Kavurucu sıcakta ağır ve yağlı yiyeceklerden uzak durun uyarısı

Kavurucu sıcak vatandaşları olumsuz etkiliyor. Sıcak havada sağlıklı ve doğru beslenme de hastalıklardan korunma noktasında büyük önem taşıyor. Vatandaşlara beslenme konusunda tavsiyelerde bulunan Uzman Diyetisyen  Selin Başkurt, özellikle su başta olmak üzere sıvı tüketiminin ihmal edilmemesi ve yağlı-ağır yiyeceklerden uzak durulması gerektiğini söyledi.

TAKİP ET

Aşırı sıcak, hayatı olumsuz etkiliyor. Sıcak havalarda vücudun nem dengesi değişir ve vatandaşlar daha fazla suya ihtiyaç duyar. Gıdadan giyime kadar her alanda dikkat edilmesi gereken noktalar bulunuyor. Uzmanlar, öğle saatlerinde, özellikle yaşlıların, çocukların, gebelerin ve kronik hastalığı olanların dışarı çıkmamalarının yanı sıra su tüketimi ve beslenme konusunda da uyarılarda bulunuyor. Yaz aylarının başlaması ile artan hava sıcaklıkları birtakım sağlık sorunlarını da beraberinde getirir. Uzman Diyetisyen Selin Başkurt, sıcak havada doğru ve sağlıklı beslenme konusunda tavsiyelerde bulundu.

Sıcak Havalarda Nasıl Beslenmeliyiz?

Metabolizmanın terleme ile beden sıcaklığını dengede tutmaya çalıştığını, ancak çok sıcak yaz günlerinde bu dengenin sağlanmasının zor olduğunu belirten Uzman Diyetisyen Başkurt, bu noktada beslenmenin oldukça önemli olduğunu vurguladı.

Kronik rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan ilaçların aşırı sıcak havada terlemeyi arttırdığını belirten Uzman Diyetisyen Başkurt, "Obezite, rastgele bir rahatsızlık sonucu meydana gelen yüksek ateş, yoğun sıvı kaybetme, kalp rahatsızlığı, psikiyatrik sorunlar, alkol kullanımı, uyuşturucu madde kullanımı ile tedavi odaklı bazı reçeteli ilaçların (tansiyon düşüren haplar gibi) alınması aşırı sıcak havalarda terlemeyi arttıran diğer etkenlerdir. Terleme ile yükselen sıvı ve mineral eksikliğini yoğun miktarda sıvı ve mineral takviyesi ile önlenebilir" dedi.

Sıcak havalarda dikkat edilmesi gereken noktalar ve beslenme önerilerine ilişkin açıklamada bulunan Uzman Diyetisyen Başkurt, Susuzluk hissedilmese dahi günde en az 12-14 su bardağı sıvı tüketmeye özen gösterilmesi gerektiğine değindi.

Sıvı tüketiminde önceliğin su içmek olduğuna dikkat çeken Uzman Diyetisyen Başkurt, "Sıvı tüketiminde su harici kafein, çay, şeker içeren ve gazlı sıvılar gibi içeceklerden uzak durulmalı, süt ürünleri, şekersiz meyve suları, bitki çayları ek olarak tüketilebilinir. Elektrolit dengesini sağlayacak yoğurt, ayran, cacık, maden suyu tüketimi de unutulmamalıdır" dedi.

Yaz aylarında vücut direncini artırmak ve vücuda yeterli miktarda vitamin ve mineral alınmasını sağlamak için sebze ve meyve tüketmeye özen gösterilmesi gerektiğini aktaran Uzman Diyetisyen Başkurt, "Aşırı yağlı ve şekerli yiyecekler yerine su, vitamin ve mineral içeriği yüksek taze yaz meyvelerine-sebzelerine ve tam tahıllara dayalı bir beslenme şekli daha uygundur. Günde 5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmesi önerilmektedir. Ana öğünlerde, sebze ile yapılan sandviç, zeytinyağlılar, soğuk çorbalar tüketilebilinir. Kurutulmuş meyveleri tüketmek yerine, su oranları yüksek taze yaz meyveleri tüketilmelidir" ifadelerine yer verdi.

"Ağır olmayan, besleyen ve yağ bulunmayan besinler tercih edilmelidir"

Ağır olmayan, besleyen ve yağ bulunmayan besinlerin tercih edilmesi gerektiğini belirten Uzman Diyetisyen Başkurt, "Aşırı baharatlı, kızartılmış ve yoğun tuz içeren besinlerden, yoğun miktarda kırmızı et ve sakatat tüketiminden kaçınılmalıdır. Fırın/ızgara/buğulama gibi pişirme yöntemleri tercih edilmelidir. Tüketilen porsiyonlar azaltılıp, yeşillik tüketimi arttırılmalıdır. Kremalı ve mayonezli yiyeceklerden, hamur işlerinden ve aşırı şerbetli tatlılardan da uzak durulmalıdır" dedi.

Sıcak Havalarda uzak durulması gereken besinler hakkında da tavsiyelerde bulunan Uzman Diyetisyen Başkurt, idrar söktürücü özelliği sebebiyle alkol tüketiminin vücudun susuz kalmasına neden olacağını ve bu nedenle dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Et ürünleri konusunda da tavsiyelerde bulunan Uzman Diyetisyen Başkurt, sindirim açısından oldukça zor olan protein tüketiminde porsiyon kontrolünde dikkat edilmesi gerektiğini aktardı.

Buzlu meyveli yoğurt, dondurma ve diğer

Sıcak havalarda daha çok soğuk gıdalar tüketme ihtiyacı duyabildiğini belirten Başkurt, vücudun soğuk gıdaları sindirmeye çalışırken bedenin genel sıcaklığını daha da arttırdığını hatırlatarak bu konuda da dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

İpek Esma Çeşme

İPEK ESMA ÇEŞME

Bakmadan Geçme