İklim değişikliği denizlerdeki balık bolluğunu olumsuz etkiliyor
Bu yıl av sezonunda balık bolluğunun yaşanmaması fiyatları da etkiledi. Hava sıcaklıklarının istenilen seviyeye düşmemesi nedeniyle büyük balıklarda azalma görüldü. İklim değişikliği nedeniyle balık bolluğunda dengesizlik yaşandı.
Dünya genelinde artan iklim değişikliği, denizlerin ekosistemlerinde ciddi dengesizliklere neden oluyor. Yapılan son araştırmalar, iklim değişikliğinin denizlerdeki balık bolluğunu da olumsuz etkilediğini gösteriyor.
Artan deniz suyu sıcaklıklarının ve asitliğin balık popülasyonlarını ciddi şekilde etkiliyor. Sıcaklık artışı, birçok balık türünün yaşam alanlarını değiştirirken, bazılarının da göç yollarını etkiliyor. Bunun sonucunda, bazı balık türlerinin azalması ve hatta yok olmasıyla sonuçlanabilecek ekosistem dengesizlikleri yaşanıyor.
Özellikle endüstriyel faaliyetler ve sera gazı salımları, deniz suyunun asit oranını artırarak deniz yaşamını olumsuz etkiliyor. Bu durum, deniz organizmalarının kalsiyum karbonat tabanlı yapılarını olumsuz etkileyerek balık ve diğer deniz canlılarının yaşamını zorlaştırıyor.
Balık Pazarı esnaflarından Yusuf Çimen, bu yıl av sezonu başlangıcında hamsi bolluğunun yaşandığını bu durumun fiyatlara da yansıdığını söyledi.
Zaman zaman hamsinin kilogramının 20 liraya kadar düştüğüne değinen Çimen, “Hava sıcaklıkları bir türlü istenilen seviyeye düşmedi. Kar yağışı ve soğuk havanın olmayışı balık bolluğunu olumsuz etkiledi. Denizler soğumadı ve rüzgâr av sezonunu etkiledi. İklim değişikliği çok etkiledi. Uzmanlar Karadeniz'de hamsi bolluğunun biteceğini söylüyor. Hamsi balığı Karadeniz'de bitmesi neslinin tükenmesi demek. Önümüzdeki yıllarda balık fiyatlarının daha da yüksek olmasını bekliyoruz.” Dedi.
Çimen, av sezonunun sonuna 2 ay kaldığını hatırlattı.
Nisan ve Mayıs aylarında son kez balık bolluğunun yaşanacağını dile getiren Çimen, sezon boyunca olmayan balıkları tezgahlarda taze olarak yer alacağını iletti.
Doğukan Vurgun