İklim değişikliği ile mücadelede yeşil sanayiye dönük çalışmalar yapılacak

Edirne İl Özel İdaresi ve Bulgaristan'ın Tunca Belediyesi ile Yambol Ticaret ve Sanayi Odası iş birliğinde Avrupa Birliği tarafından desteklenen  'İklim Değişikliğine Uyum için Yerel Stratejiler Projesi' toplantısında konuşan Edirne Vali Yardımcısı ve İl Özel İdaresi Genel Sekreter Vekili Eyyüp Batuhan Ciğerci,  organize sanayi bölgelerinde yeşil sanayiye dönük nasıl çalışmalar yapılabileceği, bu bölgede iklim değişikliğinin verdiği etkilere dayanarak yenilenebilir enerji noktasında gelişim ve bunun nasıl hayata geçirilebileceği noktasında bir ön görüye sahip olacaklarını vurguladı.

TAKİP ET

Edirne İl Özel İdaresi tarafından Türkiye ve Avrupa Birliği Arasında Şehir Eşleştirme (Yeşil Bir Gelecek İçin Eşleştirme) Programı çerçevesinde Bulgaristan Cumhuriyeti Tunca Belediyesi ve Yambol Ticaret ve Sanayi Odası ortaklığıyla uygulanan 'İklim Değişikliğine Uyum için Yerel Stratejiler Projesi'ne' ilişkin basın toplantısı gerçekleştirildi.

Edirne'deki kamu kurumları iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini azaltmak ve sürece uyum sağlamak amacıyla "strateji belgesi" hazırlayacak. Edirne İl Özel İdaresi, Bulgaristan'ın Tunca Belediyesi ve Yambol Ticaret ve Sanayi Odası, Yeşil Bir Gelecek İçin Eşleştirme Programı çerçevesinde İklim Değişikliğine Uyum için Yerel Stratejiler Projesi toplantısında bir araya geldi.

İl Özel İdaresi Meclis Salonunda düzenlenen toplantıya Vali Yardımcısı ve İl Özel İdaresi Genel Sekreter Vekili Eyyüp Batuhan Çiğerci, Yambol Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Stoycho Stoychev, Tunca Belediyesi AB Ofisi Müdürü Svetozer Grozev, İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Geçmiş, meclis üyeleri, Edirne Valiliği Proje Geliştirme ve Uygulama Merkezi Koordinatörü Şenol Filiz ve Proje Uzmanı Çiğdem Dönertaş ile proje ekipleri katılım sağladı.

"İklim değişikliği ile mücadele için önemli projeyi hayata geçirmek için adım attık"

Toplantının açılış konuşmasını Edirne Vali Yardımcısı ve İl Özel İdaresi Genel Sekreter Vekili Eyyüp Batuhan Ciğerci yaptı. Özellikle son yıllarda küresel ısınmanın etkisiyle değişiklik gösteren iklim ve bunun doğurduğu sonuçlarla mücadeleye dikkat çeken Ciğerci, Bu çerçevede yerel düzeyde nasıl önlemler alınabilir, ilgili kurumlarla neler yapılabilir, özellikle yapılacak işlemlerle alakalı her bir kuruma düşen sorumlulukla ilgili strateji belirlemek adına bu önemli projeyi hayata geçirebilmek için adım attıklarını söyledi.

İklim değişikliğine uyum için hazırlanacak bu yerel stratejik belgelerle birlikte artık her bir kurumun iklim değişikliğine uyum sürecinde neler yapabileceğini, nasıl yol izleyebileceğini bileceğini aktaran Ciğerci, "Özellikle çevresel etkilerin nasıl minimuma indirilebileceği, organize sanayi bölgelerinde yeşil sanayiye dönük nasıl çalışmalar yapılabileceği, bu bölgede iklim değişikliğinin verdiği etkilere dayanarak yenilenebilir enerji noktasında nasıl kendimizi geliştirip, nasıl bunu hayata geçirebileceğimiz noktasında bir ön görüye sahip olacağız" dedi.

Edirne'de özellikle Avrupa Birliği projelerinde, özellikle Türkiye-Bulgaristan sınır ötesi işbirliği programlarında öncelik arz etmesinin çok kıymetli projelerin ortaya çıkmasına bir kapı açtığını belirten Ciğerci, Bu noktada geçtiğimiz haftalarda Akdeniz Havzası Sınır Ötesi İşbirliği Programı, Karadeniz Havzası Sınır Ötesi İşbirliği Programı ve Türkiye-Bulgaristan Sınır Ötesi İşbirliği Programı ile özellikle son dönemde açılan KOBİ'lere destek programına ilişkin toplantılar gerçekleştirdiklerini hatırlattı.

“Meriç ve Tunca civarında çok önemli topraklar bulunuyor”

Toplantıda konuşan Yambol Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Stoycho Stoychev, böyle önemli bir proje nedeniyle çok mutlu olduklarını ifade etti. Edirne'nin çok önemli sorunlara çözüm üretecek olan bir bölge olduğunu belirten Stoychev, Meriç ve Tunca nehirleri civarında çok verimli topraklar bulunduğunu ve birçok insanın beslenmesine katkı sağladığını söyledi.

"İklim değişiklikleri sahip olduğumuz değerleri tehdit ediyor"

İklimdeki değişikliklerin, şu anda sahip olunan değerleri tehdit altına aldığını aktaran Stoychev, iklim değişikliğinin getirdiği sorunların bir örneği olan ve toplantı salonuna asılan afişlere dikkat çekti.

Salona asılan afilere ilişkin açıklamada bulunan Stoychev, "Bir afiş, iklim değişikliği sonucunda toprağımızın ekmek üreteceğini bırakacağını gösteriyor. Diğer bir afiş de iklim değişikliği nedeniyle tabağımızda taş olabileceğini gösteriyor. Üçüncü afişteki gibi iklim değişikliği nedeniyle maske ile dolaşmak zorunda kalmayalım. Projeye destek veren kurumlara çok teşekkür ederim” ifadelerine yer verdi.

Konuşmaların ardından Edirne ve Bulgaristan'dan toplantıya katılan heyet, birbirlerine hediye takdim etti. Hediye takdiminin ardından iki ülkenin heyeti ve Edirne Vali Yardımcısı ve İl Özel İdaresi Genel Sekreter Vekili Eyyüp Batuhan Ciğerci günün anısına fotoğraf çektirdi.

Projenin toplam bütçesinin 99 bin 520,01 Euro olduğu belirtilirken, bunu yüzde 90'ının Avrupa Birliği hibesi olarak karşılandığı, yüzde 10'unun ise kurumlar tarafından eş finansman olarak verildiği açıklandı. 1 Kasım 2023 tarihinde başlayan projenin, 31 Ekim 2024 tarihinde tamamlanacağı ve toplam sürenin 12 ay olduğu ifade edildi.

İpek Esma Çeşme

İPEK ESMA ÇEŞME

Bakmadan Geçme