Hem geri dönüşüme katkı sağlıyor, hem de çevredekilere örnek oluyor

Son yıllarda çevre dostu uygulamalara olan ilgi artarken, geri dönüşümle ev dekorasyonu yapan 61 yaşındaki Fevziye Sakarya, bahar hazırlığı çerçevesinde plastik kutuları yeniden tasarlayarak sanat eserine dönüştürüyor.

TAKİP ET

Plastik ürünler ve eşyalara karşı olan Edirneli 61 yaşındaki Fevziye Sakarya, geri dönüşüme katkı sağlamak amacıyla bulduğu her fırsatı değerlendiriyor. Eski eşyaların çöp olmasını engelleyip günümüze uygun hale getiren Sakarya, yaptığı çalışmalarla geri dönüşümün önemine dikkat çekiyor. 1990'lı yıllardan beri kullandığı ve eskimeye yüz tutmuş eşyaları değiştirmek yerine, boyayarak farklı bir eser ortaya çıkaran Sakarya, bahara hazırlık yapıyor. Evinin her köşesini geri dönüşüm malzemeleriyle donatarak çevreye duyarlı bir yaşam tarzı benimseyen Sakarya, bu kez plastik kutuları saksıya dönüştürme fikrini hayata geçirdi. Geri dönüşümün önemine dikkat çeken Sakarya, komşuları ve yakın çevresine de örnek oluyor. Evine gelen herkes, plastik malzemeleri atmak yerine dönüştürüyor.

'Plastik kutuları boyayarak şık ve estetik saksılara dönüştürüyor'

Baharın gelmesiyle birlikte evini renklendirmek isteyen Sakarya, kullanmadığı plastik kutuları boyayarak şık ve estetik saksılara dönüştürüyor. Renkli boyalarla dekore edilen plastik kutular, her türlü bitkiyi barındırabilecek şekilde düzenleniyor ve evin her köşesinde yeşil bir dokunuş yaratıyor.

Bu yaratıcı dönüşümle, hem doğaya katkı sağlamayı hem de plastik atıkların yeniden kullanılmasını teşvik etmeyi amaçlayan Sakarya, çevre dostu bir yaşam sürdürmenin herkes için mümkün olduğuna dikkat çekiyor. Plastik kutuları saksıya dönüştürmek, yalnızca dekoratif bir çözüm olmakla kalmayıp, aynı zamanda sürdürülebilir bir yaşam tarzının da simgesi haline geliyor. Sakarya'nın geri dönüşüm çalışmaları, çevre bilincinin artması adına ilham verici bir örnek teşkil ederken, birçok kişi de bu fikirden ilham alarak kendi evlerinde benzer eserler ortaya çıkarmaya başladı.

Görüntüsü deforme olmuş, çizilmiş, dökülmeye başlamış eski mobilyaları boyayarak ve süsleyerek yenileyen Sakarya, insanların çöpe atmayı düşündüğü eşyaları hayata döndürüyor.Geri dönüşüm serüvenine ilk olarak kızının odasındaki mobilyaları boyamakla başlayan Sakarya, şimdilerde ise eskimeye yüz tutmuş ne varsa boyuyor ve onlara yeniden hayat veriyor.

Günümüzde birçok kişinin eskidi, rengi soldu gibi sebeplerle evdeki eşyasını değiştirirken, 61 yaşındaki Fevziye Sakarya hem geri dönüşüme katkı sağlıyor, hem de çevre bilinci oluşturmaya çalışıyor.

Eski eşyaların çöp olmasını engelleyip günümüze uygun hale getiren Sakarya, komşularını da geri dönüşüme katkı sağlamaya teşvik ediyor. Yakın arkadaşlarının ve komşularının evlerindeki eskimeye yüz tutmuş eşyalarını da talepleri üzerine boyayarak yeni alınmış havası yaratan Sakarya, çevredekilerden de takdir topluyor. Babadan kalma çiftçilik işini de sürdüren Sakarya, tarla işlerinden arta kalan zamanlarını eski eşyaları, plastik kutuları ve şişeleri süslemekle geçiriyor.

Plastik ürünleri de çöpe atmak yerine sanat eserine dönüştüren Sakarya, zaman zaman komşularıyla birlikte atölye çalışmaları da yapıyor.

'Birçok şeyi geri dönüştürüyorum'

Birçok şeyi geri dönüştürdüğünü söyleyen Sakarya, 'Evimde gördüğünüz her şey geri dönüşüm. Dönüştürmekten de büyük zevk alıyorum. Hatta bana artık bir mobilya alıp eve koymak çok yavan geliyor. Onda sanki kişiliğimden bir şey bulamıyorum. Ama yaptıklarımla kişiliğimi sergilediğimi düşünüyorum ve evimde huzur buluyorum' ifadelerine yer verdi.

'Plastik kutulardan saksı tasarlıyoruz'

Geri dönüşüm konusunda birçok kişide farkındalık oluşturduğunu belirten Sakarya, 'Komşum hatta bir şey bulduğu zaman bana gösteriyor bunu atmalı mıyım, dönüşüme değer mi? Hemen böyle bir istişare yapıyoruz. Dönüştürülecek her şeyi dönüştürüyoruz. Bahar geldi artık her yer çiçeklenecek. Çiçekler zaten çok güzel Ama güzel bir saksının içinde daha da güzel oluyorlar. Öyle sıradan ya da plastik bir saksı kullanmaktansa bu şekilde bir çalışmayla değişik bir saksı ortaya çıkarmak daha iyi oluyor. Özellikle plastiğe çok karşıyım, hiç sevmiyorum. Plastikleri plastikten çıkarıp farklı bir görünüm kazandırıyoruz. Güzel ve şık oluyor ' şeklinde konuştu.

DİLEK ŞAHİN

Bakmadan Geçme