Hatay'ın yöresel lezzetleri Edirne'de

Hataylı depremzede kadınlardan oluşan 'Üreten Eller Kadın Üretim ve İşletme Kooperatifi', Hatay'ın yöresel ürünlerini Edirne Yöresel lezzetler fuarına taşıdı. Kurulan Yöresel Ürünler Fuarı'nda stant açan kadınlar, Hatay'ın coğrafi işaretli ürünlerini fuara taşıdı.

TAKİP ET

1. Murat Mahallesi Atatürk Bulvarında kurulan ve 10 gün boyunca açık kalacak 'Gastronomi Künefe Kebap ve Yöresel Ürünler Festivali' başladı. Edirnespor'a destek fuarında Hataylı kadınlarda yerini aldı. Fuarda stant açan ‘Üreten Eller Kadın Üretim ve İşletme Kooperatifi' Hataylı kadınlar yöresel ürünlerini tezgâhlarda tanıtmaya, anlatmaya ve ekonomilerine can vermeye devam ediyor.

Üreten Eller Kadın Üretim İşletme Kooperatifi çalışanı Sibel Günben, Hatay'ın dünyaca ünlü zahterli çörek, halhalı zeytini, geyik boynuzu biberinden yapılan biber reçeli, kömbeler, şekerli kahkeleri, tuzlu yoğurdu ve kış kabağını başka bir coğrafyada yapmanın mümkün olmayacağını söyledi.
Günben, “Hataylı yirmi depremzede kadının kurduğu kooperatifimizde biri defne yağıyla uğraşıyor, kimi sabunla uğraşıyor, kimi de nar ekşisi yapıyor. Ben bu kadınların ürünleri fuarlara götürüyorum. Tanıtımını ve satışını yapıyor. Ev ekonomilerine destek olmalarına aracı oluyorum.” Dedi.

Günben, sözlerine şöyle devam etti; “İnsanların doğal ürün kullanmaları için bu tür fuarların çok faydalı olduğunu düşünüyorum. Nar ekşisini geleneksel yöntemlerle üretiyoruz. Eski usul nenelerimizin yaptığı gibi yapıyor, narları yıkıyorlar ve odun ateşinde pişiriyorlar. Asla makine cihaz görmüyor. Hatay'ın defneyaprağı var. Defne yağını çıkarıyorlar. Çok çetrefilli. Kaynatıp defne yağından hem sabun üretiliyor, hem de masaj yağı oluyor. Sarı kantoran yağı üretiyorlar. Dağ başından dağ kekiklerimiz salçalarımız var. Hem kaynatıp hem güneşte kurutuyorlar. İki sene bozulmaz depremden etkilenmeyen tek yer köylerimiz çok şükür ki kadınlarımız ürettikçe Hatayı kalkındırmaya çalışacağız.” diye konuştu.

MELİH BARAN

Bakmadan Geçme