Gümüş kararması zararlı mıdır?

Son dönemlerin gözde yatırım araçlarından birisi olan gümüş, takılarda da en çok tercih edilenler arasında yer alıyor. Ancak, takılarla ilgili yanlış bilinen doğruları da unutmamak gerek. Edirne'de 30 yıldır altın ve gümüş tamirciliği yapan Bülent Tomruk, takı kararmalarına yönelik detaylar anlattı.

TAKİP ET

Gümüş takılar, hem şık ve zarif dokunuşları hem de çeşitli modelleri ile tamamlayıcı aksesuar olarak hayatın her alanında sıkça tercih ediliyor. Gümüş küpeler, kolyeler, bileklikler ve yüzükler günümüzde yalnızca kadınlar tarafından değil, erkekler tarafından da kullanılıyor.

Gümüş kullanımının yararları bilimsel olarak da kanıtlandı.Takıların uzun süreli kullanım sonucu kararması bazı vatandaşları endişelendiriyor. Gümüş takıların kararmasının sağlık açısından bir zararı olmadığını belirten Bülent Tomruk, gümüş takıların evdeki yöntemlerle beyazlatılabileceği gibi, eski parlaklığına kavuşması için gümüşçülere başvurulabileceğini söyledi.

İmitasyon ve bijuteri ürünlerinin kararmasının insan vücuduna zarar verdiğini söyleyen Tomruk, gümüş madeninin de kararma yaptığını ancak bir zararı olmadığını ifade etti.

Gümüşün vücuttaki toksinleri kendine çektiğinde kararma yaptığına değinen Tomruk, kararma yapmayan gümüşlerin sahte olma olasılığının yüksek olduğuna dikkat çekti.

Gümüşlerin uzun süreli kullanımında toksinleri çekerek kararmasının iyi bir özellik olduğunu, ancak vatandaşların bazen bu durumda endişeye düştüğünü hatırlattı.

Gümüş takılarının ilk günkü gibi parlak görünmesini isteyenlerin genellikle kendi yöntemleriyle deneyip yeterli sonuç alamadığında kendilerine başvurduğunu aktaran Tomruk, "Takıları evde parlatmak çok kolaydır. Karbonat,limon ve okulda kullanılan silgiler bu yöntem için idealdir. Fakat yeni alınmış gibi parlak bir gümüş istiyorlarsa bize getirmeliler , evde yapılan işlem yeterli olmaz" dedi.

Gümüşün sadece takı değil, aynı zamanda iyi bir yatırım aracı olduğuna değinen Tomruk, gümüşün külçe şeklinde alımının daha karlı olduğunu vurguladı.

"Yatırım için alınacaksa külçe olarak alınmalı"

Ayrıca gümüşün altından daha uygun fiyatlı bir yatırım aracı olduğuna dikkat çeken Tomruk, “Gümüş ve altın geri dönüşümü yüksek maddelerdir. Gümüş, yatırım aracı olarak da kullanılıyor. Ancak bunların takı olarak alınması doğru değildir. Yatırım için alınacaksa külçe olarak alınmalı. 1 kilosu 30-35 bin arası olduğu için insanlar yatırım için gümüşü de tercih ediyorlar” dedi.

İpek Esma Çeşme

İPEK ESMA ÇEŞME

Bakmadan Geçme