Kırkpınar Ağası, düzenlenen törenle karşılandı

Edirne'de bu yıl 663'üncüsü gerçekleştirilen Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri çerçevesinde 3 altın kemerin ebedi sahibi, Ağa Seyfettin Selim, davul-zurna eşliğinde düzenlenen törenle karşılandı.

TAKİP ET

Edirne'de bu yıl 663'üncüsü gerçekleştirilen Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin önemli ritüellerinden birisi olan ağa karşılama töreni geleneği bozulmadı.

Ağa Seyfettin Selim, Edirne Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın ve beraberindekiler tarafından davul zurna eşliğinde karşılandı. Davul ve zurna eşliğinde belediye binası önünden Selimiye Meydanı'na kadar yürüyen heyet, oluşturulan platform önünde Ağa Seyfettin Selim'i bekledi.

Kentte kaldığı otelden Selimiye Meydanı'na kadar yürüyerek gelen Ağa Selim, daha sonra oluşturulan platformda bir konuşma yaptı. Ağalığın her yerde olması gerektiğini söyleyen Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim, “Federasyon Başkanımızın güreşlerde çok büyük emeği var. Başkanlar meraklı bu işe. İnşallah güzel bir Kırkpınar olur. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Ağalık sadece para vermekle olmaz. Ağalık her yerde olur” dedi.

Ata sporu Kırkpınar'ı gelecek nesillere aktarmak ve dünyaya tanıtmak adına hep birlikte mücadele ettiklerini belirten Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın,Kırkpınar ağası Seyfettin Selim'in 4 altın kemerin ebedi sahibi ve Edirne'nin fahri hemşerisi olduğunu söyledi.

Kırkpınar'ın Edirne'nin düğünü olduğunu söyleyen Akın, "Kırkpınar Edirne'mizin büyük bir festivali. O yüzden bu festivalimizde bütün misafirlerimizle ve güreşçilerimizle hep birlikte olacağız. Buradan bütün güreşçilerimize başarılar diliyorum” dedi.

Kırkpınar'da bu yıl yeni bir formatın uygulanacağını söyleyen Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonu Başkanı İbrahim Türkiş,

Kırkpınar yağlı güreşleri bu sene ilk defa seçilmiş sporculardan oluşacak. Çok daha güzel ve çok daha özel olacak. Tarihi Kırkpınar'da 40 başpehlivan diye bir motto koymuştum. İnşallah bu sene sadece 40 başpehlivan değil, son 40 yılın en güzel Kırkpınar'ını burada hep birlikte yapacağız" dedi.

Ağa Selim'in her güreş organizasyonunda Kırkpınar'ı ve Edirne'yi en iyi şekilde temsil ettiğini belirten Türkiş, bu güne kadar yaptığı çalışmalar ve katkılarından dolayı teşekkürlerini iletti.

Konuşmaların ardından Edirne Valisi Yunus Sezer'in de katılımıyla belediye binası önünden Atatürk Anıtı'na kortej yürüyüşü gerçekleştirildi.

Daha sonra Atatürk Anıtı önünde çelenk töreni düzenlendi. Anıta çelenk sunulması, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Sözü ve bestesi eğitimci-yazar merhum Beyazıt Sansı'ya ait "Kırkpınar Marşı", Sansı'nın oğlu Seven Sansı tarafından söylendi.

Katılımcılar buradaki törenin ardından Pehlivanlar Mezarlığı'na kadar yürüdü. Edirne Müftüsü Hasan Başoğlu eşliğinde dua edildi ve kabirlere çiçek bırakıldı. Cihan Pehlivanı Adalı Halil ve Kara Emin pehlivanların kabirlerini ziyaret eden vatandaşlar da burada pehlivanlara dua okudu.

İpek Esma Çeşme

İPEK ESMA ÇEŞME

Bakmadan Geçme