Hatay'daki ilk sahra hastanesi, Edirne İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri tarafından kuruldu
Edirne'de 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla Atatürk Anıtı'nda çelenk töreni düzenlendi. Törende konuşan Edirne İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. M. İshak Yıldırım, İstanbul-Marmara depremi beklendiği için hazırlıklı olduklarını ve Sağlık Bakanlığı ile görüşüp UMKE depolarındaki malzemeleri deprem bölgesine gönderdiklerini ve Hatay'daki ilk sahra hastanesinin, Edirne ekipleri tarafından kurulduğunu söyledi.
14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla Atatürk Anıtı önünde düzenlenen tören çelenk sunumu ile başladı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından ise konuşmalara geçildi.
Düzenlenen törene, kamu ve özel hastane hekimleri ile sağlık çalışanları katıldı.
"Edirne olarak UMKE bölge koordinatörüyüz "
Bu yıl buruk bir tıp bayramı yaşadıklarını söyleyen Edirne İl Sağlık Müdürü Dr. M. İshak Yıldırım, hekim ve sağlıkçı oldukları için mutlu, ama aynı zamanda yaşanan deprem felaketinden dolayı üzgün olduklarını ifade etti.
Edirne İl Sağlık Müdürlüğü olarak, İstanbul-Marmara depremi beklendiği için hazırlıklı olduklarını hatırlatan Dr. Yıldırım, aynı zamanda UMKE bölge koordinatörü olduklarını ve Tekirdağ, Kırklareli ile Edirne illerinin koordinasyonunu sağladıklarını dile getirdi.
"Hatay'da ilk sahra hastanesi Edirne ekipleri tarafından kuruldu"
Sağlık Bakanlığı ile görüşüp UMKE depolarını gerekli tüm sahra hastaneleri, jeneratörler, çadırlar, tıbbi malzemeler ile doldurduklarını belirten Dr. Yıldırım, depremin yaşandığı gece tüm idari kadrolarla ayakta olduklarını ve Hatay'daki ilk sahra hastanesinin, Edirne İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri tarafından kurulduğunu söyledi.
Bölgeye yaklaşık 200 bin kalemin üzerinde ultrason, birkaç apartmanı besleyecek jeneratör de dahil olmak üzere tıbbi malzeme götürüldüğünü aktaran Dr. Yıldırım, "Bunlarla gurur duyuyoruz. Güçlü bir devletiz, duyarlı bir milletiz. Elimizden geleni herkesin yaptığı gibi yapmaya çalıştık. Sahada bu hizmetleri veren, deprem bölgesinde çalışan ya da ilimize gelen depremzedelere hizmet veren tüm sağlık çalışanlarına teşekkür ederim. Allah bir daha böyle bir felaketi yaşatmasın" ifadelerine yer verdi.
6 Şubat tarihinde ülkemizde meydana gelen ve 11 ili etkileyen bir deprem yaşandığını hatırlatan Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun, depremlerde yaklaşık 50 bin yurttaşın hayatını kaybettiğini ve bunların 102'si hekim olmak üzere 500'ünü aşkın vatandaşın sağlık emekçisi olduğunu ifade etti.
Depremde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet dileyen Prof. Dr. Altun, "Yaşanan bu doğal afette on binlerce insan yaralandı. Büyük bir bölümü engelli hale geldi. 85 milyon insanda çok ciddi travma meydana geldi. Depremin yıkıcı gücünün yüksek olması geniş bir coğrafyayı etkiledi. Yaşama adanmış bir mesleğin mensupları olarak bu acıların tekrar yaşanmaması bir doğal felaketin yapay felakete dönüşmemesi için gerekli önlemlerin alınması amacıyla gereken tedbirin alınmasını istiyoruz" dedi.
" İstanbul-Marmara depreminin ciddi bir nüfusu etkileyecek"
Gelecekte olması beklenen ve riskin çok arttığı, İstanbul-Marmara depreminin ciddi bir nüfusu etkileyeceğini vurgulayan Altun, "Bu depremden görece daha az etkilenmesi beklenen yerleşim yerleri Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ ilinin kuzey bölgeleri. Dolayısıyla İstanbul'a yardım bu iller üzerinden sağlanacak, yaralılar bu illere gelecek. Bu sürece hazırlık açısından ilimizdeki tüm sağlık kuruluşlarının, devlet-üniversite-özel hastane, aile sağlığı-toplum sağlığı merkezi ayrımı yapılmaksızın, risk analizleri ve depreme dayanıklılık boyutlarının ne düzeyde olduğunun saptanması, güvenli hizmet alanlarının oluşturulması gereklidir. Bu sürece hazırlık açısından; meslektaşlarımıza, olağan dışı durumlarda sağlık hizmetleri ve hekimlik, hekim dışı sağlık çalışanlarına da acil durumlarda hasta yönetimi" konularında hatırlatma eğitimlerine başlamanız gerekiyor, il sağlık müdürlüğü tabip odası, ilimizde sağlık alanındaki sendikalar ve derneklerle birlikte bu eğitimleri yapabilecek yetişmiş insan iş gücüne sahip olduğumuzu biliyoruz" ifadelerine yer verdi.
Zor günlerde sağlığını hiçe sayarak kendini feda eden ve müdahalede bulunan hekimlere ve tıp öğrencilerine yönelik tıp bayramının aslında sağlık çalışanlarının öneminin bir göstergesi olduğunu söyleyen Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Filiz Akata, sağlık çalışanlarının depremlerde canla başla çalışarak hastalara bakıp yaraları sarmaya çalıştığını ifade etti.
Düzenlenen program fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.
Özlem Ceylan