İpek kozalarından çeşitli el emeği ürünler yapıldı
Edirne Ticaret ve Sanayi Odası'nda (ETSO), Yunanistan'ın Edirne Konsolosluğu ve Sofulu Bölge Birliği Meslek, Sanatkar ve Tüccarlar Federasyonu iş birliğinde ipek koza atölyesi düzenledi. Atölyeye katılan vatandaşlar ipek kozasında çeşitli ürünler elde etti.
Yunanistan'ın Meriç ilinin Sofulu ilçesinde ipekten elde edilen ürünler Edirne'de tanıtıldı. Atölyeye katılan vatandaşlar ipek kozalarından kolyeden küpeye, bileklikten dekoratif eşyalara kadar çeşitli el emeği ürünler yaptı.
Atölyeye katılan vatandaşlar, ipek koza üretimi konusunda bilgi alarak ipek böceği kozasının nasıl işlendiğini öğrenerek çeşitli ürün elde etti.
Atölye sorumlusu Dimitra Bouroliti, Yunanistan'da uzun yıllardır ipekböcekçiliği ve koza üretimi yaptıklarını belirterek ipekböcekçiliğinin deden kalma meslek olduğunu aktardı.
Farklı birçok ürün yaptıklarını söyleyen Bouroliti, “Bu bizim bir aile mesleğimiz. Ben bir sanatçıyım. Bu iş bize dedelerimizden kalma ve ben de aile işimize sahip çıkıyorum. 1978'den beri ipek sanatıyla uğraşıyoruz. Sofulu çok uzun yıllardan beri Sofulu'da ipekböcekçiliği ve koza üretimi yapıyoruz. Dolaysıyla o günden beri ipek ürünleriyle içli dışlıyız. Çeşitli ürünler yapıp boyuyoruz. Aile işimiz zanaatkârlık ve bu ipek ürünlerinin üretimine dayanıyor. Ben son 15 yıldır bu işin içerisine dâhil oldum. Bu kozalarla çeşitli ürün tasarımı yapıyorum. Atölyemizde kozanın ham halinden aksesuarlar yapacağız. Küpe, kolye ve bilezik gibi aksesuarlar yapacağız. Bazen dekoratif çerçeveler yapıyoruz ama ağırlıklı olarak aksesuar ve dekoratif üretimi yapıyoruz.” Dedi.
İnsanların ürünleri görünce koza olduğunu tahmin edemediklerini vurgulayan Bouroliti, “Koza, çok hoş bir malzeme tamamen ham bir madde ve çok hafif. İnsanlar bu ürünlere çok ilgi duyuyor ve beğeniyor. İlk gördükleri zaman koza olduğunu tahmin etmiyorlar. Kağıttan yapıldığını düşünüyorlar. Öğrendiklerinde çok hoşlarına gidiyor. Büyük ve ağır gözüküyor ama çok hafif. İpekböcekçiliğinin natürel bir malzemesi olduğu için ilgi duyuyorlar.” Şeklinde konuştu.
Geleneksel ipekböcekçiliğine yeni bir yaklaşım kazandırdıklarını ve yıllardır var olan materyale yeni bir form verdiklerini dile getiren Bouroliti, katılımcıların atölyede yaptıkları ürünleri alabileceklerini belirtti.
Eskiden sadece masa örtüleri dizayn ettiklerini belirten Bouroliti, ürünleri çeşitlendirerek yeni tarzlar elde etmeye çalıştıklarını vurguladı.
İpek Esma Çeşme