Klima kullanımı arttı

Edirne'de mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklık, klima kullanımını artırdı. Bunaltan sıcakların vazgeçilmezi klima, yanlış kullanıldığında fazla elektrik tüketip bazı rahatsızlıklara yol açabiliyor. Uzmanlar klimaların zamanında bakım yapılmazsa sağlık problemlerine neden olduğunu belirtirken, faturalara yansıyan fazla tüketim içinde doğru kullanım önerilerinde bulunuyorlar.

TAKİP ET

Klima kullanımında öncelikle ortamın nem oranın yüzde 40-50 civarında olması, zaman zaman da pencerelerin açılıp havalandırması gerektiğini belirtiliyor. Çok sıcak günlerde dış ortamla klimalı ortam arasında 7-8 dereceden fazla ısı farkı oluşmamasına dikkat edilmesi gerekiyor.

Edirne'de klima teknikerliği yapan Gökhan Ay, doğru klima kullanılması yönünde uyarılarda bulundu. Klimaların en az yılda bir kez periyodik bakımların yapılması gerektiğini belirten Ay; “ Doğru klima kullanımı klima derecesini yüksek tutmamalısınız, 18 derecede kullanmamalısınız. Doğrusu 24 derecede kullanmalısınız. Klimaların, hem durup hem de çalışması gerekiyor. Klimayı yüksek derece kullanırsanız klima durmaz. Yıllık bakımını yaptırırsanız doğru kullanım olur. Bakımları normalde söküp alıyoruz. Detaylı bakımlarına bakıyoruz. Fanları söküp ilaçlayıp geri takıyoruz. İş yerlerinde yılda bir defa bakım yapılması gerekiyor. Evlerde iki-üç yılda bir bakım yapılması gerekiyor. Sizlerde filtrelerini haftada bir temizlemeniz gerekiyor.'' Diye konuştu.

‘'Klima almadan önce keşif yapıyoruz''

Klima kurulumu yapılacak yeri önceden gelip gördüklerini metrekareyi ölçtüklerini belirten Ay; “Klima, çamaşır makinası buzdolabı gibi değil bulunduğunuz alanın metrekaresine göre klimalar değişiyor. Onun için önceden gelip keşif yapıyoruz.” Diye konuştu.

‘'Eleman bulmakta zorlanıyoruz''

İşlerinin çok yoğun olduğunu, yetişmekte zorlandıklarını aynı zamanda çalıştıracak eleman bulamadıklarını aktaran Ay; “Edirne'de son üç-dört yıldan beri çok yoğun çalışıyoruz. Çalıştıracak eleman bulmakta zorlanıyoruz. Yetişmiş eleman da bulamakta zorlanıyoruz.” Diye konuştu.

MELİH BARAN

Bakmadan Geçme