Gurbetçi yoğunluğunun artması bekleniyor

Yıllık izinlerini ve Kurban Bayramı'nı ailelerinin yanında geçirmek isteyen Avrupa'da yaşayan Türk vatandaşların, Kapıkule Sınır Kapısı üzerinden yurda gelişleri devam ediyor. Sınır kapısında incelemelerde bulunan Vali Hüseyin Kürşat Kırbıyık, gurbetçi vatandaşların ülkeye girişte en hızlı şekilde, gerekli hizmetleri alarak giriş ve çıkışlarını kolaylaştırmayı hedeflediklerini belirtti.

TAKİP ET

Edirne Hüseyin Kürşat Kırbıyık ve Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı (YTB) Abdullah Eren Kapıkule Sınır Kapısı'nda yaşanması muhtemel gurbetçi yoğunluğuna karşı alınan tedbirler ve geçişlerin hızlı yapılması noktasındaki çalışmaları yerinde inceledi.

Kapıkule Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye giriş yapan gurbetçilerin duygularına ortak olan Vali Kırbıyık ve YTB Başkanı Eren, yurt dışında yaşayan vatandaşların Türkiye'ye girişlerinde alınan önlemler ve yapılan işlemler hakkında bilgi aldı.

“Hedefimiz gurbetçilerimizin giriş ve çıkışlarını kolaylaştırmak”

Son günlerde gurbetçilerin gelişlerinde artış olduğunu söyleyen Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık, gurbetçilerin ülkeye girişte en uygun ortamda ve en hızlı şekilde gerekli hizmetleri alarak giriş ve çıkışlarını kolaylaştırma ve memnuniyetlerini sağlama noktasının en temel hedefleri arasında olduğunu belirtti.

“140 personel takviyesi oldu”

Yaşanan gurbetçi yoğunluğu karşısında gerekli tüm önlemleri aldıklarını belirten Vali Kırbıyık, personel ile ilgili bir sıkıntının olmadığını ve gerekli takviyelerin yapıldığını vurguladı.

Edirne İl Emniyet Müdürlüğü'nden yaklaşık 140 personel takviyesi yapıldığını söyleyen Vali Kırbıyık, “Yine gümrük teşkilatına da 75'in üzerinde takviye personel buraya geldi ve göreve başladı. Geçişler Yoğun bir şekilde devam edecek. Temmuz ayı içerisinde de bunun devam edeceğini bekliyoruz. Son 2 yılda Kovid-19 salgınının da etkisiyle gurbetçilerin gelişleri oldukça düşmüştü. Bu yıl temel beklentimiz 2019 yılından daha yüksek sayıda gurbetçinin ülkeye gelmesi yönünde olacak. Gerek tatil için gerek memleketlerini ziyaret için yolda olan ve yola çıkacak gurbetçilerimize hayırlı yolculuklar diliyoruz. Allah kazasız belasız güzel yolculuklar nasip etsin. Bizler onları burada görmekten büyük bir mutluluk duyuyoruz” diye konuştu.

Gurbetçilerin Kapıkule'ye girdikten sonra vakit geçirebileceği ve dinlenebilecekleri çocuklarıyla ihtiyaçlarını giderebilecekleri alanlar oluşturduklarını aktaran Vali Kırbıyık, dönüş yolculuklarında da oluşacak yoğunluğa karşı gerekli hazırlıkları devam ettirdiklerini ifade etti.

Özellikle uzun yoldan gelenleri ve yorgun olanları Edirne'de misafir etmekten mutluluk duyacaklarını söyleyen Vali Kırbıyık, gurbetçilerin birkaç saat de olsa Edirne şehrine gelip o iklimi yaşamalarını, Edirne'nin güzelliklerini, paylaşmalarını arzu ettiklerini dile getirdi.

“Avrupa'daki Türklerin her konuda yanında olmaya çalışıyoruz”

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Abdullah Eren burada yaptığı açıklamada, bu yıl yoğun bir şekilde Almanya başta olmak üzere Fransa, Belçika, Hollanda, Avusturya gibi Avrupa'nın çeşitli ülkelerinden Anavatan Türkiye'ye gelen Avrupalı Türklerin Kapıkule Sınır Kapısı'ndan girişlerinde uygulanan tedbirleri ve hızlılıkları yerinde incelediklerini ve bilgi aldıklarını söyledi.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı olarak yurtdışında yaşayan vatandaşların her konuda yanında olmaya gayret ettiklerini söyleyen Eren, “Sosyal kültürel ve eğitim politikaları eğitim faaliyetleri düzenliyoruz. Gençlerimizi Türkiye'ye kamplara, gezilere getiriyoruz. Yurt dışındaki STK'larımıza destek oluyoruz. Türkçe ve Türk kültürüyle alakalı ve Türklerin oradaki durumlarını güçlendirecek faaliyetlerde bulunuyoruz. Irkçılık, ayrımcılık gibi farklı konularda vatandaşlarımızın yanında oluyoruz. Vatandaşlarımızı uçtan uca bir hizmet vermeye çalışıyoruz. Buradaki genel mottomuz bir vatandaşımız varsa oradayız ve Türkiye'nin bir diaspora politikası aslında oluşmasını istiyoruz ki bu da oluşuyor. Hem dış politikada, hem iç politikada Türkiye kendisi faaliyetlerini, hizmetlerini yürütürken yurt dışındaki vatandaşlarının da birer hizmet alıcı olduğunun artık eskisinden çok daha fazla farkında” ifadelerine yer verdi.

“Gurbetçilerimiz e çocukları için çeşitli ikramlarımız oluyor”

Son 15 yılda Devletin sınır kapılarında kapasite genişletmesi yaptığını dile getiren Eren, “Bu kapsamda işte görüyorsunuz böyle güzel bir tesiste, kafile sınır kapısında her sene bir buçuk milyondan fazla insanımız Türkiye'ye araçlarıyla giriş yapıyorlar. Bu. Gurbet pusula yolculuğunda gerek Sırbistan'da verdiğimiz hizmetle gerek burada verdiğimiz hizmetle vatandaşımızın en temel olarak yanında olduğumuzu göstermek istiyoruz. Sınır Kapılarından giriş yapan vatandaşlarımıza çeşitli ikramlarımız, çocuklara ise dergi ve çeşitli hediyelerimiz oluyor. Dönüş yolunda yoğun beklemelerde vatandaşlarımızın daha iyi hizmet alabilmesi için onları rahatlatacak bir takım oyun alanları, gölgelikler ve ücretsiz içecekler onlara sunuyoruz” şeklinde açıklamada bulundu.

1 Haziran'dan, bugüne ise Kapıkule'den 313 bin gurbetçi ve 85 bin gurbetçi aracının giriş işlemi yapıldığı belirtildi.

Kapıkule Sınır Kapısı'nın hemen dışında ise ücretsiz ikramlar ve aynı zamanda PTT standı kurulması yine gurbetçilerin rahatlıkla dövizlerini bozdurup HGS işlemlerini gerçekleştirebilmesini sağlıyor. Aynı zamanda gurbetçilerin sıra beklerken dinlenebilmeleri ve ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için ücretsiz otopark hizmeti de yine yapılan hizmetler arasında yer alıyor.

İpek Esma Çeşme

Bakmadan Geçme