'Günlük kiralık evler daha güvenli ve huzurlu olacak'

İçişleri Bakanlığı tarafından kimlik bildirme kanununun uygulanması ile ilgili yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair yönetmeliğin resmi gazetede yayımlanmasının ardından günlük kiralık evlerde kimlik bildirme zorunluluğu getirildi.  Trakya Umum Emlak Müşavirleri Derneği Edirne Şubesi 2. Başkanı Namık Babacan, yeni düzenleme ile bu tarz yerlerde kalmanın daha huzurlu ve güvenli olacağını belirtti.

TAKİP ET

Bildirimler işleticiler tarafından, belirlenen süre içerisinde genel kolluk kuvvetlerinin bilgisayar terminallerine bağlanılarak elektronik ortamda da yapılabilecek. Bildirimlerin elektronik ortamda yapılması durumunda muhtar onayı aranmayacak.

İçişleri Bakanlığı tarafından günlük kiralık evlerde kimlik bildirme zorunluluğu getirildiğini ve bu bilgilerin de 5 yıl saklanmasının zorunlu olduğunu söyleyen Trakya Umum Emlak Müşavirleri Derneği Edirne Şubesi 2. Başkanı Namık Babacan, yeni düzenleme ile bu tarz yerlerde kalmanın daha huzurlu ve güvenli olacağını belirtti.

Eskiden günübirlik kiralık verilen dairelerin vergiye tabi olmadığı gibi emniyete de bildirilmesinin zorunlu olmadığını hatırlatan Babacan, yeni yasa ile belli değişiklikler yapıldığını ve bazı kurallar getirildiğini ifade etti.

“Her konaklayan kişi için kimlik kaydı yapılması gerekiyor”

Her konaklayan için kimlik kaydı yapılması gerektiğini dile getiren Babacan, “Yapılan kanunlaşma ile birlikte bir düzenleme geldi. Eskiden derebeylik gibi bir durumdu. Herkes kafasına göre istediği evi kiralayabiliyordu. Karşısında muhatap bulamıyordu ve problemler çıkabiliyordu. Edirne'de bu tarz yerler pek fazla yok genelde apart otel türü yerler var. Bunlar da kayıt altına alındığında yurt dışından ve ya yurt içinden gelen turistler kimlik bildirmek zorunda olacak. Bu bilgiler emniyete bildiriliyor. Emniyet burada sıkıntı olduğunda daha rahat tespit yapacak. Bu tarz yerlerde kalmak daha huzurlu ve güvenli olacak” dedi.

“Yanlış yapma olasılığı çok düşük olacak”

Edirne'de büyük bir turizm olduğunu vurgulayan Babacan, “Yurt içi ve yurt dışı yoğun ziyaretçi alıyoruz. Son zamanlarda günübirlikçilik yapan arkadaşlardan daha önce sıkıntılar yaşandığını duyuyoruz. Şimdi kayıt altına alınınca daha disiplinli olacak ve insanlar muhatap alacağı kişiyi bilecek. Bir olumsuzluk olduğunda polis ya da ilçelerde jandarma bu duruma en kısa zamanda ulaşabilecek. Onlara ulaşmadan önce işletme sahibi ile muhatap olabilecekler. Tüm bilgiler kayıt altında olacak ve yanlış yapma olasılığı da çok düşük olacak. Olaylar da azalmış olacak. Yapılan kanunlar bazen zorlayıcı olsa da halkın güvenliği için çok faydalı olacaktır" şeklinde açıklamada bulundu.

Özlem Ceylan

Bakmadan Geçme