Köyde ilk defa açılan kurs kadınlarıcesaretlendirdi
Edirne Halk Eğitim Merkezi ve Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde Avarız Köyü'nde ilk defa açılan dekoratif el sanatları ve boyama kursu yoğun ilgi görürken, kursun usta öğreticisinin ise köyde yetişmiş birisi olması kadınlara cesaret verdi.
Edirne Halk Eğitim Merkezive Milli Eğitim Müdürlüğü kursiyer sayısını arttırmak ve köylerdeki ev hanımlarının ekonomilerine katkı sağlamak adına yapılacak çalışma ve projeler kapsamında gelen talepler doğrultusunda Avarız Köyü'nde ilk defa dekoratif el sanatları ve boyama kursu açtı.
Kurslara katılıp eğitimini aldıktan sonra usta öğretici olan dekoratif el sanatları ve boyama kursu hocası 29 yaşındakiFatma Kenç, doğup büyüdüğü topraklarda bu işi yapmanın mutluluğunu yaşarken köyde yaşayan kadınlara ise cesaret veriyor.
Bu şekilde bir kurs açılmasından dolayı mutlu olduklarını belirten köy sakinleri, boş zamanlarını geri dönüşüme katkı sağlayarak ve öğrenerek geçiriyor. Eskiden yaygın olarak buğday biçerken kullanılan orak, ellik gibi eşyalar kadınların elinde hayat buluyor.
Tarla sürme, ekim, dikim, hayvancılık ve ev işlerinden arta kalan zamanlarında eski okul binasında oluşturulan kurs merkezine koşan Avarız Köyü sakinleri, evlerinde eskimeye yüz tutmuş eşyaları burada şekillendirerek hayata kazandırıyor. Çeyizinden kalan ve atmaya kıyamadığı değerli eşyaları kursa getirip günümüze uyarlayan kadınlar, aynı zamanda geri dönüşümün de önemine dikkat çekiyor.
“Kadınlarımız kursa sahip çıktı ve yoğun ilgi gösterdi”
Bu güne kadar 9 bin 589 kursiyerle 523 tane kurs açtıklarını belirten Edirne Halk Eğitim Merkezi Müdürü Şeref Uz, özellikle Avarız Köyü'nde ilk defa açtıkları dekoratif el sanatları kursunun çok heyecan verici olduğunu söyledi.
Köyde bir kurs açılmasının ve burada yaşayan kadınların bundan faydalanması amacıyla kurslarımızla köylerdeyiz projesi kapsamında hareket ettiklerini söyleyen Uz, köydeki kadınların kursa sahip çıkması ve ilgi göstermesinden dolayı mutluluk duyduklarını ifade etti.
Avarız Köyü'nde açılan kursta kadınların yaptığı ürünlerin hayret verici olduğunu belirten Uz, kursta boyama, tabla gibi çeşitli ev ürünlerinin sanatsal anlamda boyanarak ekonomik hayata kazandırıldığını vurguladı.
“Kendi köyümde ilk olarak usta öğreticiliğe başladığım için mutluyum”
Kursun usta öğreticisi Avarız Köyü doğumlu Fatma Kenç, “Kurslara gitmek meşakkatli oluyor. Bazen ev işinden bazen eşinden fedakârlık gösteriyorsun. Ben yine de hayallerimden vazgeçmedim. Herkese de bunu tavsiye ediyorum. Hayallerinizden vazgeçmeyin. Onun peşinde koşun. Ben kendi köyümde ilk olarak usta öğreticiliğe başladığım için çok mutluyum. Talep olduğu için de çok mutluyum. Geri dönüşüm eski ürünleri yenileme ve her şeyi bir kerede çöpe atmamayı öğreniyoruz”ifadelerine yer verdi.
“Kurs, köyümüzün kalkınmasına da katkı sağlayacak”
Köyde yetişen Fatma Kenç'inteklifi sonrası bu şekilde bir kurs açıldığını söyleyen Avarız Köyü Muhtarı Ender Sar,“Köyümüzde yetişen birisini arkasında durmamız gerektiğini biliyoruz. Kadınlarımız da onun izinde öğrenci olmayı kabul ettiler. Talep geldi 12 kişilik bir kurs açıldı. Kadınlarımız kursu sahiplendi. Köyümüzün kalkınması ve boş vakitlerini değerlendirmeleri açısından da çok güzel oldu. Şuan öğrenme aşamasındalar ama kurs bitince yaptıklarını satarak ev ekonomilerine de katkı sağlayabilirler”şeklinde açıklamada bulundu.
“Bildiğimiz birisi olması bizi cesaretlendirdi”
Avarız Köyü sakinlerinden 56 yaşındaki Sultan Dalı, “Eski zamandan kalan eşyaları boyuyoruz. Cilalıyoruz ve yeni alınmış görüntüsü oluşturuyoruz. Fatma Hocamız eşliğinde yeni şeyler öğreniyoruz. Tarihi eşyalarımızı burada yeniliyoruz. Bugüne uyarlamaya çalışıyoruz. Eskiden kalma buğday biçerken kullanılan ellikler vardı. Onları da buraya getirip boyadım. Hocamız da bu köyün insanı. Hem tanıdık hem bildiğimiz birisi olması bizi cesaretlendirdi. Burada açılan kurs bize uğraş oldu zamanımızı keyifli şekilde geçiriyoruz”şeklinde konuştu.
Kursiyerlerden 48 yaşındaki Sibel Çakır, “Kursta dekoratif ahşap boyamayı öğreniyoruz. Eskileri yeniliyoruz. Boyayla, fırçayla tanıştık. Bizim için hem sosyalleşmeye hem de birlikte güzel şeyler ortaya çıkarmaya vesile oldu. Eskiden ev işleri, bağ, bahçe, hayvanlara bakarak zaman geçirirken şimdi bu şekilde bir kursa gelmek bizim için çok güzel oldu. Köyümüzde ilk defa böyle bir kurs açıldı. Hocamız da bizim köylü. Çok iyi oldu”ifadelerine yer verdi.
Köy sakinlerinden 57 yaşındaki Fatma Zahra, “Köyümüzde bu şekilde bir kurs açılması çok güzel oldu. Kafamızı dağıtıyoruz. Okuma yazma bilmiyorum ben yapamam dedim. Fatma hocamız sağ olsun başımda dikildi yapabilirsin yapamam deme dedi. Başardım. Ortaya güzel eserler çıkardım. Tablo yaptım tepsileri boyadım. Daha önceden köyde çiftçilik yapıyorduk. Şimdi tarla falan kalmadı bu kurs çok iyi geldi” dedi.
Kursiyerlerden Özgül Sürü, “Soda şişelerini çöpe atmak yerine boyayarak geri dönüşüme kazandırıyoruz. Süs eşyası olarak kullanıyoruz. Koyunlarım var tavuklarım var onlara bakıyorum. Boş zamanlarımda da kursa koşuyorum. Kurs açılması çok güzel oldu” dedi.
Edirne Milli Eğitim Şube Müdürü Mehmet Özer, Halk Eğitim Merkezi Müdürü Şeref Uz ve Avarız Köyü muhtarı Ender Sar kurs merkezi olarak değerlendirilen eski okul binasında eğitim alan kursiyerleri ziyaret etti. Müdür Özer ve Uz kursiyerlerle bir süre sohbet ederek, açılması istenilen kurslar hakkında fikir alışverişinde bulundu.
Özlem Ceylan