İklim krizi en çok da tarımı etkileyecek
Son yıllarda dünya genelinde etkili olan iklim değişikliğinden Trakya'da nasibini alacak. Uzmanlara göre iklim krizi en çok tarımı olumsuz etkileyecek.
İklim değişikliği hayatın her alanını etkiliyor. Uzmanlara göre iklim değişikliğinden en çok da tarım etkilenecek. Türkiye'nin önemli tarım merkezlerinden olan Edirne'de iklim değişikliğinden nasibi alacak. Uzmanlar önlem alınmazsa 40 yıl içinde Trakya'daki tarım desenin değişeceğini ve su kıtlığı yaşanacağını öngörüyor.
Prof. Dr. Utku Güner Utku Güner, iklim değişikliğinin kısa sürede değişen bir faktör olmadığını söyledi.
İklim değişikliğinin yüzyıllarla ölçülmesi gerektiğini ifade eden Güner, “Bu durumda baktığımız zaman iklim değişikliği geçen yıla göre karşılaştırmak doğru olmaz. Yani her yıl değişebilir iklim. Bunda bir problem yok. Ama toplama baktığın zaman şunu söyleyebiliriz ki bu iki modelleri bunu gösteriyor. Ne yazık ki Trakya bölgesinde sıcaklık artışı bekliyoruz. Bir derecelik. Yalnızca on yedi milimetrelik bir yağmur eksilmiş bekliyoruz. Aslında bu değerler çok küçük gelebilir size. Ancak bildiğimiz tüm tarımsal faaliyetleri, bölgenin tüm iklimi değiştirebilen faktörler. Bunlar önemli sonuçlar Aslında. Ben bunları bulmuş değilim. Bunu çok daha önceden bilim insanları ortaya koyuyor. Benim bildiğim kadarıyla yirmi yıldan beri Türkiye'de bu gibi çalışmalar yapılıyor ama şöyle bir problemimiz var. Biz iklim değişikliğinin yeni fark etmiş bir toplumuz. Mesela bakanlığımız ismi ne değişti? Biliyorsunuz Çevre Bakanlığı'nın iklim değişikliği, başlığı getirildi. Ama bu değişiklik ne yazık ki çok öncelerden başladı ve etkileri çok ileride devam edecek. Peki, bunu durdurmak için ne yapabiliriz? Yani daha mı su içelim? Daha mı az karbon ayak izi üretelim? Ne yazık ki bu da kolay bir çözüm yok” Dedi.
Güner, problemin başını tüketici alışkanlıklarının çektiğini vurguladı.
En çok tarım alanında su kullanımının olduğunu aktaran Güner, bu oranın yüzde 70 olduğunu açıkladı.
İklim değişikliğinin bu nedenle en çok tarımda görüleceğini dile getiren Güner, “Tarımdaki sulama teknolojisinin de zorundayız. Yeni ürünler elde etmemiz lazım. Özellikle tercih ettiğimiz ürünleri değiştirmemiz lazım. Ben Trakya'da buğday tarlalarını görünce üzülüyorum. Çünkü buğday her yerde yetiştirebileceğiniz bir ürün. Ama şeker pancarı gibi suyu çok seven bir ürünü koya kuraklığıyla ünlü bir alanda yetiştirme gerçekten büyük bir problem olarak karşımıza çıkıyor.” Şeklinde konuştu.
Güner, suyun olmadığı alanlarda uygarlıkların yok olduğunu birçok kez gördüklerini iletti.
Dünya genelinde yaşanan savaşların altında yatan sebeplerden birinin de su olduğunu belirten Güner, suyun olmadığı alanlarda insanoğlunun yaşamasının mümkün olmayacağını anlattı.
Doğukan Vurgun