İtfaiye müdüründen kış öncesi baca uyarısı

Kış mevsimi yaklaştığından dolayı bacaların temizliğinin bu ay başlaması gerektiğini söyleyen Edirne İtfaiye Müdürü Erdoğan Göbel, kalorifer bacalarının yılda 1 defa, soba bacalarının ise yılda 2 defa mutlaka temizlenmesi gerektiğine dikkat çekti.

TAKİP ET

Baca temizliği işleriyle uğraşan sabit bir ekipleri olduğunu hatırlatan Göbel, resmi kurumlara ve ücretli olarak müracaat eden diğer sitelere de baca temizliği yaptıklarını ifade etti.

Baca temizliğinin yakmadan önce ve yılbaşından sonra Ocak-Şubat aylarında olmak üzere yılda 2 kez temizletilmesi gerektiğine dikkat çeken Göbel, Vatandaşların baca temizliği konusunda bilinçli olduğunu ve her yıl düzenli olarak temizliğini yaptırdığını aktaran Göbel, yine de ‘ben bacamı temizlettim' deyip de ihmal edilmemesi gerektiğini vurguladı.

Bacayı zift sarması zehirlenmelere sebep olabilir

Sobaya devamlı poşetle yakacak atılması ve çam gibi malzemeden katı yakıt kullanılması durumunda daha çok ziftlenme meydana gelebileceğini hatırlatan Göbel, Bacanın içini zift sarmasının bir takım zehirlenmeleri ve tehlikeleri beraberinde getirebileceğine vurgu yaptı.

“Doğalgaz bacaları da kontrol ettirilmeli”

Doğalgaz bacalarının da kontrol ettirilmesi gerektiğinin altını çizen Göbel, “Biz itfaiye olarak bunları çok o kadar vakıf değiliz. Bu bacalarda şirketlerin kontrolü gerekiyor. Biz itfaiye olarak doğalgaz bacası temizlemiyoruz ama soba bacalarıyla ilgili müracaatlar olduğu zaman gereken yardımı sağlamaya çalışıyoruz. Doğal gaz bacasında kurum yapabilir mi temizdir bizim bacamız demesinler. Kombi bacaları da öyle düşünmesinler. Kombi bacalarını kullanmadıkça mesela diyor ki adam ben Avrupa'da yaşıyorum. Kombinin kendine ait bacası vardır. O bacalarda arılar, bu sarı arı denilen şeyler. İçine bir petek yapıyor ve tıkamış oluyor. Tıkadıktan sonra da gazın içeriye sızmasını sağlar. Tabii büyük doğal gaz bacalarında da birkaç vakaya şahit olduk. Bal arıları burasını boş görüyor yazın. Burasını bir sığınma yeri görüyor. Orada da bir bal peteği yapıyor. Bu bal peteği de gazın çıkmasını önlediği için zehirlenmelere sebep oluyor” ifadelerine yer verdi.

“Kurum tabakası da yazın kuruyup yaprak gibi oluyor”

Kalorifer bacasının temizletilmemesinin bir takım sorunları da beraberinde getirebileceğine değinen Göbel, “Büyük sitelerde 100-200 ton talaş yakan var. Bunlar bacalarda bir iki milim kadar kurum tabakası yapıyor. Bu kurum tabakası da yazın kuruyup yaprak gibi oluyor. Yani bir ağacın kuruyan yaprağı gibi oluyor. Kıvrılıyor. Yanmaya daha elverişli oluyor. Bu sefer hızlı yanınca baca yanmasına sebep oluyor. Baca yanmaları da kurumun her yere yayılmasından ve çatılara sirayet etmesinden çatı yangınları meydana geliyor. Patlamalarda ev yangınlarına meyil veriyor. Yani temizletmeseler muhakkak ki orada güvenli değildir yangın çıkabilir. Bu yüzden önlem alınması gerekmektedir” şeklinde açıklamada bulundu.

Özlem Ceylan

Bakmadan Geçme