'KİMSENİN BEDAVA ALIN TERİ DÖKMESİNİ İSTEMİYORUZ'  

Edirne Köy Kalkınma ve Diğer Tarımsal Amaçlı Kooperatifleri Birliği Başkanı Ahmet Erken, açıklanan çeltik fiyatları hakkında değerlendirmelerde bulundu. Birlik Başkanı Ahmet Erken 'açıklanan fiyatlarda 15-20 kuruş fazlalık olsa daha mutlu olurduk.' Dedi.

TAKİP ET

Eleştirme dönemi değil üretme dönemi, hasat dönemi ve bereket versin dönemi!”

Edirne Köy Kalkınma ve Diğer Tarımsal Amaçlı Kooperatifleri Birliği Başkanı Ahmet Erken, birlik binasında gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Bir dönüm çeltik ekiminin maliyetinin 2 bin 332 lira olduğunu dile getiren Edirne Köy Kalkınma ve Diğer Tarımsal Amaçlı Kooperatifleri Birliği Başkanı Ahmet Erken, “Bunu da 750 kilogram çeltikle çarptığımızda 2981 liraya tekabül ettiğini ifade etmiştik. Açıklama yaptıktan sonra da Uzunköprü borsasında bildiğiniz gibi TMO genel müdürü ile beraber pirinç değirmencileri, fabrikalar, ziraat odaları, kooperatifler, çeltik birlikleri olmak üzere Edirne'deki ve Türkiye'deki çeltiği konuştuk, maliyetlerini konuştuk. Burada ilk konuşmacılardan biri de bendim üreticinin taleplerini TMO genel müdürü ve oradaki bütün kurum müdürleri ile paylaştım. Geldiğimiz noktada da fiyatlar açıklandı. İyi mi derseniz? Ne demiştik eleştirme dönemi değil üretme dönemi, hasat dönemi ve bereket versin dönemi demiştik ve bugün geldiğimiz noktada da 2 bin 700 lira luna, 3 bin 50 lira Osmancık, 3 bin 500 lira Kameo 60 randıman çarpımla yaptığımızda luna pirincinin 4 bin 500 lira, Osmancık pirincinin 5 bin 100 lira, Kameo pirincinin 5 bin 800 lira maliyeti oluşmuş oluyor. Tabi ki 60 randımana göre TMO'nun açıklaması bizim bölgemizde yetişen özelliklede kısa tane dediğimiz Luna çeşidinin 2 bin 700 lira olması 60 randıman ama bizim bölgemizde luna çeltiğinin 67 çarpımla yapıldığını 70 randımana kadar verdiğini eğer piyasa 60 değil de lunanın 67 randımana göre hesaplandığında 7 randıman aşağı yukarı 180 lira daha bir maliyeti oluyor. Yani 2 bin 880 lira bizim maliyetimize 10 kuruş kalıyor. Buda aradaki farkı kapatıyor anlamına geliyor.” açıklamalarında bulundu.

“Fiyatlarda 15-20 kuruş fazlalık olsa daha mutlu olurduk”

Çeltik fiyatlarının 2 bin 700 liradan aşağı düşmesi durumunda TMO'nun hemen müdahale alımlara başlamasını talep ettiklerini dile getiren Erken, “Piyasayı takip ediyoruz. Gördüğünüz gibi siyasi partilerde bizi ziyaret ediyor. Düşüncelerimizi de diğer iktidar ve muhalefet ile de hepsiyle paylaşıyoruz. Bu anlamda önemli olan hasadı yapıp üreticinin parasını cebine koymasıdır. Çünkü her zaman söylüyorum. Bu ürün gerçekten çocuk yetiştirme gibi bir üründür. Herkes borçlanmıştır, herkes borcunu ödemek için çalışıyor. Tabi ki bir daha ki yılda devam edecektir. Bütün üreticilerimize kooperatif ortaklarımıza hayırlı olsun diyoruz. Tabi ki beklentimizi soruyorsunuz 10 kuruş, 15 kuruş, 20 kuruş fiyatlarda biraz daha yüksek olsa daha mutlu olurduk. Tabi ki yine bizim taleplerimiz doğrultusunda bildiğiniz gibi en çok 10 yıldan beri 10 kuruş destekleme deniyor. Bunun desteklemesine de 10 kuruş veya 15 kuruş ilave söz konusu olursa bizde TMO'ya teşekkürlerimizi sunarız.” İfadelerini kullandı

“Talebimiz 3 liraydı ama piyasada 2 bin 700 liranın altına düşmemesi gerekiyor”

Luna pirincinin şuanda pazar maliyetinin 4 bin 500 lira olduğunu ve tüketim kısmında da maliyetinin yükseleceğini dile getiren Erken, “zaten şuan luna maliyetleri satışları 4 bin 700, 4 bin 750 civarında piyasada 5 bin 250 lira marketlerde bununda tüketici örgütlerine paylaşmanızı tavsiye ediyorum. Tabi ki biz üreteceğiz tüketici de tüketecektir. Bu anlamda da mutlaka bir zincir olması gerektiğine inanıyorum kimsenin bedava alın teri dökmesini istemiyoruz. Biz nasıl taleplerimizi talep ediyorsak tüketim kısmındaki örgütlerinde tüketim kısmında daha ucuz olmasını talep edecektir. Bu arada da zincirleme yaparsak desteklemelerin daha uygun şartlarda yapılmasını da tercih ediyoruz. Zaten taleplerimizde bunlar da vardı. Bizim maliyetimiz 2 bin 981 lira biz 2 bin 981'in üstünde en ucuz olan pirincin olmasını talep etmiş bulunmaktaydık yani maliyeti oydu buda 3 lira ya tekabül ediyor. Bizde en düşük 15 -20 kuruş daha ilave yapılsaydı bereket versin deriz. Yine diyoruz ne yapalım hükümetimiz böyle uygun görmüştür. Piyasada 2 bin 700 altına düşmemesi gerekiyor. Luna pirincin 60 randıman maliyeti bin 700 lira lunanın çarpımı 67 ile fabrikalarda yapılıyor buna da 18 kuruş daha maliyet koyarsanız aşağı yukarı bizim maliyetimizle eşit denk geliyor.” dedi.

Burcu Temel

Bakmadan Geçme