti: “Mutlaka bilginiz vardır son dönemde bir refleks olmuştu özellikle Bulgaristan varışlı TIR'ların Hamzabeyli'ye yönlendirilmesiyle ilgili. Aslında bunun amacı gerçekten Kapıkule'deki yükü hafifletmekti ama tabii ki paydaş olarak Bulgaristan'ın da buna irade göstermesi gerekiyordu ama olmadı. Çünkü Leşova'dan sonraki yolun biraz daha 2'nci, 3'üncü sınıf yol olduğu için buradan geçişlerin engelleneceği, buradaki nakliyecilerin de mağdur olacağı düşüncesiyle burada geri adım atılmadı. Ukrayna, Belarus, Rusya ve Moldova'ya giden özellikle bitki-sağlık ürünleri taşıyan ürünler oradan sevk edilmeye devam edilecek. Leşova sınır kapısında transit bitki sağlığı açık. Aslında yol Hamzabeyli'den daha kısa olmasına rağmen bunlar Kapıkule'yi neden tercih ediyor? Çünkü Hamzabeyli'deki 5 kilometre kuyruğa girmektense Kapıkule'deki 10 kilometre kuyruğa girmeyi tercih ediyor. Ama son dönemde Hamzabeyli'de, karşıdaki gümrük idaresiyle aramızdaki iletişimin koordineli olmasıyla 450 – 500'leri çok rahat görebiliyoruz. Bu 500 rakamını da 2 peronda yapıyoruz. Kaptan Andrevo'ya geldiğimiz biliyorsunuz orada 8 durak var. Sayın bakanımızın da yaptığı açıklamayla 2 peron daha ilave edildi bu sayı 10'a çıktı. 10 peronda ben burada 1000'in üzerini test ederken Hamzabeyli'de 2 peronda 500'ü çok rahatlıkla yakalıyoruz. Bu da oradaki gümrük idaresinin biraz daha hızlı bir şekilde olaya irade göstermesinden kaynaklanıyor.”
Ocak, Edirne'de ticaret anlamında her türlü kolaylığı sağlamak için uğraştıklarını fakat devletin bu konuda üst bir yaptırım gücü olduğunu vurguladı.
“İşlemesi Gereken Bir Prosedür Var”
Ülkelerdeki gümrük sisteminin farklılık göstermesinden dolayı sıkıntıların yaşandığının altını çizen Ocak, “Gümrük İdaresi'ndeki işlem süreçleriyle bizim gümrük idaremizdeki işlem süreçleri farklı. Yani biz Türkiye'ye giren araçları 'geçici ithalat rejimi' dediğimiz belli sürede Türkiye'de kalma ve çıkma prosedürü içerisinde kayıt altına alıyoruz ve bunları takip etmek zorundayız. Bulgaristan Gümrük İdaresi aynı anda 200 arabayı benim sahama gönderdiği takdirde ben bu 200 arabayı 1 saatlik zaman diliminde bitirebiliyorum. Sıkıntı buradan kaynaklanıyor. Yazın da aynı şeyi yaşıyoruz. Gümrük sahamız 1 saat önce bomboş, 1 saat sonra 350 araba var gümrük sahasında. Vatandaş diyor ki; 'ben hızlı bir şekilde geçeyim' ama benim de bir prosedürüm var, benim bir kontrolüm var. Ülkemizin içinde bulunduğu durumu biliyorsunuz. Evet, Edirne bizim canımız ciğerimiz. Ticaret erbabına biz her türlü kolaylığı sağlıyoruz ama devletin de başka bir aklı var, 'bana bunları yapmak senin zaten görevin' diyor 'bunun haricinde bana güvenliği de, denetimi de sağla' diyor. Adam diyor ki tescilden sonra şu kadar bekledim. Pasaport mahallinden geçtikten sonra pasaportlara tek tek bakmak zorundayım ben.” Şeklinde konuştu.
Güvenlik anlamında Kapıkule'de yeni bir uygulamanın hayata geçtiğini söyleyen Ocak, önümüzdeki günlerde üç peron giriş, üç peron çıkış olmak üzere altı peronlu bir sisteme geçilerek sorunların çözülmeye başlanacağı müjdesini de verdi.
İpek Deniz