KAMU HAYATINDA TÜRK KADINI

Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi ve Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Edirne Şubesi işbirliğiyle "Kamu Hayatında Türk Kadını" başlıklı konferans düzenlendi. 1'inci Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı'nda kadınların önemli bir rol oynadığını ifade eden Trakya Üniversitesi (TÜ) Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Cemile Arıkoğlu Ündücü, 'Bu dönemde özellikle erkeklerin cephede olması ve kamusal alanda bıraktıkları boşluklar kadınların doldurmasına zemin hazırlamıştır. Kadınlar, Kurtuluş Savaşı'nda ve sonrasında kamusal alanda varlıklarını net şekilde gösterdiler.' Dedi.

TAKİP ET

Konferansa, TÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevinç Maden, Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Edirne Şube Başkanı Vildan Yazıcı ve öğrenciler katıldı. Doç. Dr. Cemile Arıkoğlu Ündücü, Türk toplumunda kadının kamuda yerinin ve haklarının Tanzimat Fermanı'yla artmaya başladığını ve cumhuriyetten sonra Medeni Kanunu'nun ilanıyla gelişerek büyüdüğünü söyledi.

“Kadınlar cephede savaştılar, meydanlarda mitinglerde oldular”

1'inci Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı'nda kadınların önemli bir rol oynadığını ifade eden Ündücü, “Bu dönemde özellikle erkeklerin cephede olması ve kamusal alanda bıraktıkları boşluklar kadınların bu boşlukları doldurmasına zemin hazırlamıştır. Kamu alanına giren kadınlar, silah ve gıda fabrikalarından, sanayi ve hizmet sektörüne kadar birçok alana girme imkanı bulmuştur. Kadınlar, Kurtuluş Savaşı'nda ve sonrasında kamusal alanda varlıklarını net şekilde gösterdiler. Cephede savaştılar. Meydanlarda mitinglerde oldular. Yabancı ülkelere protesto telgrafları çekip, ayrı bir kamuoyu oluşturdular.” Dedi.

Cumhuriyetin ilanından sonra kadınlara seçme ve seçilme hakkının verildiğini dile getiren Ündücü, “Türkiye'de kadınların üniversitede eğitim gördüğü dönemde İngiltere'de kadınların üniversiteye tek başına dahi giremediğini dile getirerek,"19 Mart 1919'da ilk kez Milli Eğitim Bakanı Ali Kemal Bey, İstanbul Üniversitesi Felsefe Fakültesi'nde kadınlara özgü dersleri başlatmıştır. Bu tarihlerde İngiltere'de kadınlar üniversiteye erkeklerin vekaletiyle girebiliyorlardı. 1945 yılına kadar İngiltere'de kadınlar yanlarında bir erkek olmadan üniversitelerin kütüphanelerine de giremiyorlardı. 1921 yılında kız ve erkeklerin birlikte eğitim gördüğü okullar açıldı Türkiye'de. 1928 yılında da kız öğrencilere yönelik Kız Enstitüleri ve Akşam Kız Sanat Okulları açılmıştı." ifadelerini kullandı.

Ebubekir Sıddık Semiz

Bakmadan Geçme