Kardiyoloji Uzmanı Dr. Çetin Gül 'Kalp pili hastalara birkaç farklı amaçla takılabiliyor'
Kardiyoloji Uzmanı Dr. Çetin Gül, kalp pilinin tek bir model olmadığını farklı hastalıklar içinde kullanıldığını söyledi.
Kalp pili, kardiyoloji alanında önemli bir rol oynuyor ve kalp ritim bozukluklarının tedavisinde kullanılıyor. Bu küçük cihaz, kalbin düzenli atmasını sağlıyor.
Medikal bir cihaz olan kalp pili, kalbin elektriksel sinyallerini düzenlemek ve gerektiğinde kalp atışını sağlamada önemli rol oynuyor. Böylece, kalp ritmi normal düzeye getirilerek kişinin sağlıklı bir şekilde yaşamını sürdürmesine yardımcı oluyor. Kalp pili, kalp yetmezliği olan, kalp atış hızı düşük olan veya diğer ritim bozukluklarına sahip bireylerin tedavisinde yaygın olarak kullanılan etkili yöntemlerden biri.
Kardiyoloji Uzmanı Dr. Çetin Gül, kalp pilinin tek bir model olmadığını farklı hastalıklar içinde kullanıldığını söyledi.
Kalp pilinin çeşitlerini anlatan Gül, “Kalp pilinin takılım amacı hastalara, kalp hastalarına birkaç çeşit. Bir tanesi en basit, en eskiden beri olan kalp pili uygulaması kalp atışlarının normalden aşırı yavaşlaması ve kalp atışlarında blok dediğimiz yetersiz kalp atışı ile karakterize durumlarda bradigardir ve kalpte blok olduğu olur. O durumlarda kalp atışlarını belli bir seviyede 60 ve üzerinde tutması için takılan kalp pili vardır. En basit kalp pili uygulaması budur. Bu sadece hastanın nabzını düşük atmasını engeller ve hastanın yaşamını idame etmesini sağlar. Ama hastaya başka bir fayda sağlamaz. Ama daha sonra yıllar içinde teknolojinin gelişmesiyle kalp pilinin içindeki özellikler de geliştiği için kalp yetmezliği olan hastalara da kalp pili takılmaya başlandı. Özellikle uygun hastalara, kalp elektrosu, kalp ritmi uygun olanlara nabız düşük olmasa bile yani kalp atışları düşük olmasa bile Bunlara özellikle iki odacıklı kalbin hem sağına hem soluna kablosu ilerletilerek takılan kalp pilleri, kalp yetmezliğindeki kalbin kasılmasındaki bozulmayı bir nebze yükselttiği gösterildi. O yüzden de kalp yetmezliği hastalarında belli bir gruba, her hasta uygun değildiği için belli bir gruba CRT dediğimiz kardiyak resenkronizasyon tedavisi adı altında kalp pili takılabiliyor ve bu hastalar fayda görebiliyor.” Dedi.
Üçüncü bir kalp pili şeklinin de olduğunu aktaran Gül, bu çeşidin teknolojinin gelişmesiyle birlikte ortaya çıktığına vurgu yaptı.
İleri derece kalp yetmezliği olan ve kalp damarı tıkalı olan hastalara kalıcı kalp pilinin takıldığını ifade eden Gül, “Bunda özellikle ileri derecede kalp yetmezliği olan ve kalp damarı tıkalı olan hastalarda en sık ölüm sebebi bizim ventriküler taşikardi dediğimiz filmlerde de gördüğünüz gibi elektroşokla hastayı hayata geri döndürdüğümüz bir ölümcül bir ritim bozukluğu ile kaybedilir bu tip hastalar. Bunların tabi tespit edilip hastaneye yetişip elektroşok yapılana kadar yüzde 80'i ölüyor. Çok azı hastaneye yetişip monitörize edilip elektroşokla hayata dönebiliyor. Bu yüzden bu tip hastalara daha bu ventriküler taşikardi dediğimiz ölümcül aritmi gelişmeden önce eğer bu tip risk faktörleri olan bir hastası, kalp yetmezliği, ciddi kranik iskemit kalp hastalığı olan bir hasta grubu ise bunlara ICD özelliği olan kalıcı kalp pilleri takılıyor. ICD dediğimiz şey, kalp içinde ölümcül ritim bozukluğunu tanıyıp kendi kendine kalbe içerden elektroşoku veren özelliği olan kalp pilli demektir. Bunlar ICD özellikli kalp pilli. Mesela cumartesi günü böyle bir hastamız geldi buraya. Bu hastada diyelim ki ayda iki kere ölümcül aritmisi oldu. İki kere içerden kalp pilli, ICD özellikli kalp pilli bunu tanıyor, tespit ediyor ve hemen şoku veriyor. Hasta toparlıyor. Ama tabii çok sık bu şok oluyorsa, çünkü hasta onu hisseder, sarsılır, böyle bir zıplar. Doktoruna gidip yine kaç kere girmiş, pil ayarı gerekiyor mu gibi ayarlar gerekebiliyor. Ama tabii hayat kurtaran, bu tip hastalarda hayat kurtaran bir kalp pilli. Tabii ki bu az önce söylediğim gibi bir yavaş kalp batımında takılan basit kalp pilleri. Bir tık ilerisi kalp ritm merdivine takılan daha gelişmiş kalp pilleri. En ileri seviyede ICD dediğimiz içerden elektroşok veren kalp pilleri var. Ama bu demek değildir ki bir insanı ani ölümden korumak için hiçbir hastalığı olmadan ben gideyim kalp pilli taktırayım, aniden kalpten ölmeyeyim, öyle bir şey yok. Belli endükasyonlarda yapılan ve uygulanışında da belli riskleri olan, belli komplikasyonları olan invaziv işlemler, girişimsel işlemler bunlar. O yüzden ilgili uzman kişi, hatta bazen tek başına bile bir uzmanın karar veremediği 3. basamak hastanelerde, eğitim hastanelerinde, tıp fakülteleri gibi hastanelerde birkaç tane hocanın konsey kararıyla bu kararı aldığı durumlar bunlar. Yani hiçbir kimsenin kendi başına ben gideyim kalp pilli taktırayım, kalpten ölmeyeyim böyle bir şey yok, uygulama yok. Kalp pilleri de çeşitli ve hepsinin belli endükasyonları var." Şeklinde konuştu.
Doğukan Vurgun