İlk müdahale mahalledeki gönüllüden

Deprem sonrasında ilk müdahale mahalledeki profesyonel gönüllülerden gelecek.

TAKİP ET

AFAD, Mahalle Afet Gönüllüleri Acil Müdahale Derneği ile gönüllüleri afetlere hazırlıyor. Edirne'deki gönüllüler teorik eğitimin ardından enkaz eğitimlerine başladı.

Edirne'de Mahalle Afet Gönüllüleri'nin eğitimi sürüyor. Gönüller, 36 saat teorik eğitimin ardından, 220 saat sürecek ve 1 yıla yayılan saha eğitimlerine başladı. Gönüllüler 1 yılın ardından profesyonel ekiplerle birlikte ara kurtarma çalışmalarına katılabilecek.

AFAD, Mahalle Afet Gönüllüleri Acil Müdahale Derneği (MAG/AMESAR) ile ülke genelinde iş birliğine gitti. Teorik eğitimden sonra gönüllülere enkazda müdahale eğitimi veriliyor. Edirne'de 42 kişi başvuru yaptı. Gönüllülere, sahaya giriş, olay yeri yönetimi, ilk yardım ve hızlı müdahale pratikleri öğretiliyor. Saha ekipmanları kullanılıyor.

Gönüllüler 1 yılın sonunda eğitimini tamamlayacak. Profesyonel arama kurtarma ekiplerinde görev alabilecek.

MAG/AMESAR İl Temsilcisi Tuğberk Emre Aktaş, gönüllülerin 36 saatlik teorik eğitim aldığını söyledi.

İleri arama kurtarma eğitimlerine başladıklarını belirten Aktaş, “Şimdi de 220 saatlik ileri arama kurtarma teknikleri eğitimi alıyorlar. Programımızın sonunda hedefimiz ilk başta kendisini ve çevresindekileri kurtarmak. Fakat farklı bir ilde veya ülkede afet olursa profesyonel ekipler ile birlikte olay yerine intikal etmek ve oradaki cankurtaran ekiplere destek olmak. Şu an yeterince gönüllümüz yok. 6 Şubat depremlerinin ardından yoğun bir talep var. Ama yeterli değil. Biz her evden, her mahalleden, her topluluktan gönüllü olsun istiyoruz. Amacımız ilk başta temel afet bilinci eğitimi vermek. Tüm vatandaşlarımız öncelikli kendisini daha sonra da çevresindekileri kurtarması hedefimiz. Saha eğitimlerimizde enkaza giriş süreci, olayı yönetme, canlı yaralı kurtarma, kazazede çıkarma ve ilk yardım eğitimi veriyoruz. Eğitimlerin hepsi alanında uzman ve profesyonel ekipler tarafından veriliyor.” Dedi.

Mahalle Afet Gönüllüsü Betül Teferiş de depremde yaşanabilecek olumsuzlukları en aza indirmek istediklerini ifade etti.

Eğitimlerin sonunda önce kendilerini daha sonra da çevresindeki insanları kurtarmak istediklerini dile getiren Teferiş, “Depremde yaşanabilecek olumsuzlukları en aza indirmeye çalışıyoruz. Eğitimleri alıyoruz. Önce kendimizi sonra da çevremizdeki insanları kurtarmak için en iyi şekilde eğitim almaya devam ediyoruz. Açık söylemek gerekirse ben depremde korkuyorum, deprem sırasında panik oluyorum. Bu korkumu yenmek amaçlı katıldım. Çevremde bu şekilde olan herkesi de yönlendirmeye çalışıyorum.” Şeklinde konuştu.

Mahalle Afet Gönüllüsü Bahadır Bayraktar ise sahada deprem anında nasıl davranmaları gerektiği konusunda eğitim gördüklerini anlattı.

Afetlerde en kısa sürede en hızlı şekilde çokça can kurtarmak istediklerini vurgulayan Bayraktar, “Burada harcadığımız zaman aslında çok değerli pandemi sürecinden beri arama kurtarma ekibi bünyesindeyim. Pandemi sürecinde ilaç, gıda tedariği konusunda destek olmaya çalıştık. Sadece deprem olarak düşünülmesin yangın, sel gibi bütün afetlerde ekip olarak elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz.” Dedi.

Arama kurtarma gönüllüsü olan İnşaat ustası Şemşettin Bilgiç da 6 Şubat depremlerinin ardından bölgedeki çalışmalara katılmak için başvuruda bulunduğundan bahsetti.

Başvurusunun kabul olmadığını söyleyen Bilgiç, “Bizlerde arkadaşlar olarak toplanarak kendi imkânlarımızla afet bölgesine gittik. O şartlara göre elimizden geleni yapmaya çalıştık. Afetlerde daha bilinçli hareket etmek için arama kurtarma eğitimi almak daha doğru olacaktır.” Diye konuştu.

Arama kurtarma gönüllüsü olan ve Sağlıkçı Enis Karakuş da Türkiye'nin deprem kuşağında olmasından dolayı afet gönüllüsü olduğunu belirtti.

Karakuş, kendini geliştirerek profesyonel arama kurtarma görevlisi olmak istediğini dile getirdi.

Doğukan Vurgun

DOĞUKAN VURGUN

Bakmadan Geçme