Kırkpınar eski ağası Yazoğlu'ndan başpehlivanlık güreşlerinde puanlama sistemi yorumu

Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Kırkpınar Kültürünü Tanıtma Derneği Başkanı ve geçmiş dönem Kırkpınar güreş ağalarından Alper Yazoğlu,  başpehlivanlık güreşinde puanlamanın yağlı güreş geleneğine zarar verdiğine dikkat çekti.

TAKİP ET

Kırkpınar'da yenmenin şartlarının belli olduğunu söyleyen Kırkpınar Kültürünü Tanıtma Derneği Başkanı Alper Yazoğlu, "Kündesini atacak, payanda yapacak, tutup kaldıracak, göbeği yıldız görecek. Bakın tabirler de oyunlar da geleneksel. Bunların dışına çıkınca yağlı güreşe zarar verildiği inancındayız" dedi.

Yağlı güreşin ayrı bir federasyonu olması ve sahip çıkılması gerektiğini söyleyen Kırkpınar Kültürünü Tanıtma Derneği Başkanı ve geçmiş dönem Kırkpınar güreş ağalarından Alper Yazoğlu, yağlı güreşin gelecek nesillere tüm güzellikleriyle, töresiyle, geleneğiyle yansıtabilmenin önemli olduğuna değindi.

Derneğin bahçesinde düzenlediği basın toplantısında gazetecilere açıklamada bulunan Yazoğlu, pehlivanlığın Türk'ün ata sporu olduğunu ve geleneklerin devam etmesi gerektiğini aktardı.

"Kırkpınar'da güreşmek isteyen tüm pehlivanlar güreşmelidir"

Minik boydan başpehlivana kadar tüm pehlivanların gönlünde Kırkpınar'da güreşmek yattığını vurgulayan Yazoğlu, bunu engellemenin insafsızca bir karar olduğunu savundu. Güreşilen gün sayısının hafta içine yayılması gerektiğine değinen Yazoğlu, Kırkpınar'da güreşmek isteyen tüm pehlivanlar güreşmesi gerektiğini ifade etti.

"Puanlama yağlı güreşe, Kırkpınar'ın o tarihi o efsanevi özüne zarar veriyor"

Türkiye Yağlı Güreş Ligi'nde bir eleme yapılacaksa Kırkpınar'daki performansa göre eleme yapılması gerektiğine dikkat çeken Yazoğlu, Başpehlivanlık güreşinde puanlamanın yağlı güreş geleneğine zarar verdiğini ve bunun büyük bir sorun olduğunu söyledi.

Yağlı güreşin 40 dakika kurallarına göre yapıldığını, daha sonra ise paça bağlarıyla minder güreşi kurallarının başladığını aktaran Yazoğlu, "Yağlı güreş kurallarında 'arkasına dolaştı 1 puan aldı' diye bir kural yok. Kırkpınar'da yenmenin şartları bellidir. Kündesini atacak, payanda yapacak, tutup kaldıracak, göbeği yıldız görecek. Bakın tabirler de oyunlar da geleneksel. Bunların dışına çıkınca yağlı güreşe zarar verildiği inancındayız" diyerek eleştirilerde bulundu.

Kırkpınar'ın kente uzun vadede önemli katkılar sağlayacak bir enstrüman olduğunu söyleyen Derneğin genel sekreteri Hüseyin Erkin ise, Kırkpınar'ın Edirne'de daha fazla gelişmesi için bir şey yapılması gerektiğine değindi.

Kırkpınar'ın tanıtımı için kentte yağlı güreş organizasyonlarının yıl boyunca sürmesi gerektiğini söyleyen Erkin, "Kırkpınar'la ilgili başta Edirne Belediyesi ve Özel İdare bünyesinde bir takım şeyler yapılması gerekiyor. En önemlisi de, bizim Kırkpınar'la ilgili bir master planımız olması lazım" dedi.

Özlem Ceylan

ÖZLEM CEYLAN

Bakmadan Geçme